Lockdown: Για έναν δύσκολο μήνα έκανε λόγο ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Δραματική είναι η κατάσταση του κορονοϊού στη χώρα μας, σύμφωνα με τον καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νικόλαο Θωμαΐδη, καθώς τα κρούσματα είναι πάνω από 150.000 σε όλη την Ελλάδα!
«Είμαστε μπροστά στο επόμενο μεγάλο κύμα» είπε στον ΣΚΑΪ.
Τώρα φαίνεται ότι έρχεται ένα δεύτερο μεγάλο κύμα το οποίο θα κορυφωθεί και θα χρειαστεί ένα μήνα για να αρχίσει να μειώνεται, τόνισε ο καθηγητής. «Οι επόμενες 2 βδομάδες το πιο κρίσιμο σημείο».
Στη συνέχεια είπε ότι «σίγουρα θα περάσουμε τα 3000 κρούσματα στη χώρα όπως πάμε»
Ωστόσο, ανέφερε ότι το lockdown μπορεί να επιβραδύνει την πορεία του ιού και να αναστρέψει την εικόνα. «Θα υπάρξει κορύφωση σε 15-20 μέρες και μετά θα επέλθει η μείωση, γύρω στα Χριστούγεννα».
«Θα είναι ένας δύσκολος χειμώνας έτσι και αλλιώς», είπε χαρακτηριστικά.
Ολοταχώς για 3.000 κρούσματα
Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων έφεραν εσπευσμένα το γενικό lockdown στην Ελλάδα. Εδώ και δύο εβδομάδες τα κρούσματα ανέρχονται σε 4ψήφιο αριθμό, ενώ οι διασωληνωμένοι και οι ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία αυξάνονται ραγδαία, με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία της χώρας να δέχονται ασφυκτικές πιέσεις.
Στο άκουσμα των 2.646 κρουσμάτων που κατέγραψε χθες ο ΕΟΔΥ, η Ελλάδα «πάγωσε», ενώ οι προβλέψεις των λοιμωξιολόγων είναι δυσοίωνες. Όπως όλα δείχνουν, τα κρούσματα τις επόμενες μέρες ή ακόμα και σήμερα ενδέχεται να ξεπεράσουν τις 3.000.
Όπως είπε άλλωστε, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας κ. Νίκος Θωμαΐδης σήμερα στο ΣΚΑΪ, «σίγουρα θα περάσουμε τα 3000 κρούσματα στη χώρα όπως πάμε.
Τονίζοντας παράλληλα, ότι το lockdown μπορεί να επιβραδύνει την πορεία του ιού και να αναστρέψει την εικόνα.
«Θα υπάρξει κορύφωση σε 15-20 μέρες και μετά θα επέλθει η μείωση, γύρω στα Χριστούγεννα», κατέληξε.
Κικίλιας: Δεν θέλουμε να δούμε χιλιάδες νεκρούς
«Δεν θέλουμε να δούμε εικόνες που βλέπουμε σε άλλες χώρες με χιλιάδες νεκρούς. Η ανθρώπινη ζωή αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση», τόνισε χθες ο υπ. Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας και πρόσθεσε: «τα επιδημιολογικά δεδομένα επιδεινώνονται στη χώρα. Είχα εξηγήσει και είχα πει ότι η λήψη μέτρων είναι μία δυναμική διαδικασία. Βλέπουμε ότι έχουμε να κάνουμε με έναν πολύ φονικό ιό, ότι ο COVID είναι πιο επιθετικός, ότι έχει σαρώσει την Ευρώπη και τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι σαρωτικά για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, πολύ πιο πάνω ως νούμερα από τη δική μας αλλά και οι αντοχές των Εθνικών Συστημάτων Υγείας είναι πλέον οριακές και το δικό μας Εθνικό Σύστημα Υγείας πιέζεται και σιγά-σιγά η χώρα περνάει στο «κόκκινο». Στην πρώτη φάση δεν γνωρίζαμε πολλά πράγματα για τον ιό, πήγαμε νωρίς σε οριζόντια μέτρα, μπορέσαμε να σώσουμε ζωές, τώρα γνωρίζουμε περισσότερα πράγματα».