Lockdown: Προς άνοιγμα λιανεμπορίου από τη Δεύτερα με SMS στο 13032 και χρονικό όριο

0
1165

Τι δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης – Γιατί δεν επιλέγεται το click away – Ποια πρόταση θα εξετάσουν οι λοιμωξιολόγοι – Θα συζητηθεί η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους

Τις προθέσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για την άρση ορισμένων εκ των μέτρων του lockdown αποτύπωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Ανάπτυξης είπε πως επιθυμία της κυβέρνησης είναι το λιανεμπόριο να ανοίξει από τη Δεύτερα, με το σύστημα που έχει σχεδιαστεί με αποστολή SMS στο 13032 και χρονικό περιορισμό στα ψώνια των πολιτών.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανέφερε ότι δεν επιλέγεται η μέθοδος της παράδοσης εκτός, «γιατί κάποια καταστήματα δεν μπορούν να δουλέψουν με αυτό τον τρόπο και κατά συνέπεια δεν θέλουμε να δημιουργηθούν συνθήκες αθεμίτου ανταγωνισμού».

Σε ό,τι άφορα την εστίαση, ο υπουργός διευκρίνισε ότι θα συζητηθεί το ζήτημα στην επιτροπή για να εξεταστούν όλα τα σενάρια χαλάρωσης. Ούτως η άλλως, ανέφερε χαρακτηριστικά, η καραντίνα δεν υπάρχει στην πράξη, αφού το περασμένο Σαββατοκύριακο στις πλατείες δεν μπορούσες να διακρίνεις το γκαζόν. Πάντως ξεκαθάρισε ότι οι κλειστοί χώροι εστίασης είναι δύσκολο να ανοίξουν.

Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι θα δοθεί γενναία στήριξη στα καταστήματα εστίασης για την τοποθέτηση μηχανημάτων καθαρισμού του αέρα, ενώ όλα τα μέτρα στήριξης για την εστίαση θα ανακοινωθούν αύριο η μεθαύριο Παρασκευή.

Σταμπουλίδης: Πώς θα λειτουργήσει το λιανεμπόριο

«Υπάρχει όντως κοινωνική πίεση. Ο ιός είναι εδώ, δίνει τη μάχη να μας κερδίσει. Είναι σημαντικό να επιμείνουμε στην αυτοπροστασία. Υπάρχει ένα θέμα ηθικής, πώς στηρίζουμε αυτούς που δίνουν τη μάχη να επιβιώσουν. Ο Απρίλιος είναι ο μήνας μετάβασης» είπε στο OPEN ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Για το πώς θα ανοίξουν τα καταστήματα ο κ. Σταμπουλίδης είπε πως όταν δοθεί το πράσινο φως δεν θα ανοίξουν με click away ή click inside«Πάμε σε άνοιγμα με περιορισμούς καθώς τα δύο αυτά εργαλεία δεν βοηθούν στην παρούσα φάση. Το 13032 θα ισχύσει, αυτό θα είναι το ένα από τα εργαλεία. Έχουμε μεγάλη πίστη στην εισήγηση της Επιτροπής». Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι θα ανοίξουν κανονικά και τα πολυκαταστήματα, αν δοθεί το πράσινο φως.

«Οι κανόνες ήταν οριζόντιοι στην προηγούμενη φάση, δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να γίνει τώρα διάκριση»

ανέφερε. Για τα γυμναστήρια πάντως είπε ότι δεν είναι στην ατζέντα της συζήτησης για άνοιγμα στην παρούσα φάση.

Πελώνη: Θα βοηθήσει η απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων

Στην πιθανή απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων, στο άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων αναφέρθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Η κ. Πελώνη υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση παρουσίασε τις προηγούμενες ημέρες ένα σχέδιο στρατηγικής στην Επιτροπή του υπουργείου Υγείας με βάση και το εργαλείο των self test για τον οδικό χάρτη του σταδιακού ανοίγματος της χώρας.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, αναφερόμενη στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής, τόνισε πως η Επιτροπή εισηγείται και η κυβέρνηση αποφασίζει.

Σχετικά με το σενάριο που θέλει να απελευθερώνονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις, είπε ότι θα ήταν ένα μέτρο που θα βοηθούσε.

Έκανε λόγο για άνοιγμα ελεγχόμενων δραστηριοτήτων και επανέλαβε ότι προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου και η επαναλειτουργία των λυκείων.

Συνεδριάζουν σήμερα οι λοιμωξιολόγοι

Εν αναμονή των αποφάσεων των επιστημόνων είναι το κυβερνητικό επιτελείο για το πλαίσιο της μερικής άρσης των μέτρων του lockdown από το ερχόμενο Σάββατο την ώρα μάλιστα που τα νέα από τα «μαθηματικά» της πανδημίας είναι αποκαρδιωτικά.

Χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τους αρμόδιους υπουργούς και συνεργάτες όπου και συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στον βηματισμό από εδώ και στο εξής μετά και την χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ ο οποίος κατέγραψε 4.340 κρούσματα με την Αττική να βρίσκεται στο επίκεντρο με περισσότερες από 2.000 μολύνσεις.

Ωστόσο ανάμεσα στους επιστήμονες υπάρχουν φωνές οι οποίες λένε πως η πορεία της πανδημίας έχει πιάσει την κορύφωσή της και θα ακολουθήσει η φθίνουσα πορεία η οποία θα φανεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό, αιτιολογείται η ανάγκη για επανεκκίνηση της αγοράς αλλά και απελευθέρωση δραστηριοτήτων για τους πολίτες.

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων συνεδριάζει σήμερα επί τη βάσει των κυβερνητικών προτάσεων για την σταδιακή επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριότητων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι επιστήμονες είναι πιθανόν να καταλήξουν σήμερα στην εισήγησή τους, ενώ υπάρχει πιθανότητα να χρειαστούν ακόμα μία σύσκεψη, αύριο Πέμπτη, όποτε και στην συνέχεια να ακολουθήσουν οι ανακοινώσεις.

Το τρίπτυχο που οδηγεί την… κούρσα για την χαλάρωση είναι τα self tests τα οποία αναμένονται την επόμενη εβδομάδα στην χώρα μας, η επιτάχυνση των εμβολιασμών από τον ερχόμενο μήνα καθώς και ο καλός καιρός ο οποίος όχι μόνο επιτρέπει τις δραστηριότητες σε εξωτερικό χώρο αλλά και έχει επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των πολιτών σε περίπτωση που δεν βρίσκονται σε καθεστώς αυστηρότατου εγκλεισμού.

Ειδήσεις σήμερα 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ