Σχολεία: Άνοιγμα σχολείων: «Ναι» από τους λοιμωξιολόγους και για τις «κόκκινες» περιοχές| Ανοίγουν τη Δευτέρα δημοτικά, νηπιαγωγεία και σχολεία ειδικής αγωγής

0
1435

Άνοιγμα σχολείων: «Ναι» από τους λοιμωξιολόγους και για τις «κόκκινες» περιοχές

1dimotika-arthro

Να ανοίξουν τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και στις επιβαρυμένες περιοχές εισηγούνται οι ειδικοί μετά την έκτακτη συνεδρίασή τους – Αύριο οι αποφάσεις για εμπόριο και click away

Να ανοίξουν τα σχολεία σε όλη την Ελλάδα και στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι που συνεδρίασαν επί τούτου, εκτάκτως, το απόγευμα της Πέμπτης.  Αύριο, σε νέα τους συνεδρίαση αναμένεται να κάνουν εισήγηση και για το χρόνο ανοίγματος του εμπορίου. Την σχετική απόφαση αναμένεται να λάβει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι ανακοινώσεις θα γίνουν το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Με τους επιστήμονες να συναινούν στην  επαναφορά της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, επικαιροποιώντας το σχέδιό τους, την ερχόμενη Δευτέρα ανοίγουν:

· Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Ειδικά Σχολεία όλων των βαθμίδων θα λειτουργήσουν δια ζώσης.

· Επιπλέον, αύριο Παρασκευή 8 Ιανουαρίου προσέρχονται (σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο) στα σχολεία όλοι οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

· Επίσης, εκκινούν αύριο, Παρασκευή 8 Ιανουαρίου τα μαθήματα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Γυμνάσια, Λύκεια), αλλά μέσω της τηλεκπαίδευσης.

Την απόφαση της Επιτροπής γνωστοποίησε το υπουργείο Παιδείας με ανακοίνωσή του, θέτοντας οριστικά τέλος στο ενδεχόμενο να αναβληθεί η επαναλειτουργία των σχολείων στις 11 του μήνα, ως απόρροια της επιδείνωσης στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας, λόγω της συλλογικής χαλάρωσης των γιορτών.

Και αυτό γιατί οι χθεσινές εικόνες από τον εορτασμό των Θεοφανίων, σε συνδυασμό με την αύξηση των νέων κρουσμάτων -η οποία είναι ορατή τις τελευταίες ημέρες- έχουν προβληματίσει σοβαρά τους επιστήμονες για το ενδεχόμενο εκδήλωσης άμεσα ενός τρίτου κύματος της πανδημίας. «Φοβάμαι να μην γίνει Θεσσαλονίκη όλη η χώρα» δήλωσε σχετικά ο Καθηγητής Γενετικής, Μανώλης Δερμιτζάκης, εξηγώντας πως «έχουμε ήδη στοιχεία ότι Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά έγιναν παραπάνω μεταδόσεις, το είδαμε στα λύματα και το περιμένουμε στα κρούσματα». Ακόμη πιο θορυβημένος από τις χθες σκηνές έξω από τις εκκλησίες εμφανίστηκε ο Διευθυντής ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νικόλαος Καπραβέλος. «Έρχεται τρίτο κύμα, θα θρηνήσουμε πολλά θύματα» προανήγγειλε ο κ. Καπραβέλος, προσθέτοντας πως το Φεβρουάριο η κατάσταση θα είναι πολύ χειρότερη στις ΜΕΘ λόγω έλλειψης κρεβατιών. Σε δύο με τρεις εβδομάδες θα έχουμε το λογαριασμό από τα Θεοφάνια δήλωσε από πλευράς του και ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, τονίζοντας πως «όταν υπάρχει επιβάρυνση θα σφίγγουν τα μέτρα, όταν υπάρχει βελτίωση θα χαλαρώνουν».

Η οπτική αυτή των επιστημόνων αντανακλάται και σε σημερινές δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, αναφορικά με το ενδεχόμενο νέας επέκτασης του αυστηρού lockdown, υπέρ του οποίου έχουν ταχθεί ήδη αρκετοί επιστήμονες, όπως ο Καθηγητής, Χαράλαμπος Γώγος, προσδιορίζοντας ως ικανό διάστημα αυτό των 2 εβδομάδων.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης επισήμανε πως «η κυβέρνηση θα κάνει εκείνο που πρέπει για να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία», αφήνοντας δηλαδή ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων ανά πάσα στιγμή, ακόμη και αιφνιδιαστικά. «Δεν μπορείς να αποκλείσεις οποιοδήποτε μέτρο. Αν χρειαστεί να προχωρήσουμε εκ νέου σε απαγόρευση των δραστηριοτήτων θα πράξουμε εάν είναι αναγκαίο» υποστήριξε ο κ. Γεραπετρίτης, ενώ έκανε σαφές ότι η κυβέρνηση ήθελε να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης, ωστόσο η Επιτροπή έκρινε ότι δε βρισκόμαστε σε αυτό το στάδιο και προτείνει τη λογική του σταδιακού ανοίγματος, ώστε να αξιολογούνται τα δεδομένα.

Με την κυβέρνηση να αφήνει τον πρώτο λόγο στην Επιτροπή, «αυτά που ζούμε σήμερα είναι η κατάσταση που επικρατούσε 12 μέρες πριν. Η κατάσταση μας ανησυχεί και μας προβληματίζει, το λόγο έχει η επιτροπή των ειδικών» επανέλαβε σήμερα και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, διευκρινίζοντας σχετικά πως «η απόφαση που είχε πάρει η επιτροπή την περασμένη εβδομάδα ήταν καταρχάς να ανοίξουν σχολεία – νηπιαγωγεία αυτά κρίνονται ad hoc (επί τούτω) και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα».

Πελώνη: Τίποτα δεδομένο

Με τους ειδικούς να κρατούν ανά χείρας το τελικό χρονοδιάγραμμα επανεκκίνησης των σχολείων, «τίποτα δεν είναι δεδομένο: ούτε το άνοιγμα των δημοτικών και των νηπιαγωγείων, ούτε το click away», δήλωσε σήμερα το πρωί η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτέλια Πελώνη. Πολύ περισσότερο, όταν η Επιτροπή καλείται να αποφασίσει άμεσα και για την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου με την μορφή της παράδοσης στην είσοδο, το οποίο ανεστάλη κατά μία εβδομάδα, ανοίγοντας το δρόμο για την επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες.

Υπενθυμίζεται ότι η επανεκκίνηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας περνά από μια επιπρόσθετη δέσμη μέτρων προστασίας, στην οποία, μεταξύ άλλων, προβλέπονται:

· Μαζικά rapid test στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές κυρίως του Γυμνασίου και του Λυκείου, στοχευμένα και σε όλη την επικράτεια, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

· Κλιμακωτή -ως προς το ωράριο λειτουργίας- προσέλευση και αποχώρηση των μικρών μαθητών, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός ή οι συναθροίσεις γονέων.

· Xρήση της δεύτερης εξόδου στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, ώστε να μην υπάρχει μαζική προσέλευση ή αποχώρηση.

· Αναστολή λειτουργίας τάξεων ή σχολικών μονάδων, όταν εμφανίζονται κρούσματα.

Ειδήσεις σήμερα

Τέλος στην σχετική φημολογία με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας

Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Ειδικά Σχολεία όλων των βαθμίδων θα λειτουργήσουν δια ζώσης την Δευτέρα 11/1, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, που βάζει τέλος στην σχετική φημολογία.

Στην ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας, υπενθυμίζεται η απόφαση της κυβέρνησης, στη βάση εισήγησης της Επιτροπής των ειδικών, για δια ζώσης επαναλειτουργία των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Ειδικών Σχολείων όλων των βαθμίδων την προσεχή Δευτέρα 11/1.

Στη βάση εγκυκλίου που εστάλη προς τα σχολεία νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα εν λόγω σχολεία αναλαμβάνουν υπηρεσία, αύριο, Παρασκευή 8/1.

Αύριο, Παρασκευή, 8/1 Γυμνάσια και Λύκεια όλης της χώρας ξεκινούν την εξ αποστάσεως λειτουργία τους μέσω τηλεκπαίδευσης.

Την επαναλειτουργία των σχολείων από τις 11 του μηνός είχε ουσιαστικά προαναγγείλει ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, όταν ανακοίνωσε το «σκληρό» lockdown από τις 3 έως τις 10 Ιανουαρίου.

Τα σενάρια των τελευταίων ημερών και οι εισηγήσεις των ειδικών άφηναν να φανεί ότι υπάρχουν «δεύτερες σκέψεις» για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία, ενώ και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, είχε αφήσει με δηλώσεις της, νωρίτερα σήμερα, όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Τελικά, ωστόσο, το υπουργείο Παιδείας «πρόλαβε» τις εξελίξεις και έκλεισε το θέμα, ανακοινώνοντας και επισήμως την επιστροφή των παιδιών του δημοτικού, του νηπιαγωγείου και των σχολείων ειδικής αγωγής στα θρανία.

Ειδήσεις σήμερα: 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ