Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννη – Συνολικά 40 νεκροί από κορωνοϊό τις τελευταίες ώρες

10
1913

Ο 62χρονος ιεράρχης είχε υποκείμενα νοσήματα και νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης – Είχε λάβει μέρος στη Δοξολογία του Αγίου Δημητρίου – Στα 1.075 τα θύματα του κορωνοϊού από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας

Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα, Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020 ο Σεβ. Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης. Ο Μητροπολίτης Λαγκαδά είναι ένας από τους 40 ασθενείς με covid-19 που κατέληξαν στα νοσοκομεία όλη της χώρας από χθες το απόγευμα και στη διάρκεια της νύχτας. Οι περισσότεροι έχουν καταλήξει στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και στην Αττική.  Χθες ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει ότι το σύνολο των θυμάτων ήταν 1.035, στα οποία προστίθενται πλέον και οι σαράντα άνθρωποι που κατέληξαν μετά τις ανακοινώσεις.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Λαγκαδά κατέληξε στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης και είχε υποκείμενα νοσήματα.

Ηταν από τους ιεράρχες που τηρούσαν ευλαβικά τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό, ήταν όμως και μεταξύ εκείνων που είχαν πάρει μέρος στη Δοξολογία του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, στις 26 Οκτωβρίου. Μετά τη Δοξολογία που είχε ξεσηκωθεί σάλος από το γεγονός ότι οι περισσότεροι ιεράρχες είχαν εμφανισθεί χωρίς μάσκα και χωρίς να  τηρούν τις αναγκαίες αποστάσεις, είχε γίνει γνωστό ότι νόσησε από κορωνοϊο ο Μητροπολίτης Ιερισσού Θεόκλητος.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, κατά κόσμον Ιωάννης Τασσιάς, είχε εμφανιστεί θετικός στον ιό SARS-CoV-2 και νοσηλευόταν από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020, σε Κλινική Covid-19, στο Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης.

Από την πρώτη στιγμή, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια και στάθηκε στο πλευρό του Μητροπολίτη, κάνοντας ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για τη βελτίωση της υγείας του.

Η κατάστασή του επιδεινώθηκε, εμφάνισε λοίμωξη του αναπνευστικού Covid-19 και σήμερα το πρωί (06:36) κατέληξε από καρδιοαναπνευστική ανακοπή. Ο μακαριστός Μητροπολίτης έπασχε από υποκείμενα νοσήματα.

Ποιος ήταν ο Σεβασμιώτατος

Ο Ιωάννης (Τασσιάς) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1958. Αποφοίτησε από την Εκκλησιαστική Παιδαγωγική Ακαδημία το 1979 και το τμήμα της Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης το 1982.

Την ίδια χρονιά χειροτονήθηκε Διάκονος στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και ανέλαβε τη διεύθυνση του Γραφείου Νεότητος. Το 1983 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και υπηρέτησε στον Ιερό Ναό των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου μέχρι το 1994. Στη συνέχεια τοποθετήθηκε στον ιερό ναό του πολιούχου Αγίου Δημητρίου ως ιερατικός προϊστάμενος. Από το 1983 υπηρέτησε ως ηγουμενοσύμβουλος της Ιεράς Μονής Αγίας Θεοδώρας Θεσσαλονίκης, από το 1994 υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης. Τότε πρωτοστάτησε στην διεκδίκηση της Ροτόντας στη Θεσσαλονίκη από την Εκκλησία ως χώρου λατρείας και πλέον η Ροτόντα δίδεται από το Υπουργείο Πολιτισμού για ορισμένες λειτουργίες κάθε έτος.

Εξελέγη στις 10 Μαΐου 2010 από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος ως Μητροπολίτης Λαγκαδά. Η χειροτονία του σε Επίσκοπο έγινε στις 16 Μαΐου 2010 από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο Β΄ στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Πολιούχου Θεσσαλονίκης.

Έχει συγγράψει πολλά άρθρα και μελέτες θεολογικού περιεχομένου. Έχει λάβει μέρος σε Θεολογικά Συνέδρια. Έχει διδάξει σε Κατηχητικά Φροντιστήρια και στη Σχολή Μετεκπαίδευσης Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης. Για περίπου 20 χρόνια παρουσίασε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές. Ακόμα έχει διδάξει στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Θεσσαλονίκης.

Καράογλου για Μητροπολίτη Λαγκαδά: «Έχασα έναν φίλο μου!»

karaoglou

Φαβορί για να διαδεχθεί τον Μητροπολιτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο ήταν ο Ιωάννης

Τη θλίψη του για τον χαμό του Μητροπολίτη Λαγκαδά, Ιωάννη, εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας – Θράκης, Θόδωρος Καράογλου, τονίζοντας πως έχασε «έναν φίλο», έναν Ιεράρχη με τον οποίο είχε εξαιρετική συνεργασία.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Έχασα έναν φίλο μου! Έναν Ιεράρχη με τον οποίο είχα μια εξαιρετική συνεργασία, καθώς μας συνέδεε η αγάπη για τον τόπο μας.

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Ιωάννης, υπήρξε σπάνια περίπτωση Ιεράρχη. Λόγιος, βαθυστόχαστος και κοινωνικά μαχητικός.

Η κοίμησή του είναι μια μεγάλη απώλεια για την Εκκλησία της Ελλάδας, τη Μητρόπολη Λαγκαδά και την τοπική κοινωνία που τον λάτρεψε, καθώς αποτέλεσε ξεχωριστό παράδειγμα πεφωτισμένου και σεμνού Ιεράρχη. Ήταν αυτός που με κύρια χαρακτηριστικά τη θέληση και το πάθος της δημιουργίας, την αγωνιστικότητά του, αναγέννησε μια ολόκληρη Μητρόπολη. Ίδρυσε Εκκλησίες, λειτούργησε συσσίτια, βοήθησε απόρους. Λαμπρός, δυναμικός, εμβληματικός, με πολυσχιδή δράση Ποιμένας, αφιέρωσε όλη τη ζωή του στη διακονία της Εκκλησίας και των συνανθρώπων του.

Υπό την εμπνευσμένη καθοδήγησή του η Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης αποτέλεσε φωτεινό σημείο αναφοράς, αφήνοντας ανεξίτηλο στίγμα στην πρόοδο και ευημερία της.

Θα τον θυμόμαστε με αισθήματα αγάπης, σεβασμού και βαθιάς εκτίμησης.

Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια. Αιωνία του η μνήμη».

Φαβορί για να διαδεχθεί τον Άνθιμο

Ο Ιωάννης βρισκοταν για δέκα χρόνια στη Μητρόπολη Λαγκαδά και διατηρούσε πολύ στενές σχέσες με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Θεωρούνταν προοδευτικός και ανοιχτόμυαλος, ενώ ήταν ο επικρατέστερος για να διαδεχθεί τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Άνθιμο.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

10 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Και εδώ που τα λέμε, οι ιεράρχες και οι λοιποί ιερείς, τώρα και κάπως αργά το καταλάβανε ότι οι μάσκες μέσα στην εκκλησία, (αλλά και η αναστολή των ακολουθιών), προστατεύουν και αυτούς από την επιδημία.
    Απεβίωσε από κορονοϊό ο μητροπολίτης Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος. Αφήσανε το φέρετρο ανοιχτό και το προσκυνούσανε. Και από εκεί κόλλησε και ο πατριάρχης Σερβίας Παύλος.

  2. Μου άρεσε που δεν κολάν οι κληρικοί και όσοι μεταλαμβάνουν…Πόσα χρόνια πίσω είναι δυστυχώς η Ορθόδοξη εκκλησία…

    • Πόσα χρόνια θα χρειαστείς εσύ για να καταλάβεις ότι δεν κολλησαν οι μητροπολίτες από την θεία κοινωνία ,αλλά από κάπου αλλού .Κ κάνεις δεν είπε ποτέ ότι όταν μεταλαμβάνει ςκ μετά έρθεις σε επαφή με κρούσμα ότι δεν κολλας . Αλλά ότι μέσα από το Άγιο δισκοπότηρο την ώρα εκείνη δεν μεταδίδονται αρρώστιες .Ντροπή κ αισχος να μην γνωρίζεις την πίστη των προγόνων σου ,αλλά να την εμπαιζεις κ από πάνω σαν να χαίρεσαι που κολλησαν οι μητροπολίτες .

    • Δεν υπάρχει μπροστά η πίσω στην ορθοδοξία ,γιατί είναι η ορθή πίστη , αν τώρα δεν έκανες εσύ τον κόπο να την μάθεις να μπεις βαθύτερα να διαβάσεις για να καταλάβεις τι εστί ορθόδοξη πίστη ,τουλάχιστον μην γινεσαι ρεζίλι .Οι μητροπολίτες κολλησαν τον ιό όχι από την θεία κοινωνία ,δεν μεταδίδει ασθένειες το σώμα κ το αίμα του Χριστού αλλά τις καίει .Πολλοι άνθρωποι έγιναν καλά μετά από την θεία μετάληψη αυτοί που έχουν βαθιά πίστη ,κ όχι άγνοια ,η απαξιώσει προς τα ιερά κ οσια της εκκλησίας κ της πατρίδας μας. Είναι ντροπή για έναν Έλληνα να μιλάει έτσι κ να αμφισβητεί την δύναμη του Χριστού ,που για Χάρη του 3000 μοναχοί στο Άγιο όρος απαρνήθηκαν την ζωή τα γήινα τις χαρές αυτού του κόσμου . .Δεν νομίζω να είναι χαζοί κ εσύ ο πονηρός !!!

      • και έγιναν μοναχοί, και πάνω από 10 εκατομμύρια προτίμησαν τη λαϊκή ζωή. Λες το 10 εκατομμύρια να είναι οι χαζοί?

        • Κ ποιος σου είπε ότι μέσα στον κόσμο δεν υπάρχουν άνθρωποι που ζουν σαν μοναχοί; Κ εξάλλου αν θυμάσαι από τα θρησκευτικά βέβαια ,όταν έγινε η καταστροφή του κόσμου την εποχή του Νώε όλοι γλεντούσαν κ τον κορόιδευαν στο τέλος μόνο αυτός σωθηκε .Οποίο ζει χωρίς θεό κ κανόνες πληρώνει το τίμημα.

    • Είναι πιο μπροστά το Υπουργείο Συγκοινωνιών..αιώνες θα έλεγα

      Οι εικόνες ντροπής με το σαρδέλιασμα στα Λεωφορεία και το Μετρό,θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στην μνήμη όλων,σαν ιερό δισκοπότηρο ένα πράμα.Ακόμα και στην Βρετανία σήμερα γράφουν ειρωνικά για το ότι αυτή η Κυβέρνηση αρνείται ότι κολλά κάποιος στα Λεωφορεία ,Μετρό,Πλοία …στοιβαγμένος

  3. Αυτοί που πιστεύουν ότι οι θρησκείες των άλλων είναι ψεύτικες, είναι συντριπτική πλειοψηφία

    • Οι θρησκείες αξιολογούνται με βάση των αποδείξεων που έχουν στην πορεία των χρόνων .Κ ο Χριστός μας άφησε ως αποδειξη το άγιο φως που βγαίνει κάθε χρόνο μέσα από τον Πανάγιο τάφο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ