Άνοιξε το επίσημο τέμενος στην Αθήνα – Ποιος είναι ο πρώτος ιμάμης

1
857

Λόγω της πανδημίας το τζαμί μπορεί να δέχεται σήμερα από 9 άτομα στις πέντε προσευχές που θα πραγματοποιηθούν

Ανοιχτές θα είναι για δεύτερη ημέρα, σήμερα, οι πόρτες του πρώτου επίσημου τεμένους της Αθήνας. Το τζαμί μπορεί να δέχεται σήμερα από 9 άτομα στις πέντε προσευχές που θα πραγματοποιηθούν, καθώς λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των ατόμων για την αποφυγή συγχρωτισμού. Για τον λόγο αυτό, ενημερώνει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών, τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν όταν αυτό «καταστεί δυνατό σύμφωνα με τις εξελίξεις για την καταπολέμηση της πανδημίας».

Δεκαέξι χρόνια μετά τον νόμο της Μαριέττας Γιαννάκου ως υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και ύστερα από σκεπτικισμό, επιφυλάξεις και αντιδράσεις έγινε χθες η πρώτη προσευχή στο επίσημο τέμενος της Αθήνας, στο Βοτανικό.

Χθες, ήταν η πρώτη ημέρα λειτουργίας για το τζαμί της Αθήνας, όπου πραγματοποιήθηκαν προσευχές για τους μουσουλμάνους που ζουν στην Αττική. Υστερα από παλινωδίες ετών για το άνοιγμα επίσημου τζαμιού στην Αθήνα ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες και δόθηκε προς χρήση το ισλαμικό τέμενος στον Βοτανικό, για όλες τις μουσουλμανικές κοινότητες που ζουν στην Αττική.

Ο πρώτος ιμάμης της Αθήνας

Ο 49χρονος σουνίτης διερμηνέας Μοχάμεντ Ζακί, που ήρθε πριν από περίπου 25 χρόνια από το Μαρόκο ως οικονομικός μετανάστης, είναι ο πρώτος ιμάμης της Αθήνας. Μιλά άπταιστα αραβικά και γαλλικά. Ο Μοχάμεντ Ζακί είναι Ελληνας πολίτης. Είναι έγγαμος, και έχει πτυχίο Φυσικής και Μαθηματικών και ειδικές σπουδές Μουσουλμανικής Θεολογίας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώτης Ιμάμης της Αθήνας φαίνεται οτι χαίρει της αποδοχής μεγάλης μερίδας Αράβων. Το Δ.Σ. του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών, σύμφωνα με τον νόμο, προκήρυξε τη θέση του ιμάμη, αξιολόγησε τις υποψηφιότητες και κατέληξε ότι ο καταλληλότερος είναι ο Μοχάμεντ Ζακί.

Σε ό,τι αφορά τον εσωτερικό χώρο, η «μιχράμπ» (ιερή κόγχη προς τη Μέκκα) κατασκευάστηκε από Αιγύπτιο μουσουλμάνο τεχνίτη που έχει ειδικές γνώσεις και κατοικεί μόνιμα στην Ελλάδα, ενώ το χαλί προσευχής, λόγω των ειδικών προδιαγραφών που πρέπει να έχει, κατασκευάστηκε στο Ιράν. Το τζαμί δεν έχει μιναρέ.

Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν ότι «εμείς δεν συμμετέχουμε στην προσβολή καμίας θρησκείας» ενώ το τέμενος κατασκευάστηκε με χρήματα του ελληνικού δημοσίου. Οπως έλεγαν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές «σεβόμαστε και στηρίζουμε την κάθε θρησκεία με τους όρους μας» καθώς το ελληνικό δημόσιο δεν δέχθηκε καμία ανάμιξη άλλων φορέων στην κατασκευή του τεμένους. Το γεγονός της λειτουργίας του τεμένους δεν συσχετίζεται με την απόφαση της Τουρκίας για αλλαγή στο καθεστώτος της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας, καθώς σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δείχνουν πως ακριβώς αντιλαμβάνονται οι δύο χώρες στα θέματα σεβασμού θρησκειών.

Κήρυγμα μόνο στα ελληνικά ή κατά παραχώρηση στα Αγγλικά

Τo κήρυγμα θα επιτρέπεται να γίνεται μόνο στα ελληνικά ή κατά παραχώρηση στα αγγλικά ενώ η προσευχή θα γίνεται πάντα στα αραβικά. Με το επίσημο άνοιγμα του τεμένους στον Βοτανικό επιχειρείται να μπει τάξη στην άναρχη κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια, με τη λειτουργία των παράνομων χώρων προσευχής που λειτουργούν χωρίς έλεγχο και κανόνες ασφαλείας.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Σέβεστε πολύ την κάθε θρησκεία, το βλέπουμε! Τα είχατε κλείσει όλα τα τζαμί. Τώρα τι έγινε?

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ