Η πρώην υπουργός θα διεκδικήσει την εκλογή της ως πρώτη γυναίκα γενική γραμματέας του Οργανισμού – Πώς βολιδοσκοπήθηκε το Μαξίμου και γιατί της υποσχέθηκε αμέριστη στήριξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Δύσκολη μάχη καλούνται να δώσουν η Άννα Διαμαντοπούλου και η κυβέρνηση προκειμένου η χώρα μας να καταλάβει μια τόσο υψηλή θέση στο διεθνές στερέωμα όπως είναι το αξίωμα του γενικού γραμματέα του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) που διεκδικεί η πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.
Ο ΟΟΣΑ είναι διεθνής διακυβερνητικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1961 και εδρεύει στο Παρίσι. Εκπροσωπούνται σε αυτόν 37 αναπτυγμένες χώρες από όλο τον πλανήτη που υποστηρίζουν τις αρχές της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς. Αποτελεί διάδοχο σχήμα του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Οικονομικής Συνεργασίας που ιδρύθηκε αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με σκοπό να διαχειριστεί το «σχέδιο Μάρσαλ» για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης.
Οι υποψηφιότητες για τη διαδοχή του νυν γενικού γραμματέα του ΟΟΣΑ που είναι ο Μεξικανός Χοσέ Άνχελ Γκουρία, ο οποίος κατέχει το αξίωμα από το 2006, πρέπει να κατατεθούν έως τις 30 Οκτωβρίου και, σύμφωνα με πληροφορίες οι διεκδικητές αναμένεται να είναι οκτώ. Με δεδομένο, ωστόσο, ότι οι ευρωπαϊκές χώρες αποτελούν την πλειοψηφία, η υποψηφιότητα της κ. Διαμαντοπούλου μπορεί να αποκτήσει ιδιαίτερη ώθηση χάρις στο ευρωπαϊκό προφίλ της Ελληνίδας πολιτικού που έχει στο ενεργητικό της ευδόκιμη πορεία ως Επίτροπος για τις Κοινωνικές Υποθέσεις (1999-2004).
Πώς θα ληφθεί η απόφαση για τον νέο επικεφαλής
Η απόφαση, εξάλλου, λαμβάνεται ουσιαστικά από τις κυβερνήσεις των χωρών που συμμετέχουν στον Οργανισμό και δίνουν σχετικές κατευθύνσεις στους 37 μόνιμους αντιπροσώπους οι οποίοι απαρτίζουν το εκλεκτορικό σώμα, το οποίο πριν αποφανθεί κάνει ακροάσεις όλων των υποψηφίων. Υπό αυτή την έννοια, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα είναι κατά βάση προϊόν διπλωματικών διαβουλεύσεων και συμμαχιών μεταξύ των κυβερνήσεων. Χωρίς, ωστόσο, αυτό να σημαίνει ότι δεν μετρά η προσωπικότητα του υποψηφίου.
Στα «ατού» της κ. Διαμαντοπούλου είναι ότι, ενώ προέρχεται από τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, προτείνεται από μια κεντροδεξιά κυβέρνηση, γεγονός που, όπως εκτιμούν πηγές που έχουν γνώση των συσχετισμών, είναι δυνατόν να της φέρει ψήφους τόσο από κυβερνήσεις της Κεντροδεξιάς όσο και της Κεντροαριστεράς. Επίσης στο ενεργητικό της είναι ότι μπορεί να ψηφιστεί ως η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει το τιμόνι του Οργανισμού.
Το παρασκήνιο της πρότασής της από το Μαξίμου
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώην υπουργός ενδιαφέρθηκε για το συγκεκριμένο αξίωμα καθώς δεν πρόκειται ούτε για κυβερνητική θέση, ούτε για διορισμό. Μόλις πληροφορήθηκε από τους ευρωπαϊκούς κύκλους στους οποίους κινείται ότι «άνοιξε» θέμα διαδοχής του κ. Γκουρία έκανε, προ εβδομάδος, σχετική κρούση προς τον πρωθυπουργικό γραφείο.
Το Μέγαρο Μαξίμου, αφού εξέτασε τα δεδομένα, εκτίμησε ότι υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να καταλάβει η Ελλάδα, δια της κ. Διαμαντοπούλου, μια τόσο σημαντική θέση και δέχθηκε ασμένως να τη στηρίξει. Η πρώην υπουργός κλήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και άκουσε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη όχι μόνον το «ναι» στην υποψηφιότητά της, αλλά και τη διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση θα τη στηρίξουν ενθέρμως στη δύσκολη μάχη που πρόκειται να δοθεί τους επόμενους μήνες.
Οι ακροάσεις των υποψηφίων γενικών γραμματέων θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο και η επιλογή εκείνου που θα προκριθεί αναμένεται περί το τέλος Μαρτίου 2021.
ΣΥΡΙΖΑ για Διαμαντοπούλου: Υπάρχει de facto συγκυβέρνηση του ΚΙΝΑΛ με τη Δεξιά;
Να καταδείξει «υπόγεια συνεννόηση» του Κινήματος Αλλαγής με το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί η Κουμουνδούρου, με φόντο την υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου. Με σχόλιό της η Κουμουνδούρου αναδεικνύει tweet του βουλευτή, Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος με τη σειρά του «καρφώνει» την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ για την πρόταση του κ. Μητσοτάκη στην κ. Διαμαντοπούλου, δηλαδή σε ένα κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.
Το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ:
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής με σημερινή του δήλωση, αναρωτιέται αν το κόμμα του συγκυβερνά με τη Ν.Δ. και «με ευθύνη κάποιων δεν το ξέρουμε».
Αναμένουμε με ενδιαφέρον, η έχουσα την ευθύνη να διευκρινίσει.
Υπάρχει πράγματι υπόγεια συνεννόηση με τον κ. Μητσοτάκη;
Υπάρχει de facto συγκυβέρνηση του ΚΙΝΑΛ με τη Δεξιά;
Αιχμές περί «συγκυβέρνησης» από τον Ανδρέα Λοβέρδο
Σαφείς αιχμές για την πρόταση της Άννας Διαμαντοπούλου άφησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, σημειώνοντας ότι «συγκυβερνάμε με τη ΝΔ αλλά με ευθύνη κάποιων δεν το ξέρουμε».
«Η Άννα προτείνεται από τον Κυριάκο για ΓΓ του Ο.Ο.Σ.Α. Τελικά συγκυβερνάμε με τη ΝΔ αλλά με ευθύνη κάποιων δεν το ξερουμε», έγραψε στο twitter.
Μάλιστα, ο κ. Λοβέρδος, με σαφείς αιχμές κατά του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε και στην ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.
« Διαβάζοντας την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκα ποιος είναι ο εκπρόσωπος τύπου. Όταν όμως πήρα τη σχετική πληροφορία, αντιλήφθηκα οτι δεν χρειάζεται απάντηση », ήταν η απάντησή του.
ΚΙΝΑΛ: Προβοκάτσιες του ΣΥΡΙΖΑ τα περί συγκυβέρνησης
Αιχμές κατά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ άφησε το ΚΙΝΑΛ, που κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «προβοκάτσιες» ενώ σημείωσε ότι η αντίδραση της Κουμουνδούρου οφείλεται στις προσπάθειες για να βγει από τα εσωτερικά της αδιέξοδα.
Ευχόμενο «καλή επιτυχία» στην Άννα Διαμαντοπούλου, το Κίνημα Αλλαγής σημειώνει ότι η επιλογή της είναι «θετική εξέλιξη για τη χώρα». «Ο κ. Μητσοτάκης για άλλη μια φορά επέλεξε ένα στέλεχος από άλλο πολιτικό χώρο για μια κορυφαία διεθνή θέση, αποδεικνύοντας ότι το κόμμα του δεν διαθέτει ανάλογο δυναμικό», αναφέρει το ΚΙΝΑΛ.
Σε αυτό το πλαίσιο, διευκρινίζει ότι «η κ. Διαμαντοπούλου έχει αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ το Μάιο του 2013 και είναι ανεξάρτητη πολιτικά, ενώ ίδρυσε νέο πολιτικό φορέα το 2017 (“Ώρα Αποφάσεων”). Όπως αποχώρησαν μέσα στα χρόνια της κρίσης και άλλα στελέχη από το ΠΑΣΟΚ, που αντικαταστάθηκαν από περισσότερα νέα, που δίνουν σήμερα τη μάχη με το Κίνημα Αλλαγής. Το κόμμα δηλαδή, με τη μεγαλύτερη ανανέωση σε στελεχιακό δυναμικό».
Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ αναφέρει:
Ευχόμαστε καλή επιτυχία στην Άννα Διαμαντοπούλου. Η επιλογή της από τον Πρωθυπουργό για την διεκδίκηση της θέσης του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού για την Ανάπτυξη και τη Συνεργασία και την Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) είναι μια θετική εξέλιξη για τη χώρα. Ο κ. Μητσοτάκης για άλλη μια φορά επέλεξε ένα στέλεχος από άλλο πολιτικό χώρο για μια κορυφαία διεθνή θέση, αποδεικνύοντας ότι το κόμμα του δεν διαθέτει ανάλογο δυναμικό.
Οφείλουμε όμως να διευκρινίσουμε ότι η κ. Διαμαντοπούλου έχει αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ το Μάιο του 2013 και είναι ανεξάρτητη πολιτικά, ενώ ίδρυσε νέο πολιτικό φορέα το 2017 (“Ώρα Αποφάσεων”). Όπως αποχώρησαν μέσα στα χρόνια της κρίσης και άλλα στελέχη από το ΠΑΣΟΚ, που αντικαταστάθηκαν από περισσότερα νέα, που δίνουν σήμερα τη μάχη με το Κίνημα Αλλαγής. Το κόμμα δηλαδή, με τη μεγαλύτερη ανανέωση σε στελεχιακό δυναμικό.
Σε ο,τι αφορά στις προβοκάτσιες του ΣΥΡΙΖΑ, που αναζητά εναγωνίως αφορμές για να βγει από τα εσωτερικά του αδιέξοδα, απαξιούμε να απαντήσουμε.