«Πρεμιέρα» τη Δευτέρα για το λιανεμπόριο – Κλιμακωτά ανεβάζουν ρολά τα καταστήματα

0
2925

Ποια είναι τα κριτήρια για την προτεραιότητα στο άνοιγμα των καταστημάτων – Προβληματισμός για το πώς θα αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού

Με κριτήριο την εποχικότητα ανοίγουν αύριο το πρωί μετά από έναν μήνα σχεδόν lockdown τα καταστήματα πώλησης εποχιακών ειδών (χριστουγεννιάτικα), με την αγοραστική κίνηση που θα σημειωθεί να κρίνει εν πολλοίς την έκβαση όλου του «οδικού χάρτη» προς τα Χριστούγεννα.

Το κυβερνητικό επιτελείο αναμένεται να παρουσιάσει τα βήματα προς την εορταστική περίοδο στις αρχές αυτής της εβδομάδας, αλλά μεγάλο ζητούμενο παραμένει πως θα συγκεραστούν η υψηλή ζήτηση των καταναλωτικών αγαθών με την αποφυγή συνωστισμού και νέων εστιών διασποράς του ιού. Για να λύσουν το «γόρδιο δεσμό», οι επιτελείς του υπουργείου Ανάπτυξης έχουν καταλήξει στη λύση της κλιμακωτής επαναφοράς των καταστημάτων, με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη να εξηγεί ότι κάθε νέα ομάδα καταστημάτων θα προστίθεται με απόσταση 3-4 ημέρες από την προηγούμενη, ενώ αν παρουσιαστούν φαινόμενα συνωστισμού, όλα τα καταστήματα θα ξανακλείνουν.

Επίσης, η κλιμακωτή επάνοδος του λιανεμπορίου θα συνδυαστεί με πολύ αυστηρούς περιορισμούς στην επαναλειτουργία των καταστημάτων, όπως φάνηκε και από τους κανόνες που θα ισχύσουν από αύριο για τη λειτουργία των 110 εποχιακών καταστημάτων, αλλά και των τμημάτων πώλησης χριστουγεννιάτικων ειδών στα σούπερ μάρκετ.

Συγκεκριμένα:

· Η περίοδος λειτουργίας τους θα είναι τις 7 Δεκεμβρίου 2020 ως τις 8 Ιανουαρίου του 2021.

· Για τη μετάβαση στο κατάστημα απαιτείται η αποστολή sms στο 13033 με την επιλογή 2 ή συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης ή χειρόγραφη βεβαίωση για μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών.

· Ως ωράριο λειτουργίας ορίζεται από τις 7 π.μ. ως τις 8:30 μ.μ..

· Ως προς τον πληθυσμό εντός των καταστημάτων:

· Αναλογία ατόμων ανά τετραγωνικά μέτρα, 4/100.

· Άνω των 100 τετραγωνικών μέτρων καταστήματα, ένα άτομο για κάθε 15 τετραγωνικά μέτρα.

· Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από όλους, προσωπικό εργασίας, επισκέπτες, καταναλωτικό κοινό.

· Η τήρηση της απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των ατόμων και επίσης,

· Συνίσταται η μη χρήση ανελκυστήρων.

Στο επόμενο… σετ καταστημάτων που αναμένεται να ανοίξουν, περιλαμβάνονται:

· καταστήματα παιχνιδιών, μικρά και μεγάλα

· ανθοπωλεία

· βιβλιοπωλεία και

· κομμωτήρια,

ενώ ανοιχτά θα είναι κάποιες από τις ημέρες των γιορτών και τα μεγάλα εμπορικά κέντρα (malls), αλλά βρίσκονται προσώρας στις τελευταίες θέσεις του σχετικού προγραμματισμού του υπουργείου Ανάπτυξης.

Στον αντίποδα, κλειστά σε όλη τη διάρκεια των γιορτών θα παραμείνουν:

· Μπαρ

· κέντρα διασκέδασης

· πολυχώρους ψυχαγωγίας

· τα σχολεία όλων των βαθμίδων της υποχρεωτικής εκπαίδευσης

· θέατρα

· σινεμά

· γκαλερί

· θερινά θέρετρα και χιονοδρομικά κέντρα

«Να ανοίξουν όλα μαζί»

Παρότι το παραπάνω «σχέδιο εξόδου» φαίνεται ότι κερδίζει ώρα με την ώρα ολοένα και περισσότερους πόντους στο κυβερνητικό επιτελείο, μια διαφορετική άποψη εξέφρασε σήμερα ο Καθηγητής Γενετικής, Μανώλης Δερμιτζάκης, υποστηρίζοντας πως «δεν θα είναι καλό να τα ανοίξουμε αργά τα καφέ, τα εστιατόρια, τα λιανικά καταστήματα και ίσως και τα εμπορικά κέντρα. Πρέπει να ανοίξουν όλα μαζί ώστε να διοχετευθεί η ένταση και η ενέργεια που έχει ο κόσμος. Αλλιώς θα πηγαίνει να ψωνίζει και μετά θα παίρνει καφέ, θα κάθεται στα παγκάκια και θα δημιουργεί συνωστισμό», τόνισε.

Θερμάστρα με θέα

Παρότι η εστίαση, δηλαδή τα εστιατόρια και τα καφέ, φαίνεται πως αποτελούν τον πιο απαιτητικό γρίφο για την κυβέρνηση, η πρόνοια για την προμήθεια θερμαντικών σωμάτων εξωτερικού χώρου έρχεται να υποστηρίξει την μερική λειτουργία τους τις ημέρες των γιορτών, μολονότι πολλοί επαγγελματίες του κλάδου προτιμούν να κρατήσουν κλειστά τα καταστήματά τους, λόγω υψηλών λειτουργικών εξόδων.

«Δεν είναι απαραίτητο να αγοραστούν τώρα οι εξωτερικές θερμάστρες. Μπορεί ο επιχειρηματίας να τις είχε αγοράσει από το πρώτο lockdown και τώρα απλώς να προσκομίσει ό,τι τιμολόγια έχει και να πληρωθεί» διευκρίνισε σχετικά ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, εξηγώντας παράλληλα σχετικά με το σχέδιο επαναφοράς στην κανονικότητα πως «δεν είναι στην πρόθεση της κυβέρνησης να έχει οικονομία- φυσαρμόνικα».

Γκρίνιες για τη σειρά προτεραιότητας

Την ίδια ώρα, μιλώντας σήμερα στον Θέμα 104,6 ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας, Σταύρος Καφούνης δήλωσε «βέβαιος ότι οι συνάδελφοί μου που ακούνε τους υπουργούς από το πρωί δεν ξέρουν τι θα τους ξημερώσει, γιατί δεν έχουν ημερομηνίες» και πρόσθεσε πως «έχουμε προχωρήσει σε μία σταδιακή επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, η οποία δημιουργεί γκρίνιες: Γιατί ανοίγεις τον έναν και όχι τον άλλον». «Και τα χειμωνιάτικα ρούχα που έχει πάρει ο άλλος δεν είναι εποχικά; Όταν ανοίξει την Άνοιξη, τι θα τα κάνει; Θα τα πουλήσει τον επόμενο χειμώνα;» διερωτήθηκε σχετικά ο κ. Καφούνης.

Τρίτο κύμα ενόψει

Παρά τη ζωηρή συζήτηση για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, το σε ποιο βαθμό αυτό τελικά θα γίνει πράξη εξαρτάται αυστηρά από τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία προβληματίζουν σοβαρά τις τελευταίες ώρες τους επιστήμονες. Ανήσυχη για ένα τρίτο κύμα της πανδημίας εμφανίστηκε σήμερα η Διευθύντρια της Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα Μιλώντας στον ΣΚΑΪ η κ. Γκάγκα προειδοποίησε πως «αν ξεχαστούμε και βγούμε χωρίς μέτρα και αρχίζουμε και κάνουμε τραπέζια ο ένας στον άλλον, θα έχουμε τρελά προβλήματα», την ώρα που 20.000 κρούσματα στην Αττική δείχνουν τα λύματα της Ψυττάλειας, σύμφωνα με τον Καθηγητή Αναλυτικής Χημείας, Νίκο Θωμαΐδη. «Δεν μπορούμε να είμαστε ήσυχοι ότι έχει σταματήσει η διασπορά του κορωνοϊού, διότι παρατηρούμε και ανιχνεύουμε συνεχώς ιικό φορτίο, ωστόσο είναι σαφώς μικρότερο από την κορυφή του δεύτερου κύματος που ήταν μεταξύ 30 Οκτωβρίου και 5 Νοεμβρίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καθηγητής.

Λαμβάνοντας υπόψη την επιδημιολογική εικόνα, «τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά. Τα Χριστούγεννα διδάσκουν την αγάπη, την αλληλεγγύη και τη στήριξη μεταξύ μας» επανέλαβε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, απευθύνοντας για άλλη μια φορά έκκληση να συστρατευθούν όλοι στην εθνική προσπάθεια. «Αν αγαπάμε την οικογένειά μας, αν αγαπάμε το συνάνθρωπό μας, αν θέλουμε να είμαστε μια ενωμένη κοινωνία, μια κοινωνία με αλληλεγγύη, πρέπει φέτος να προσέξουμε ο ένας τον άλλον. Δεν πειράζει αν δεν κάνουμε τα κλασικά Χριστούγεννα τα οποία κάναμε άλλα χρόνια. Ζούμε μια πανδημία, μία τεράστια κρίση Δημόσιας Υγείας. Είναι τεράστιο το διακύβευμα», κατέληξε ο κ. Κικίλιας.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ