Μιράντα Κουνελάκη: Συγκίνηση για τον θάνατο της θλιμμένης μελαχρινής του ελληνικού κινηματογράφου

0
1335

Οι σημαντικότεροι σταθμοί της μακρόχρονης διαδρομής της και οι μεγάλες συνεργασίες της

Θλίψη και βαθιά συγκίνηση στην εγχώρια καλλιτεχνική οικογένεια προκάλεσε η δυσσάρεση είδηση του θανάτου της Μιράντας Κουνελάκη, που «έφυγε» σε ηλικία 82 ετών. Ηθοποιός ιδιαίτερα αγαπητή και με μακρόχρονη διαδρομή στον κινηματογράφο, το θέατρο και την τηλεόραση, υπήρξε ένα πολύπλευρο ταλέντο, καθώς διακρίθηκε σε πολλά διαφορετικά είδη από το δράμα μέχρι την κωμωδία και από την οπερέτα και την επιθεώρηση μέχρι την  μιμητική.

ΕΡΤ3 - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ "ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ" trailer

Έκανε το κινηματογραφικό ντεμπούτο της το 1961 με την ταινία «Για σένα την αγάπη μου» για να ακολουθήσουν δεκάδες ακόμη μεταξύ των οποίων και οι «Πικρή μου, Αγάπη», «Ο λουστράκος», «Ο χρυσός και ο τενεκές», «Η Οδύσσεια ενός ξεριζωμένου», «Παιδί μου δεν αμάρτησα», «Η Λίμνη των Στεναγμών» κ.α ενώ ο σπουδαίος Θόδωρος Αγγελόπουλος την συμπεριέλαβε στο καστ των ταινιών του «Ο Μεγαλέξανδρος» και «Το βλέμμα του Οδυσσέα».

Κατά την διάρκεια της κινηματογραφικής διαδρομής της συνεργάστηκε με πολλούς γνωστούς ηθοποιούς μεταξύ των οποίων οι Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Νίκος Κούρκουλος, Δέσπω Διαμαντίδου, Ειρήνη Παππά, Ανδρέας Μπάρκουλης, Εύα Κοταμανίδου, Μίμης Φωτόπουλος, Γιάννης Φέρτης, Νίκος Ξανθόπουλος κ.α.

Παράλληλα, υπηρέτησε και το θέατρο επί σειρά ετών. Το 1962 ανέβηκε για πρώτη φορά στο σανίδι ως μέλος του Θιάσου της Κατερίνας Ανδρεάδη. Έπαιξε στις παραστάσεις «Τα παιδιά μας οι κέρβεροι», «Κόκκινα φανάρια», «Τελευταίο φθινόπωρο», «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», «Πραματευτής», «Καληνύχτα Μαργαρίτα», «Ο έμπορος της Βενετίας», «Ιούλιος Καίσαρ», «Η κυρία με το σκυλάκι», «Το κορίτσι με το κορδελάκι» (Θίασος Μάνου Κατράκη) κ.α ενώ έδωσε το παρών και στην τηλεόραση μέσα από τις σειρές δημοφιλείες σειρές «Άγνωστος πόλεμος» και «Γιούγκερμαν».

Kotamanidou_Koynelaki
Η Εύα Κοταμανίδου και η Μιράντα Κουνελάκη στην ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Μεγαλέξανδρος»

«Συνάντησα εξαιρετικούς ανθρώπους, έχω εισπράξει χαρές και χειροκρότημα, αλλά και εγώ έχω δώσει. Παίρνουμε και δίνουμε χαρές»  δήλωσε στις αρχές του 2000 οπότε και ολοκλήρωσε την θεατρική της διαδρομή.

Λίγα χρόνια αργότερα θα μιλήσει δημοσίως για τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπισε: «Πέρασα στιγμές οικονομικής δυσπραγίας. Δεν μπορούσα να είμαι επιλεκτική. Πήγαινα σε δουλειές για τα χρήματα ώστε να επιβιώνω αξιοπρεπώς. Παντρεύτηκα νωρίς, χώρισα νωρίς και δεν ήταν τόσο εύκολα για μένα τα πράγματα. Υπήρξα μαμμόθρεφτο και έπρεπε να το αποτινάξω από πάνω μου αυτό»

Το 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της με τίτλο «Passa-Tempo» στις σελίδες του οποίου, που αποτύπωνε τις σκέψεις της υπό την μορφή διηγημάτων ενώ το 2017 κυκλοφόρησε το τελευταίο της βιβλίο με τίτλο «Χαρούμενα γενέθλια».

Ειδήσεις σήμερα:

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ