«Σβήνουν» τα πρόστιμα για τον κορωνοϊό;

0
2147
Αστυνομικός έλεγχος στην λεωφόρο Mαραθώνος, Αθήνα, Μεγάλη Παρασκευή, 17 Απριλίου 2020.

Ερώτηση και Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων στον Γιώργο Γεραπετρίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο και Βασίλη Κικίλια κατέθεσαν τρεις βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προχωρώντας σε σημαντικές καταγγελίες για τη λειτουργία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και θέτοντας ένα ερώτημα που γεννά υποψίες περί διακριτής μεταχείρισης πολιτών σε σχέση με τα χρηματικά πρόστιμα για τον Covid-19.

Στην Ερώτηση και Α.Κ.Ε. οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνουν ότι οι επιθεωρητές υγείας επιβάλλουν χρηματικά πρόστιμα και οι αποδέκτες των προστίμων προβαίνουν σε ενστάσεις. «Για το λόγο αυτό, έχει συσταθεί μια επιτροπή στην ΕΑΔ που αξιολογεί τις ενστάσεις των επιχειρηματιών και των πολιτών. Έτσι γίνεται η καταπολέμηση της διαφθοράς στην υγεία σήμερα στη χώρα μας; Κρίνεται πάντως απαραίτητη, για λόγους διαφάνειας, να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία με το σύνολο των αρχικώς επιβληθέντων από τους επιθεωρητές προστίμων και των αντιστοίχων ποσών σε ευρώ, αλλά και όσων προέκυψαν μετά την εκδίκαση των ενστάσεων» επισημαίνουν.

Τονίζεται δε ότι ο διοικητής της Αρχής «δεν έχει διατελέσει στο παρελθόν προϊστάμενος γενικής διεύθυνσης ή έστω διεύθυνσης», ενώ υπογραμμίζεται πως οι έλεγχοι της ΕΑΔ «προγραμματίζονται να λαμβάνουν χώρα παρουσία καναλιών με κάμερες». «Πού είναι οι έλεγχοι για το ΚΕΕΛΠΝΟ, τον ΟΚΑΝΑ, για τις προμήθειες υλικών, αντιδραστηρίων και μηχανημάτων από τα δημόσια νοσοκομεία, ιδιαίτερα για την περίοδο 2012-2014 που ίσχυσαν οι τιμές της ΕΠΥ και όχι του Παρατηρητηρίου τιμών και ποια η κρατική ζημία ανά είδος; Διενεργούνται έλεγχοι για όλες τις απευθείας αναθέσεις του υπουργείου Υγείας και των υγειονομικών περιφερειών αυτήν την περίοδο της πανδημίας;» διερωτώνται οι βουλευτές και κάνουν λόγο για «υποβάθμιση και αποπροσανατολισμό» των επιθεωρητών υγείας του πρώην ΣΕΥΥΠ λόγω της «αστυνομικού χαρακτήρα αξιοποίησής τους» προκειμένου να επιβάλλουν πρόστιμα σε όσους παραβιάζουν τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού. Επιπλέον, ασκείται κριτική περί «καταστρατήγησης κάθε έννοια αξιοκρατίας και αριστείας» με τοποθετήσεις σε επιτελικές θέσεις υπαλλήλων χωρίς την ανάλογη προϋπηρεσία και εμπειρία, ενώ περιλαμβάνεται και το δημοσίευμα της «Κυριακάτικης Δημοκρατίας» για τον «διορισμό- ακάνδαλο στην Αρχή Διαφάνειας: Πρόεδρος εφοριακός χωρίς προσόντα».

aftodioikisi.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ