Σεισμός: Χάος και θάνατος στη Σμύρνη – 12 νεκροί, 419 οι τραυματίες και δεκάδες εγκλωβισμένοι | Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν

2
1707

25 οι νεκροί και πάνω από 800 οι τραυματίες από τον ισχυρό σεισμό των 6,7 βαθμών – Ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί στη μάχη με το χρόνο, προειδοποιούν οι αρχές – Σωστικά συνεργεία προσπαθούν εντοπίσουν επιζώντες καθώς το σκοτάδι πέφτει πάνω από τα ερείπια

Μάχη πάνω από τα χαλάσματα των κτιρίων της Σμύρνης που κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα δίνουν τα σωστικά συνεργεία, μετά τον ισχυρό σεισμό 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο Αιγαίο.

Στο σημείο βρίσκονται αξιωματικοί των ειδικών δυνάμεων, ενώ για τον εντοπισμό επιζώντων έχουν επιστρατευτεί και ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι. Στις προσπάθειες μετέχουν και κάτοικοι, που προσπαθούν να ανοίξουν διόδους απεγκλωβισμού. Κάποιοι άλλοι ξεσπούν σε κλάματα από την αγωνία για τους δικούς τους ανθρώπους. Πληροφορίες θέλουν τουλάχιστον 40 άτομα να έχουν εγκλωβιστεί σε ένα, μόνο, κτήριο, ενώ, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Σμύρνης, έχουν απεγκλωβιστεί τουλάχιστον 70 άτομα.

Η επιχείρηση συνεχίζεται σε περίπου 17 κτήρια που είτε κατέρρευσαν είτε υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Στις επιχειρήσεις συμμετέχει και η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος με 48 μέλη της και 16 οχήματα.

 

Ο δήμαρχος της Σμύρνης ανέφερε στο CNN Turk ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί. Τουλάχιστον 20 κτήρια κατέρρευσαν σε μια πόλη που κατοικούν 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι.

Η ένταση του σεισμού προκάλεσε «μικρό τσουνάμι» στην παράκτια πόλη, με το νερό να μπαίνει στους δρόμους και να σαρώνει αντικείμενα στο πέρασμά του.

Πιο εντατικές προσπάθειες γίνονται στη γειτονιά Μαναβκουγιού, όπου επλήγη περισσότερο. Οι κάτοικοι έχουν βγει στους δρόμους και αρνούνται να μπουν μέσα στα σπίτια τους, μετά τον τρόπο που βίωσαν το μεσημέρι.

«Το έδαφος υποχώρησε από τα πόδια μου σαν χαλί»

Ο Μαζλούμ Βεζέκ, δημοσιογράφος της τοπικής εφημερίδας Ege Telgraf της Σμύρνης είπε ότι επισκέφθηκε τμήμα επειγόντων περιστατικών νοσοκομείου και είδε δεκάδες τραυματίες.

Μάλιστα περιέγραψε τι συνέβη την ώρα της εκδήλωσης του σεισμού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ήταν σαν «το έδαφος να υποχώρησε κάτω από τα πόδια του σαν χαλί». Σοκ προκαλούν οι εικόνες που έρχονται από την Τουρκία. Τρόμος με αγνοούμενους και τραυματίες.

Δείτε φωτογραφίες από τις καταστροφές και τα συντρίμμια:

tourkia23__1_
tourkia23__2_

Ή στιγμή που κατέρρευσαν κτήρια

 

Μεγάλες είναι οι ζημιές που σημειώθηκαν στη Σμύρνη, μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που έλαβε χώρα το μεσημέρι της Παρασκευής 30 Οκτωβρίου στη Σάμο, καθώς όπως μεταδίδουν τα τουρκικά δίκτυα έχουν καταρρεύσει αρκετές πολυκατοικίες.

Παράλληλα όπως μετέδωσε ο Μανώλης Κωστίδης στον ΣΚΑΪ, πληροφορίες από τα τουρκικά ΜΜΕ, μεταδίδουν ότι οι εγκλωβισμένοι είναι δεκάδες, εστιάζοντας σε ένα μόνο κτήριο όπου και εκεί έχουν εγκλωβιστεί περισσότερα από 40 άτομα.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με μήνυμά του στα social media, δήλωσε πως έχει κινηθεί ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός.

«Ευχόμαστε να είναι όλα περαστικά για τους πολίτες της Σμύρνης που επηρεάστηκαν από τον σεισμό. Στεκόμαστε δίπλα στους κατοίκους της πόλης, με όλα τα διαθέσιμα μέσα του κράτους. Αναλαμβάνουμε δράση για να γίνει όλη η απαραίτητη δουλειά στην περιφέρεια, σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία και τους υπουργούς» ανέφερε ο Ερντογάν.

Στα βίντεο που ακολουθούν, βλέπετε τις συγκλονιστικές στιγμές από την κατάρρευση των κτηρίων.

Τρομακτικό βίντεο – Τσουνάμι παρασέρνει τα πάντα σε δρόμους στη Σμύρνη

Μετά τη σεισμική δόνηση σημειώθηκε τσουνάμι και στη Σμύρνη, με τα νερά της θάλασσας να φουσκώνουν και να φτάνουν σε μεγάλο βάθος μέσα στην πόλη.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σεισμός: Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν μετά τα 6,7 Ρίχτερ

Σεισμός Σάμος: Επικοινωνία Δένδια – Τσαβούσογλου – Ετοιμότητα της Ελλάδας για βοήθεια στην Τουρκία

Σεισμός: Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν μετά τα 6,7 Ρίχτερ

Σεισμός: Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τον φονικό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ, που έπληξε τη Σάμο και την Σμύρνη.

Ο πρωθυπουργός μετέφερε στον πρόεδρο της Τουρκίας τα θερμά του συλλυπητήρια για τις ανθρώπινες απώλεις στην Τουρκία και έστειλε μήνυμα ενότητας των δύο λαών, τονίζοντας ότι “όποιες κι αν είναι οι διαφορές μας, αυτές τις ώρες οι λαοί μας πρέπει να μείνουν ενωμένοι”.

«Μόλις κάλεσα τον Πρόεδρο Ερντογάν για να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου για την απώλεια ανθρώπων από τον σεισμό που έπληξε και τις δύο χώρες. Όποιες κι αν είναι οι διαφορές μας, αυτές είναι οι στιγμές που οι άνθρωποι μας πρέπει να στέκονται μαζί» αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης στο Twitter.

Επικοινωνία Δένδια – Τσαβούσογλου

Μετά τον σεισμό που έπληξε τη Σάμο και τη Σμύρνη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επικοινώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter, ο κ. Δένδιας εξέφρασε την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης να αποσταλούν άμεσα δυνάμεις της ΕΜΑΚ στην Τουρκία για να βοηθήσουν σε απεγκλωβισμό παγιδευμένων πολιτών.

«H σκέψη μας αυτή την ώρα είναι στους κατοίκους της Σάμου και σε όσους συνδράμουν στην αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό του ο Νίκος Δένδιας.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ειπε κανενας ειδικος οτι ο #σεισμος προκληθηκε απο το σεισμογραφικό του Ερντογαν, που παρενοχλει τα θαλασσια ρηγματα τοσο καιρο ή προλαβα πρώτος?

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ