Αρχική Ειδήσεις Ελλάδα-Κοινωνία Δίκη Χρυσής Αυγής: 13 χρόνια για την ηγετική ομάδα – Δέκα για...

Δίκη Χρυσής Αυγής: 13 χρόνια για την ηγετική ομάδα – Δέκα για τον Ματθαιόπουλο | Τι θα κρίνει ή όχι την αναστολή των ποινών

0
994

– Ποινές κάθειρξης 13 ετών σε Μιχολιάκο, Λαγό, Κασιδιάρη, Παππά, Παναγιώταρο, Γερμενή – 10 χρόνια στον Ματθαιόπουλο, 5 με 7 έτη στους πρώην βουλευτές – Ισόβια στον Ρουπακιά για τη δολοφονία Φύσσα

Ποινές ηπιότερες από αυτές που πρότεινε η εισαγγελέας υιοθέτησε το δικαστήριο που εκδικάζει την υπόθεση της ΧΑ

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Γιάννης Λαγός, ο Ηλίας Παναγιώταρος, ο Χρήστος Παππάς και ο Γιώργος Γερμενής -ήτοι,. το διευθυντήριο της ΧΑ- καταδικάστηκαν σε 13 χρόνια, όπως είχε προτείνει η εισαγγελέας.

Ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος καταδικάστηκε σε 10 χρόνια.

Στους πρώην βουλευτές που καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και δεν τους αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό, το δικαστήριο αποφάσισε:
Ζαρούλια Ελένη: 6 έτη

Ζησιμόπουλος Πολύβιος: 6 έτη
Ηλιόπουλος Παναγιώτης: 7 έτη
Γρέγος Αντώνης: 6 έτη
Μπαρμπαρούσης Κωνσταντίνος: 6 έτη

Κούζηλος Νίκος: 7 έτη
Κουκούτσης Δημήτρης: 6 έτη

Στους πρώην βουλευτές που καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και τους αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό, το δικαστήριο αποφάσισε:
Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος: 5 έτη
Μιχαήλ Αρβανίτης: 5 έτη
Νίκος Μίχος: 5 έτη
Στάθης Μπούκουρας: 5 έτη

Προηγουμένως, ξεκινώντας την ανακοίνωση των ποινών, η πρόεδρος ανακοίνωσε ισόβια στον Γιώργο Ρουπακιά και 10 χρόνια για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, 4 έτη για οπλοχρησία, 4 έτη για οπλοφορία και 4.000 ευρώ χρηματική ποινή.

Οι συνεργοί Ρουπακιά στη δολοφονία Φύσσα
– Ι. Άγγος: 7 έτη
– Α. Αναδιώτης: 6 έτη
– Γ. Δήμου (ελαφρυντικό μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς): 6 έτη
– Ι. Καζαντζόγλου: 8 έτη
– Ε. Καλαρίτης: 7 έτη
– Ι. Β. Κομιανός: 7 έτη
– Κ. Κορκοβίλης: 7 έτη
– Α. Μιχάλαρος: 7 έτη
– Γ. Πατέλης: 8 έτη
– Γ. Σκάλκος (ελαφρυντικό μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς): 6 έτη
– Γ. Σταμπέλος: 7 έτη
– Λ. Τσαλίκης: 7 έτη
– Αθ. Τσορβάς: 7 έτη
– Ν. Τσορβάς: 7 έτη
– Χρυσαφίτης: 6 έτη

Ποινές για απόπειρα ανθρωποκτονίας των Αιγύπτιων ψαράδων
Αγριογιάννης Δημήτρης: 6 έτη
Ευγενικός Μάρκος: 6 έτη
Μαρίας Θωμάς: 6 έτη
Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος: 6 έτη
Πανταζής Αναστάσιος: 8 έτη

Ποινές για την επίθεση στο ΠΑΜΕ
Αντωνακόπουλος Κυριάκος: 2 έτη για καθεμία από τις τρεις πράξεις
Καστρινός Ιωάννης: 2 έτη για καθεμία από τις τρεις πράξεις
Πανταζής Αναστάσιος: 2 έτη για καθεμία από τις τρεις πράξεις
Χατζηδάκης Χρήστος Αντώνιος: 2 έτη για καθεμία από τις τρεις πράξεις

Ποια διαδικασία θα ακολουθήσει

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης για τις ποινές, στη δίκη το λόγο θα λάβει και πάλι η εισαγγελέας για να αναπτύξει την πρότασή της επί των αναστολών.

Στη συνέχεια το λόγο θα λάβουν οι συνήγοροι της υπεράσπισης, οι οποίοι θα ζητήσουν από το δικαστήριο να αναστείλει τις ποινές μέχρι την έφεση.

Αφού ολοκληρωθούν οι αγορεύσεις των συνηγόρων το δικαστήριο θα πρέπει να αποφασίσει για τις αναστολές. Κάτι, που το πιθανότερο είναι ότι θα γίνει σε νέα συνεδρίαση ενδεχομένως, την Πέμπτη.

Έτοιμη για συλλήψεις η Αστυνομία

«Μόλις ενημερωθούμε αρμοδίως για τα στελέχη της Χρυσής Αυγής που θα πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛΑΣ θα προχωρήσουν στην άμεση σύλληψή τους. Η αστυνομία είναι πανέτοιμη και γνωρίζει πού είναι ο καθένας» τονίζουν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αστυνομικές πηγές.

Σημειώνεται ότι αστυνομικοί παρακολουθούν διακριτικά, εδώ και πολλές ημέρες, στελέχη της Χρυσής Αυγής και γνωρίζουν πολύ καλά όλες τις κινήσεις τους.

Τι πρότεινε χθες η εισαγγελέας

Η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την επιβολή πολυετών καθείρξεων για τα μέλη της Χρυσής Αυγής, δίχως αυτές να φτάνουν στα ανώτατα όρια που παρέχει ο Ποινικός Κώδικας. Ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Γιάννης Λαγός, ο Ηλίας Παναγιώταρος, ο Χρήστος Παππάς, ο Γιώργος Γερμενής και ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, σύμφωνα με την πρόταση της κυρίας Οικονόμου, πρέπει να καταδικαστούν σε ποινή κάθειρξης 13 ετών.

Η Αδαμαντία Οικονόμου πρότεινε για ακόμη επτά πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, που καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και το δικαστήριο αποφάνθηκε πως δεν δικαιούνται ελαφρυντικών, ποινή κάθειρξης επτά ετών. Πρόκειται για τους Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Ελένη Ζαρούλια, Νίκο Κούζηλο, Δημήτρη Κουκούτση, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Παναγιώτη Ηλιόπουλο και Αντώνη Γρέγο, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης από 5 έως 10 έτη.

Αντίθετα, για τους τέσσερις πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, στους οποίους αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό, δηλαδή τους Ευστάθιο Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Νίκο Μίχο και Μιχάλη Αρβανίτη, η εισαγγελέας πρότεινε ποινή πέντε ετών.

Για τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά, η εισαγγελέας πρότεινε ποινή ισόβιας κάθειρξης για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας και επτά χρόνια κάθειρξη για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.

Για τους κατηγορουμένους της υπόθεσης δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, που καταδικάστηκαν για συνεργεία στην ανθρωποκτονία, η εισαγγελέας εισηγήθηκε να τους επιβληθεί ποινή κάθειρξης 8 ετών.

Για τον πυρηνάρχη Νίκαιας Γιώργο Πατέλη πρότεινε ποινή κάθειρξης 8 ετών για την συνεργεία σε ανθρωποκτονία και 7 έτη για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Σε όσους έλαβαν ελαφρυντικό η προτεινόμενη ποινή είναι τα 6 έτη κάθειρξης.

Για την υπόθεση της επίθεσης σε βάρος των Αιγύπτιων ψαράδων η εισαγγελέας πρότεινε ποινές κάθειρξης από 7-10 χρόνια για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Για τον πυρηνάρχη Περάματος Αναστάσιο Πανταζή ζήτησε ποινή κάθειρξης 10 ετών για την απόπειρα ανθρωποκτονίας και 7 ετών κάθειρξης για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Για την επίθεση σε βάρος των αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ ζητά να επιβληθεί ποινή 10 μηνών φυλάκισης για το αδίκημα της σωματικής βλάβης για κάθε θύμα.

Εξαίρεση αποτελεί ο Χρήστος Χατζιδάκης, ο οποίος έλαβε ελαφρυντικό και γι’ αυτόν ζητά ποινή φυλάκισης 6 μηνών για κάθε πράξη.

Ειδήσεις σήμερα:

Δίκη Χρυσής Αυγής: Τι θα κρίνει την αναστολή ή μη των ποινών λέει στην ΕΡΤ ο Θ. Μαντάς (video)

Τρία είναι τα βασικά κριτήρια που θα λάβει υπόψη το δικαστήριο για την απόφασή του σχετικά με την αναστολή ή μη των ποινών των καταδικασθέντων στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής επισήμανε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο ποινικολόγος Θεόδωρος Μαντάς. Τόνισε, επίσης, ότι το δικαστήριο στην απόφασή του επί των ποινών κάνει μία σαφέστατη διάκριση ανάμεσα σε αυτούς που είχαν την ευθύνη της διεύθυνσης της εγκληματικής οργάνωσης και στους καταδικασθέντες για ένταξη και συμμετοχή σε αυτήν.

«Όσο ψηλότερα είμαστε, όπως στην προκειμένη περίπτωση, στο ανώτερο στάδιο, στην οροφή της ποινικής μεταχείρισης, τόσο απομακρύνεται το ενδεχόμενο να χορηγηθεί αναστολή στην ποινή μέχρις ότου εκδικαστεί στο δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας» δήλωσε ο κ. Μαντάς.

Τα βασικά κριτήρια που ανέφερε ότι θα λάβει υπόψη το δικαστήριο είναι τα εξής:

  1. εάν οι καταδικασθέντες είναι ύποπτοι φυγής
  2. να πιθανολογήσει το δικαστήριο ότι στο Εφετείο θα εμφανιστούν, θα συμμετέχουν, θα ασκήσουν τα δικαιώματά τους αλλά και τις υποχρεώσεις τους στο δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας
  3. κατά πόσον εάν αφεθούν ελεύθεροι, θα τελέσουν παρόμοια αδικήματα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας. Αυτό το κριτήριο, όπως είπε ο Θεόδωρος Μαντάς, θα ασκήσει καταλυτική επιρροή στην τελική απόφαση του δικαστηρίου για την αναστολή.

Ο ποινικολόγος εκτίμησε ότι «τα δικαστήρια συνεχίζουν να είναι φειδωλά στο να χορηγούν το ευεργέτημα της αναστολής υπό ηλεκτρονική επιτήρηση» και πρόσθεσε: «Μένει να το δούμε».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ