Κορονοϊός – Καταγγελία διασωστών του ΕΚΑΒ 2: Δεν μας έχουν κάνει κανένα τεστ – Απολυμαίνουμε μόνοι μας τα ασθενοφόρα

0
2033

Κορονοϊός – Καταγγελία διασωστών του ΕΚΑΒ: Δεν μας έχουν κάνει κανένα τεστ – Απολυμαίνουμε μόνοι μας τα ασθενοφόρα

 

 

«Από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού δεν έχει γίνει ούτε ένα τεστ στους διασώστες του ΕΚΑΒ», όπως καταγγέλλουν.

Από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού δεν έχει γίνει ούτε ένα τεστ στους διασώστες του ΕΚΑΒ. Μόνο ένα τεστ αντισωμάτων για να δούμε αν είχαμε νοσήσει στο παρελθόν. Έχουμε φτάσει στο σημείο να λέμε ο Θεός να μας φυλάει».

Αυτή είναι η εικόνα που επικρατεί στους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ εν μέσω πανδημίας, όπως την περιέγραψε, μιλώντας στο thesstoday, ο κ. Γιώργος Παλαιολόγου, εργαζόμενος ΕΚΑΒ, μέλος του σωματείου και της πανελλήνιας ομοσπονδίας.

Όπως αναφέρει, οι διασώστες δίνουν τον δικό τους αγώνα καθημερινά, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και με το σώμα να είναι υποστελεχωμένο. «Στη Θεσσαλονίκη, μία πόλη 1.000.000 κατοίκων, υπάρχουν μόνο 200 μόνιμοι διασώστες. Σκεφτείτε πως στον Δήμο Θεσσαλονίκης δουλεύουν συνολικά 4.500 άτομα. Και εμείς πρέπει να πηγαίνουμε και σε Έδεσσα, Χαλκιδική, Κιλκίς και Γιαννιτσά”. Ο ίδιος τονίζει πως βρισκόμαστε «στην κόψη του ξυραφιού” και πως ανάμεσα στους συναδέλφους του επικρατεί ο φόβος και η αβεβαιότητα.

«Ο μέσος όρος ηλικίας μας είναι τα 45-47 χρόνια. Εγώ είμαι 61 ετών και είμαι ακόμα στον δρόμο. Πρέπει να γίνουν προσλήψεις. Ένας άνθρωπος 25-30 χρονών έχει άλλη όρεξη, άλλη δύναμη, άλλα αντανακλαστικά. Οι μόνες προσλήψεις που έγιναν είναι επικουρικές και πήραν 40 άτομα, τα οποία απορροφήθηκαν σε αλλότρια καθήκοντα, δηλαδή στον ασύρματο, στα τηλέφωνα. Επίσης, αυτοί οι άνθρωποι μέχρι να μάθουν τη δουλειά θα φύγουν”.

Ο κ. Παλαιολόγου καταγγέλλει πως στην αρχή της πανδημίας δεν τους παρείχαν καν μάσκα και στολή. «Μας έλεγαν, πήγαινε να πάρεις τον ασθενή από το σπίτι αλλά μη τον πιάσεις. Πες του να ανέβει μόνος του στο ασθενοφόρο. Τι να πω γι’ αυτό; Αυτές είναι δουλειές του ποδαριού”. Όσον αφορά την απολύμανση των οχημάτων μετά από κάθε περιστατικό, σημειώνει πως ενώ στην αρχή υπήρχε συνεργείο απολύμανσης, εδώ και δύο μήνες έχει σταματήσει, και πλέον οι διασώστες έχουν επιφορτιστεί με μία ακόμη δουλειά, να καθαρίζουν οι ίδιοι ό,τι μπορούν. «Κάποιες φορές πρέπει να πάμε στο Παπανικολάου και στο ΑΧΕΠΑ να παρακαλέσουμε να έρθει το δικό τους συνεργείο απολύμανσης και να μας βοηθήσει”.

Την ίδια ώρα ανάμεσα στους εργαζόμενους, υπάρχουν πολλοί που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και κάθε μέρα στη δουλειά τρέμουν για την ίδια τους τη ζωή. «Έχουμε συναδέλφους με εμφράγματα, με σπονδυλοδεσίες, με κατάγματα στον αυχένα, που βρίσκονται συνέχεια στον δρόμο”.

Παράλληλα, όπως αναφέρει, οι διασώστες δουλεύουν δύο-δύο σε κάθε βάρδια και όταν εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα ο ένας και τεθεί σε καραντίνα, αντί να τεθεί και ο δεύτερος, εκείνος δουλεύει κανονικά. Μολονότι η διευθύντριά τους είχε δεσμευτεί πως αν ο ένας είναι ύποπτο κρούσμα, θα μπει σε καραντίνα και ο δεύτερος για την προστασία και των εργαζομένων, αλλά και των ασθενών, αυτό δεν έγινε ποτέ.

Δραματική είναι η κατάσταση όπως την περιγράφει και ο πρόεδρος των εργαζομένων ΘΣΝ ΕΚΑΒ, Μάκης Δεβέλογου, ο οποίος αναφέρει πως «για όλα είμαστε το καλό παιδί του υπουργείου Υγείας”.

«Πλέον, το 80% των κλήσεων που λαμβάνουμε είναι για κορονοϊό. Η δουλειά έχει αυξηθεί πολύ. Έχουμε κουραστεί”. Όσον αφορά στο δεύτερο lockdown στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Δεβέλογλου σημειώνει πως το άγχος και η ανασφάλεια τώρα είναι πιο έντονα, καθότι το ιικό φορτίο της πόλης τώρα είναι εξαιρετικά μεγάλο. «Κάθε μέρα πηγαίνουμε στη δουλειά, ερχόμαστε σε επαφή με ασθενείς που έχουν κορονοϊό και δεν ξέρουν αν θα ζήσουν ή αν θα πεθάνουν. Σε αυτές τις καταστάσεις ο νους μας πηγαίνει στις οικογένειές μας”.

Πηγή: thetoc.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ