Έζησε μόλις 37 ημέρες, Τις 17 πάλευε διασωληνωμένο στη μονάδα της εντατικής θεραπείας, Αλλά τελικά έχασε την άνιση μάχη με τον κορωνοϊό και κατέληξε στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», όπου νοσηλευόταν.
«Οι συγγενείς έχουν ένα παράπονο γιατί το παιδί δεν μπήκε στην εντατική άμεσα το παιδί από τη 2η μέρα. Θα κάνουν μηνύσεις γιατί αργήσανε να βάλουν το παιδί στην εντατική.»
Η νεκροψία-νεκροτομή που ζητήθηκε από το νοσοκομείο να διενεργηθεί ενδέχεται να φωτίσει τη σύντομη διαδρομή του άτυχου νεογνού, που μολύνθηκε με κορωνοϊό από το οικογενειακό του περιβάλλον.
-Ήταν η γιαγιά που ήταν άρρωστη.
-Μήπως ήταν και οι γονείς;
-Όχι, οι γονείς λένε πως δεν είναι.
Χαράματα Σαββάτου 13 Φεβρουαρίου το αγοράκι εισήχθη στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων στο «Αγία Σοφία» με ρινίτιδα και υψηλό πυρετό. Είχε διακομιστεί με ιδιωτικό όχημα, με τη γιαγιά του να ενημερώνει τους εφημερεύοντες ότι το νεογέννητο είχε αρρωστήσει και πως ήταν ασθενείς με κορωνοϊό και οι ανήλικοι γονείς του.
Από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε πως νοσεί και το βρέφος από την covid-19. 5 ημέρες αργότερα η ραγδαία επιδείνωση και η αναπνευστική δυσχέρεια, που εμφάνισε το μωρό, το οδήγησε στη ΜΕΘ covid στο «Αγλαϊα Κυριακού» όπου και διασωληνώθηκε.
«Αρχικά τέθηκε σε συμβατικό μηχανικό αερισμό, αλλά λόγω εξελισσόμενης εικόνας συνδρόμου οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ΑRDS), στις 22.02.2021 τέθηκε σε τεχνητό αερισμό των πνευμόνων (HFOV) με πολύ υψηλές παραμέτρους. Το νεογνό κατέληξε στις 07.03.2021 και ώρα 11.45 μ.μ. σε ηλικία 37 ημερών.»
«Έκαναν ό,τι μπορούσαν αλλά θέλω να στείλω ένα μήνυμα στους Ρομά να προσέχουν και να φορούν μάσκα.»
Τη θλίψη του για τον θάνατο του μόλις 37 ημερών βρέφους, από κορωνοϊό, εξέφρασε χτες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Δυστυχώς σήμερα είχαμε το νεότερο θύμα της πανδημίας στη χώρα μας. Ένα βρέφος που πέρασε τις 17 από τις 37 ημέρες ζωής του παλεύοντας με τον κορωνοϊό. Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις, όμως σήμερα η θλίψη είναι δυσβάσταχτη.
Στην οικογένειά του εκφράζω τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια.»
«Έσβησε σήμερα στο «Αγλαΐα Κυριακού», το μικρότερο θύμα της νόσου Covid. Δυστυχώς, η αθώα αυτή ψυχούλα δεν άντεξε. Κουράγιο στην οικογένειά του.»
Ξεχωριστή αναφορά στο βρέφος που νοσηλευόταν τότε διασωληνωμένο είχε κάνει φορτισμένος ο υπουργός Υγείας λίγες ημέρες πριν.
«Παρακολουθώ καθημερινά με αγωνία από τις 19 Φεβρουαρίου την πορεία της υγείας ενός μωρού 24 ημερών διασωληνωμένου στη μονάδα εντατικής θεραπείας»
Πρόκειται για το νεαρότερο θύμα της πανδημίας στη χώρα μας μετά το θάνατο της 16χρονης στο νοσοκομείο της Θήβας, η οποία έπασχε από υποκείμενο νόσημα.
10 παιδιά νοσηλεύονται με κορωνοϊό
Στα δύο μεγαλύτερα νοσοκομεία παίδων της Αττικής νοσηλεύονται σήμερα 10 παιδιά έως 11 ετών.
«Νοσηλεύονται με ήπια συμπτώματα στις κλινικές 3 παιδάκια στο Αγλαϊα Κυριακού και 7 στο νοσομείο Αγια Σοφία. Είναι παιδιά κυρίως του δημοτικού.»
Όλα τα παιδιά νοσηλεύονται σε απλές κλίνες covid και εμφανίζουν ήπια συμπτώματα.
Συναγερμός έχει σημάνει στο Παιδιατρική κλινική του Ρίου όπου νοσηλεύονται 5 παιδιά με κορωνοϊό, από 57 ημερών μέχρι 8 χρονών.
«Δύο 6 μηνών, 1 τεσσάρων μηνών, ένα 2,5 μηνών και ένα 57 ημερών. Και αυτό που μας έρχεται από το Καραμανδάνειο είναι 8 χρονών.»
Η θανατηφόρα έκβαση της λοίμωξης covid-19 είναι σπάνια σε ανηλίκους, ποσοστό που αγγίζει μόλις το 0,02%. Ωστόσο, οι μεταλλάξεις και η μεγαλύτερη διασπορά στην κοινότητα προκάλεσε και την αύξηση στις νοσηλείες παιδιών και εφήβων.
«Είχαμε δύο θετικά τον Αύγουστο, κανένα τον Σεπτέμβριο κι από το τέλος Οκτωβρίου και μετά άρχισαν ν’ ανεβαίνουν ραγδαία και άρχισαν να νοσηλεύονται τα παιδιά. Το πρώτο παιδί το νοσηλεύσαμε 27 Οκτωβρίου. Από τότε μέχρι σήμερα έχουμε νοσηλεύσει πάνω από 30 παιδιά.»
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι τώρα 14.660 κρούσματα κορωνοϊού σε ανηλίκους από 0 έως 17 χρόνων.
Μιλώντας στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο, η κυρία Γιαμαρέλλου Καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ – Μέλος επιτροπής σημείωσε ότι: «Περιμένουμε τα αποτελέσματα της νεκροτομής για να καταλάβουμε γιατί το παιδάκι αυτό είναι τόσο ευάλωτο. Υπάρχει ένα μικρό ποσοστό παιδιών που νοσεί σοβαρά αλλά πολύ σπάνια πεθαίνουν. Πιθανών φταίει η ταχύτητα μετάδοσης του νέου στελέχους του βρετανικού. Εφόσον αυξήθηκαν τα κρούσματα στους ενήλικους είναι λογικό να αυξάνονται και τα παιδιά που νοσούν.».
Αναφέρθηκε και στην αύξηση της ενδοοικογενειακής μετάδοσης, αναφέροντας ότι «ακόμα και στα κρούσματα που εντοπίζονται στο σχολείο τα περισσότερα έχουν κολλήσει από το σπίτι.»
«Από τα δεδομένα των ηλικιών στις ΜΕΘ οι θάνατοι δεν είναι οι αναμενόμενοι, αν το δούμε συγκριτικά με το ποσοστό των ασθενών. Το ότι εμβολιάζονται οι μεγαλύτερης ηλικίας πολίτες μειώνονται οι είσοδοι στις ΜΕΘ και οι εισαγωγές στο νοσοκομείο έχουν περάσει στις νεότερες ηλικίες.», τόνισε και επέστησε προσοχή και τήρηση των μέτρων προστασίας.