Τα 6 νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων

0
413

Τι προβλέπουν τα 6 νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων – Ολα τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζομένους

Την εξειδίκευση της νέας δέσμης των μέτρων στήριξης για την τόνωση της οικονομίας που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και θα ανακουφίσουν περισσότερες από 500.000 επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εκατομμύρια εργαζόμενους παρουσιάζει αυτή την ώρα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Οπως δήλωσε κινητοποιούνται ακόμα 2,5 δισεκατομμύρια, ανεβάζοντας στα 11,6 δισ. τα σχετικά κονδύλια για το 2021.

Η πραγματική οικονομία έχει ενισχυθεί απαιτείται όμως να παραμείνουμε κοντά στους εργαζόμενους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας είπε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο υπ. Οικονομικών.

«Λάβαμε μέτρα συνολικού ύψους 24 δισ. ευρώ το 2020 και επιπλέον προβλέπουμε 11,6 για φέτος υπερβαίνοντας την πρόβλεψη του προυπολογισμού για παρεμβάσεις στήριξης 7,5 δισ. το 2021» είπε.

«Η κυβέρνηση στάθηκε δίπλα στην κοινωνία και την οικονομία. Με έγκαιρα και κοινωνικά δίκαια μέτρα απλώσαμε δίχτυ προστασ στον κοινων ιστό της χώρας. Δίχτυ που άρχισε να ξετυλίγεται πριν από ένα χρονο και έκτοτε συνεχώς επεκτείνεται».

Το ΥΠΟΙΚ ανακοινώσει ένα νέο πακέτο μέτρων

Βελτίωση των όρων στη επιστρεπτέα προκαταβολή 1,2,3. Καθίσταται μη επιστρεπτέο μέρος της ενίσχυσης που δόθηκε βάσει κριτηρίων για απώλειες τζίρου εντός του 2020. Η απαλλαγή φτάνει στο 50% (κόστος 570 εκατ. ευρώ)

-Επιστρεπτέα προκαταβολή 7 (εντός του Απριλίου) με απαλλαγή 50%. (Αυξημένη ενίσχυση λιανεμπόριο, εστίαση και τουρισμό) [κόστος μέτρου 1 δισεκατομμύριο ευρώ].

-Διευρύνεται η περίοδος αποπληρωμής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Όλες οι δόσεις εξόφλησης αυξάνονται από 40 σε 60. Το μέτρο αφορά όλους τους κύκλους. Αν, μάλιστα, η επιστροφή καταβληθεί εφάπαξ, θα υπάρχει έκπτωση 15%.

-Η Πολιτεία θα επιδοτήσει μέρος των παγίων δαπανών που έγιναν το 2020 οι οποίες δεν καλύφθηκαν από άλλες ενισχύσεις.

Νέο πρόγραμμα «Γέφυρα» για πρώτη φορά θα περιλαμβάνει τις επιχειρήσεις, επιδοτώντας, για πρώτη επίσης φορά, εκτός από τους τόκους και το κεφάλαιο. Στα ενήμερα δάνεια η ενίσχυση θα φτάνει μέχρι και το 90% της δόσης, ώστε να επιβραβεύονται οι συνεπείς. Ενώ στα «κόκκινα» δάνεια θα αγγίζει το 80%

Oι ρυθμίσεις ξεδιπλώνονται σε έξι πεδία:

Πρώτον, τον Απρίλιο εγκαινιάζεται ο 7ος κύκλος χρηματοδότησης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για τις επιχειρήσεις που είχαν μειωμένο τζίρο από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο. Θα είναι διευρυμένος, περιλαμβάνοντας όλους όσοι πλήττονται, όπως το λιανεμπόριο, την εστίαση και κλάδους όπου εφαρμόστηκαν περιορισμοί. Αλλά και με αυξημένη ενίσχυση: Τα ποσά θα ξεκινούν από 1.000 ευρώ για έναν αυτοαπασχολούμενο και θα φτάνουν έως τις 100.000 ευρώ.

Δεύτερον, η απαλλαγή από 30% μέχρι και 50% της αποπληρωμής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα ισχύσει και για όσους είχαν ενταχθεί στους τρεις πρώτους κύκλους της και είχαν σημαντική πτώση του τζίρου τους το 2020. Ενώ όλες οι δόσεις εξόφλησης αυξάνονται από 40 σε 60. Αν, μάλιστα, η επιστροφή καταβληθεί εφάπαξ, θα υπάρχει έκπτωση 15%. Έτσι, ένα μεγάλο μέρος της ενίσχυσης μετατρέπεται σε απευθείας επιχορήγηση, με άλλα λόγια σε Μη Επιστρεπτέα Προκαταβολή.

Τρίτον, με στόχο την προστασία των θέσεων εργασίας, οι κλάδοι που πλήττονται θα ανακουφιστούν, με ένα ακόμα μέτρο: H Πολιτεία θα επιδοτήσει σοβαρό μέρος των παγίων δαπανών που έγιναν το 2020 οι οποίες δεν καλύφθηκαν από άλλες ενισχύσεις. Και η συγκεκριμένη θα πάρει τη μορφή «πιστωτικού» για μελλοντικές φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, με σκοπό οι επιχειρήσεις να επανεκκινήσουν μετά τη κρίση με όσο το δυνατόν λιγότερα βάρη.

Τέταρτον, το Πρόγραμμα Γέφυρα για τη ρύθμιση των δανείων για πρώτη φορά θα περιλαμβάνει εκτός από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, επιδοτώντας, για πρώτη επίσης φορά, εκτός από τους τόκους και το κεφάλαιο. Στα ενήμερα δάνεια η ενίσχυση θα φτάνει μέχρι και το 90% της δόσης, ώστε να επιβραβεύονται οι συνεπείς. Ενώ στα «κόκκινα» δάνεια θα αγγίζει το 80% αν ρυθμιστούν, ώστε να βοηθιούνται οι πιο αδύναμοι.

Τέλος, τις επιλογές αυτές πλαισιώνουν δύο ακόμα πρωτοβουλίες: Όπως συμβαίνει και έως τώρα, οι φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές Μαρτίου όσων πλήττονται θα μεταφερθούν στο τέλος της περιόδου ρύθμισης. Ενώ διατηρείται και αυτόν το μήνα η πλήρης απαλλαγή ενοικίου στα επαγγελματικά ακίνητα.

Ειδήσεις σήμερα:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ