Κορονοϊός: Στα ελληνικά νοσοκομεία η θεραπεία μπαρισιτινίμπη με δωρεά της Φαρμασέρβ-Λίλλυ

0
1116

Κορονοϊός: Σε δωρεά του φαρμάκου baricitinib (μπαρισιτινίμπη) προς τον ΕΟΔΥ, αξίας άνω των 200.000 ευρώ, προχώρησε η εταιρεία Φαρμασέρβ-Λίλλυ. Οι απαραίτητες διαδικασίες για την έγκριση έκτακτης χρήσης του φαρμάκου και στην Ελλάδα είναι σε εξέλιξη.

Η δωρεά της εταιρείας έρχεται να καλύψει έκτακτες ανάγκες της πανδημίας μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την έγκριση της μπαρισιτινίμπης και αφορά τη χρήση του φαρμάκου στα νοσοκομεία στα οποία νοσηλεύονται ασθενείς με COVID-19.

Το baricitinib έλαβε στις 19 Νοεμβρίου 2020, άδεια έκτακτης χρήσης από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA) σε συνδυασμό με τη ρεμντεσιβίρη, σε νοσηλευόμενους ενήλικες και παιδιατρικούς ασθενείς ηλικίας 2 ετών και άνω με πιθανή ή εργαστηριακά αποδεδειγμένη νόσο COVID-19 που χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο, επεμβατικό μηχανικό αερισμό, ή εξωσωματική οξυγόνωση μεμβράνης. Η άδεια βασίστηκε στην κλινική μελέτη ACTT-2 του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο New England Journal of Medicine στις 11 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τη δοκιμή αυτή, οι ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε συνδυασμός μπαρισιτινίμπης και ρεμντεσιβίρης είχαν στατιστικώς σημαντική μείωση στο διάμεσο χρόνο μέχρι την ανάρρωση από 8 σε 7 ημέρες και βελτίωση της κλινικής εικόνας τους, σε σύγκριση με αυτούς που έλαβαν τον συνδυασμό ρεμντεσιβίρη και εικονικό φάρμακο.

Η συγκεκριμένη δωρεά αφορά τη χρήση του baricitinib για την ενδονοσοκομειακή θεραπευτική αντιμετώπιση των νοσούντων και την ανακούφιση του Συστήματος Υγείας, διευκρινίζει η Φαρμασέρβ-Λίλλυ, η οποία συνεχίζει συστηματικά να συνεισφέρει με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους στην εθνική προσπάθεια διαχείρισης της πανδημίας της COVID-19, πιστή στη δέσμευσή της για προσφορά στον τομέα της Υγείας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ