Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, καμία διακοπή ηλεκτροδότησης στον κλάδο της εστίασης – Η Κυβέρνηση να σταματήσει την ενεργειακή φτωχοποίηση της κοινωνίας

0
373

«Ν. Σαντορινιός: Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, καμία διακοπή ηλεκτροδότησης στον κλάδο της εστίασης –  Η Κυβέρνηση να σταματήσει την ενεργειακή φτωχοποίηση της κοινωνίας»

Μπαράζ Ερωτήσεων και κατάθεσης τροπολογίων των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του Νεκτάριου Σαντορινιού, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφορικά με τις μεγάλες διαστάσεις που έχουν πάρει οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και υπηρεσιών κοινής ωφελείας, σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Εν μέσω των οξυμένων κοινωνικών και οικονομικών αναγκών της ελληνικής κοινωνίας, συνεχίζουν να έρχονται στο φως της δημοσιότητας καταγγελίες για διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά. Παράλληλα, αυξάνονται τα φαινόμενα διακοπής ρεύματος, λόγω οφειλών, σε επιχειρήσεις εστίασης, παρόλο που, από τον Μάρτιο του 2020, αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας και βιωσιμότητας, με τις συσσωρευμένες οφειλές, να τους οδηγούν στον κίνδυνο λουκέτων.

Νοικοκυριά, μικρομεσαίοι και εργαζόμενοι της εστίασης, τουριστικών επιχειρήσεων, λιανεμπορίου κ.α. βιώνουν την αδιαφορία της Κυβέρνησης για λήψη μέτρων ουσιαστικής οικονομικής στήριξης, με τραγικό παράδειγμα της διογκούμενης «ενεργειακής φτώχειας», την πρόσφατη αποκοπή ηλεκτρικού σε σπίτι, όπου πατέρας ζητούσε από τον υπάλληλο του ΔΕΔΔΗΕ να αναβάλει για μια ώρα την αποσύνδεση, διότι το παιδί του ήταν σε τηλεκπαίδευση. Περαιτέρω, όσα λιγοστά κονδύλια δόθηκαν για επανασυνδέσεις κομμένης παροχής ως τις 30/4/20, καθυστερημένα και αποσπασματικά, φυσικά δεν καλύπτουν τις σημερινές συνθήκες που έχουν γιγαντωθεί και οδηγούν σε «νέα φτωχοποίηση», όχι μόνο τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αλλά και την μεσαία τάξη. Εντωμεταξύ, η έλευση του χειμώνα δημιουργεί αυξημένες ανάγκες κατανάλωσης ενέργειας για θέρμανση, ενώ η τηλεκπαίδευση και η τηλεργασία συνεχίζονται με αυξητικό ρυθμό και τα ηλεκτρικά δίκτυα είναι απαραίτητα για τη διεξαγωγή τους.

Και σα να μην έφταναν αυτά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, οι τιμές ρεύματος στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 8,38%, το πρώτο εξάμηνο του 2020, αποδεικνύοντας, για μία ακόμη φορά, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ζει σε έναν άλλο κόσμο, με μόνο σκοπό να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία, όχι για τη στήριξη της κοινωνίας, αλλά για τους λίγους και εκλεκτούς «φίλους» της.

  • Η Κυβέρνηση απέρριψε σχετική τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ για την προστασία της κοινωνίας από τις διακοπές ρεύματος, ύδατος, φυσικού αερίου, τηλεφωνίας και σύνδεσης στο διαδίκτυο

Αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά το κοινωνικά ανάλγητο πρόσωπό της, η Κυβέρνηση απέρριψε τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ για την στήριξη των συμπολιτών μας που εκδηλώνουν αδυναμία κάλυψης των χρεών τους προς τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας. Η σχετική τροπολογία που υπογράφεται και από τον βουλευτή Δωδεκανήσου εστιάζει στην δωρεάν επανασύνδεση και παροχή ρεύματος, απαγόρευση διακοπής ρεύματος, ύδατος, φυσικού αερίου και ίντερνετ, σε πληττόμενες πληθυσμιακές ομάδες, σημειώνοντας ότι προξενεί κατάπληξη η αδράνεια που επέδειξε και συνεχίζει να επιδεικνύει η Κυβέρνηση, μη παρέχοντας ενίσχυση στα νοικοκυριά, εν μέσω πανδημίας, όπως έπραξαν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, ακριβώς για να προλάβουν την κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου. Οι καταθέτοντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ζητούν:

α. Τη δωρεάν επανασύνδεση των κομμένων παροχών

β. Τη δωρεάν παροχή ποσότητας ηλεκτρικού ρεύματος 150-300 kw/μηνιαίως ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού έως το τέλος του 2020 και την ένταξη αυτών σε κοινωνικό τιμολόγιο

γ. Τη ρύθμιση των οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως την έναρξη ισχύος των προτεινόμενων ρυθμίσεων, αρχής γενομένης από 1/1/2022

δ. Την απαγόρευση διακοπής της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στους δικαιούχους

Τέλος, ο Νεκτάριος Σαντορινιός υπογραμμίζει πως είναι απάνθρωπο και απαράδεκτο να αποσυνδέουν την ηλεκτρική παροχή, το νερό, το φυσικό αέριο και τα λοιπά κοινωνικά αγαθά, σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μέσα αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες. Πιστεύαμε ότι δε θα ξαναζήσει η ελληνική κοινωνία, τις σκηνές ντροπής της περιόδου 2008-2015, όμως η απραξία του Υπουργείου είναι εγκληματική.

Ο κ. Χατζηδάκης προσπαθεί να μας πείσει ότι το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο καλύπτει τους πληττόμενους συμπολίτες μας, η αλήθεια όμως είναι ότι το ΚΟΤ δεν συμπεριλαμβάνει όλους όσοι έχουν πληγεί σήμερα από την πανδημία. «Ελάτε, κ.Υπουργέ, στα νησιά μας να πείτε στους εποχικούς υπαλλήλους τι σημαίνει ΚΟΤ και αν αυτό τους καλύπτει. Ελάτε να πείτε στους επιχειρηματίες που έχουν εποχικές επιχειρήσεις. και δεν μπορούν σήμερα να πληρώσουν το ρεύμα, αν τους καλύπτουν αυτά που λέτε. Η Κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει το βασικό κοινωνικό δικαίωμα για πρόσβαση τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας, διασφαλίζοντας την αξιοπρεπή διαβίωση όλων των συμπολιτών μας, ιδίως των παιδιών».

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ