Με τον κορωνοϊό να συνεχίζει την επέλασή του σε πολλές περιοχές της χώρας και τα κρούσματα να αυξάνονται, το Sputnik παρουσιάζει τις περιοχές όπου από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα δεν έχει εμφανιστεί ούτε ένα κρούσμα!
Από τις 26 Φεβρουαρίου που διαγνώστηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη ο πρώτος ασθενής με κορωνοϊό, πολλές περιοχές έχουν μπει στο «κόκκινο» εξαιτίας των πολλών κρουσμάτων που καταγράφονται.
Στο πρώτο κρούσμα της πανδημίας η χώρα απέφυγε τα χειρότερα εξαιτίας και του lockdown ενώ στη συνέχεια, το άνοιγμα του τουρισμού αλλά και η χαλάρωση που επήλθε και στους Έλληνες, όπως έχουν επισημάνει πολλοί ειδικοί, επέφεραν αύξηση των κρουσμάτων. Περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα πρόσφατα, η Χαλκιδική, ο Πόρος, η Πέλλα κ.ά. μπήκαν στον χάρτη των κρουσμάτων ενώ οι αρμόδιες αρχές εφάρμοσαν επιπλέον μέτρα προστασίας με απαγόρευση συγκεντρώσεων, λαϊκών αγορών, κλείσιμο των καταστημάτων τα μεσάνυχτα, υποχρεωτική χρήση μάσκας κ.λπ.
Και παρότι η COVID-19 δείχνει να έχει σαρώσει όλη τη χώρα από το ένα άκρο της μέχρι το άλλο, υπάρχουν περιοχές -ακόμα και νησιά- που από την αρχή της πανδημίας -μέχρι σήμερα που δημοσιεύεται το άρθρο- δεν έχουν ούτε ένα κρούσμα!
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Sputnik από πηγές της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και η οποία συγκεντρώνει καθημερινά όλα τα κρούσματα ανά περιοχή, πράγματι υπάρχουν περιοχές στις οποίες από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα δεν έχει εμφανιστεί ούτε ένα κρούσμα κορονοϊού.
Στη λίστα βρίσκονται χωριά που ανήκουν σε ορεινές περιοχές που είναι αραιοκατοικημένες αλλά και που είναι δύσκολο να επιτηρηθούν και να διαπιστωθεί αν πράγματι οι κάτοικοι τηρούν τα μέτρα ασφαλείας και τις αποστάσεις στους χώρους όπου συγκεντρώνονται, όπως, για παράδειγμα, σε καφενεία, καθώς και σε νησιά με κάποια εξ αυτών να είναι και τουριστικοί προορισμοί.
Οι ορεινές περιοχές που είναι COVID-free είναι:
-Άγραφα
-Δεσκάτη Γρεβενών
-Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας
-Κεντρικά Τζουμέρκα
-Κόνιτσα
-Πωγώνι
-Πρέσπες
-Γορτυνία
Τα νησιά που δεν έχουν καταγράψει κρούσμα κορωνοϊού είναι:
-Ψαρά
-Σίκινος
-Αμοργός
-Αστυπάλαια
-Ανάφη
-Φούρνοι Ικαρίας
-Κίμωλος
Η εξήγηση στο φαινόμενο αυτό είναι μάλλον δύσκολη και σίγουρα χρειάζεται ειδική επιστασία από τους ειδικούς προκειμένου να αναλυθεί. Ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στο Sputnik θεωρεί ότι μια εξήγηση είναι ότι πολλές από τις περιοχές μπορεί να είναι απομονωμένες.
«Σε πολλά μπορεί να αποδοθεί ότι κάποιες περιοχές δεν έχουν κρούσματα. Όπως στο ότι είναι απομονωμένες και άρα δεν έχουν πολλές επαφές ή στο ότι μπορεί να πέρασαν τον ιό και δεν τον κατάλαβαν. Πολλοί μπορεί να είναι οι λόγοι και εξαρτάται πόσο μεγάλες είναι αυτές οι περιοχές» είπε ο κ. Δερμιτζάκης προσθέτοντας ότι για να πει κάποιος με σιγουριά τα αίτια τη μη εμφάνισης του κορονοϊού θα πρέπει να γίνει συστηματική έρευνα.
«Είναι δύσκολο να το πει κάποιος γιατί αυτές οι περιοχές δεν έχουν κρούσματα και θα πρέπει να ερευνηθεί συστηματικά. Δηλαδή για παράδειγμα δεν υπήρξαν κρούσματα σε ανθρώπους που ζουν σε αυτές τις περιοχές, υπήρχαν όμως άνθρωποι που πήγαν σε αυτές τις περιοχές και μετά διαγνώστηκαν θετικοί;» κατέληξε.