Κακοκαιρία Ιανός: «Χτύπησε» σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Ιθάκη – Πού βρίσκεται τώρα – Δείτε live εικόνα

0
4315

Προβλήματα με την ηλεκτροδότηση, πτώσεις δέντρων και πλημμυρισμένα υπόγεια στα νησιά του Ιονίου – Έντονη βροχόπτωση σε Ηλεία και Μεσσηνία – Έπεσαν οι πρώτες σταγόνες στην Αθήνα – Ποιες περιοχές βρίσκονται στο «κόκκινο»

Στη δίνη του κυκλώνα της κακοκαιρίας Ιανός βρίσκονται τις τελευταίες ώρες η Κεφαλονιά, η Ιθάκη και η Ζάκυνθος, με το βασικότερο πρόβλημα για την ώρα να είναι η διακοπή του ρεύματος σε αρκετές περιοχές, οι πτώσεις δέντρων αλλά και οι πλημμύρες.

Όπως είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο δήμαρχος Ζακύνθου δεν έχει ρεύμα το μεγαλύτερο τμήμα του νησιού στο οποίο μέχρι στιγμής έχουν γίνει 9 κλήσεις για κοπές δέντρων.

Στην Ιθάκη ο δήμαρχος του νησιού, Διονύσης Στανίτσας είπε ότι γίνεται αγώνας για να σωθούν σκάφη στο λιμάνι στο Βαθύ. «Προσπαθούμε να σώσουμε σπίτια που έχουν φύγει κεραμίδια. Δεν έχουμε ρεύμα από τις 3 τα ξημερώματα. Έχουμε μεγάλες καταστροφές στο οδικό δίκτυο από δέντρα που έπεσαν, υπάρχουν καταστήματα που έχουν πλημμυρίσει». «Έχουμε αμέτρητες κλήσεις για πλημμύρες» είπε ο κ. Στανίτσας στον ΘΕΜΑ 104,6.

Ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς Σταύρος Τραυλός που μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6 έκανε λόγο για πολύ βροχή και αέρα. «Έχουμε πρόβλημα με φερτά υλικά και πλημμύρες σε υπόγεια στη Σάμη, έχει πλημμυρίσει το υπόγειο του νοσοκομείου, έχουμε διακοπές ρεύματος σε αρκετά σημεία».

Πλημμυρισμένοι δρόμοι υπάρχουν στην Αγία Ευφημία στην Κεφαλονιά ενω καταστροφές έχουν καταγρφεί στην Σκάλα και τον Καραβόμυλο

Δείτε βίντεο από την Κεφαλονιά

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε βίντεο από την Ιθάκη

Δείτε βίντεο από την Ζάκυνθο τα ξημερώματα της Παρασκευής:

Ιανός Ζάκυνθος

Δείτε βίντεο με ριπές 12 μποφόρ στο λιμάνι της Κυλλήνης

Στη Δυτική Ελλάδα σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη «τα πιο έντονα φαινόμενα με ανέμους και πτώσεις δέντρων καταγράφονται σε Λεχαινά, Πύργο, Αμαλιάδα».

Δειτε φωτογραφίες από τις καταστροφές στον Καραβόμυλο της Κεφαλονιάς:

Παρασύρθηκε αγκυροβολημένο σκάφος στην Ιθάκη

Αγκυροβολημένο ιστιοφόρο σκάφος, σημαίας Ελβετίας, παρασύρθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων και προσέκρουσε σε βραχώδη ακτή στη θαλάσσια περιοχή Σχίνου, ανατολικά της Ιθάκης. Οι δύο επιβαίνοντες του σκάφους αποβιβάστηκαν με ιδία μέσα στην ακτή και είναι καλά στην υγεία τους.

Στη θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκεται το ιστιοφόρο πνέουν ισχυροί άνεμοι 8 μποφόρ.

Τα προβλήματα στη Ζάκυνθο

Στη Ζάκυνθο ζημιές έχουν σημειωθεί στο χωριό Κατάσταρι, όπου ο δυνατός αέρας ξήλωσε στέγη από κατοικιμενο σπίτι, χωρίς ευτυχώς να υπάρχουν τραυματισμοί. Στο λιμάνι της Ζακύνθου, βούλιαξε ιστιοφόρου που ήταν δεμένο. Σε όλο το νησί σημειώθηκαν πτώσεις δέντρων τα οποία ελέγχει η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου. Στο χωριό Λυκουδι έχει πέσει ένα μεγάλο δέντρο κοντά σε παιδικό σταθμό και σπεύδουν συνεργεία ώστε να το απομακρύνουν.

Παράλληλα αρκετές περιοχές της Ζακύνθου είναι βυθισμένες στο σκοτάδι. Καλαμάκι, Αργάσι, Βανάτο, Λαγωποδο, Κατάστάρι, Μουζάκη, Αλυκές είναι χωρίς ρεύμα. Τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται στις βλάβες και παλεύουν υπό αντίξοες συνθήκες να αναφέρουν την ηλεκτροδότηση.

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Στο μεταξύ, κλειστές παραμένουν οι γραμμές Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλονιά, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν και σήμερα σε πολλές περιοχές της δυτικής Ελλάδας. Κλειστή είναι και η πορθμειακή γραμμή Ρίου-Αντιρρίου. Σύμφωνα με την ΕΜΥ οι άνεμοι στα δυτικά πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 6 με 7 και στο Ιόνιο 8 με 9 μποφόρ και τοπικά 10 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Πώς ξεκινησαν τα φαινόμενα

Ο Μεσογειακός κυκλώνας Ιανός έφτασε το βράδυ της Πέμπτης στην ελληνική επικράτεια, «σαρώνοντας» με θυελλώδεις ανέμους εντάσεως έως και 10 μποφόρ το Ιόνιο, καθώς και την παράκτια γραμμή της Νότιας Ηπείρου, της Στερεάς και της Πελοποννήσου.

Έντονη βροχή ξεκίνησε μετά τις 3 τα ξημερώματα και σε περιοχές της Πελοποννήσου και ιδιαίτερα στην Ηλεία και τη Μεσσηνία.

Μετά τις 3 έπεσαν και οι πρώτες ψυχάλες στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, δίχως ωστόσο να προκληθούν προβλήματα.

Οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» για τις επόμενες ώρες, είναι οι Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία, Αχαΐα, Αρκαδία, Μεσσηνία, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Ιθάκη.

Νεώτερες εκτιμήσεις, πάντως, κάνουν λόγο για μερική μετατόπιση της πορείας του Ιανού, καθώς δεν αναμένεται να εισχωρήσει στην ενδοχώρα της Πελοποννήσου.

Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για μεγάλες ποσότητες βροχής, έως και 200 τόνους ανά στρέμμα, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί, θα προκαλέσει σημαντικά πλημμυρικά φαινόμενα και μεγάλα προβλήματα.

Η Παρασκευή και μέχρι τα ξημερώματα του Σαββάτου, προβλέπεται να είναι το πιο δύσκολο και επικίνδυνο διάστημα της κακοκαιρίας για την Αττική,

Ζωντανή εικόνα απο το Αργοστόλι Κεφαλονιάς 

Βίντεο από την παραλία του Λαγανά στη Ζάκυνθο

Δείτε φωτογραφίες από την Ζάκυνθο το πρωί της Παρασκευής:

119684664_953999381788583_6003549360916199578_n
zakinthos2
zakinthos

Την πορεία του Ιανού προς την Ελλάδα, κατέγραψε ο Ευρωπαϊκός μετεωρολογικός δορυφόρος Meteosat-11, ενώ το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr επεξεργάστηκε και οπτικοπόιησε τα δεδομένα του δορυφόρου και ετοίμασε το βίντεο που ακολουθεί και παρουσιάζει την κίνηση του συστήματος προς την χώρα μας έως το απόγευμα της Πέμπτης.

Με κόκκινες αποχρώσεις χρωματίζονται οι κορυφές των νεφών, οι οποίες υπολογίζεται ότι σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 13 χιλιόμετρα. Στο ίδιο βίντεο φαίνονται και οι κεραυνοί που κατέγραψε το σύστημα ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Δείτε σε βίντεο την πορεία της κακοκαιρίας «Ιανός» – Το Ιόνιο και τη δυτική Πελοπόννησο «χτυπά» ο κυκλώνας από νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης  – Τα 13 χιλιόμετρα ξεπέρασαν σε ορισμένες περιπτώσεις οι κορυφές των νεφών – Δείτε εικόνες από την κατάσταση στη Ζάκυνθο –Νέο μήνυμα από το 112 στους κατοίκους Αιτωλοακαρνανίας, Μεσσηνίας, Αχαΐας και Ηλείας

Αισθητή είναι τις τελευταίες ώρες η παρουσία της κακοκαιρίας «Ιανός» σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας. Τα νησιά του Ιονίου είναι αυτά που βρίσκονται στο επίκεντρο, με ισχυρούς ανέμους και βροχές να πλήττουν Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη.

Ζωντανή εικόνα απο το Αργοστόλι Κεφαλονιάς

Βίντεο από την παραλία του Λαγανά στη Ζάκυνθο

Την πορεία του Ιανού προς την Ελλάδα, κατέγραψε ο Ευρωπαϊκός μετεωρολογικός δορυφόρος Meteosat-11, ενώ το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr επεξεργάστηκε και οπτικοπόιησε τα δεδομένα του δορυφόρου και ετοίμασε το βίντεο που ακολουθεί και παρουσιάζει την κίνηση του συστήματος προς την χώρα μας έως το απόγευμα της Πέμπτης.

Με κόκκινες αποχρώσεις χρωματίζονται οι κορυφές των νεφών, οι οποίες υπολογίζεται ότι σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 13 χιλιόμετρα. Στο ίδιο βίντεο φαίνονται και οι κεραυνοί που κατέγραψε το σύστημα ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Meteo.gr: Πέμπτη 17/09/2020. Η πορεία του ΙΑΝΟΥ προς την Ελλάδα

Το Ιόνιο «χτυπά» ο Ιανός

Στις ακτές της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης έφτασε νωρίτερα, ενισχυμένη με χαρακτηριστικά Μεσογειακού Κυκλώνα (Medicane), η κακοκαιρία «Ιανός».

Στη Ζάκυνθο το σκηνικό θυμίζει βαρύ χειμώνα, καθώς από το πρωί, στο νησί, πνέουν ισχυροί άνεμοι και βρέχει σε πολλές περιοχές, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τα πρώτα προβλήματα.

Δείτε live από το Αργοστόλι

Δείτε βίντεο  από το Λαγανά:

Δείτε Live πώς κινείται ο Μεσογειακός Κυκλώνας:

Ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της Ζακύνθου, ο δρόμος του Λαγανά, θυμίζει έρημη πόλη. Οι κάτοικοι και οι καταστηματάρχες έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να μην κινδυνεύσουν και να μην υποστούν ζημιές στις περιουσίες τους.

 

Κέρκυρα

 

Όπως βλέπετε στις φωτογραφίες του protothema.gr η κεντρική παραλία έχει αδειάσει. Έχουν μαζευτεί όλες οι ξαπλώστρες και τα τραπέζια. Τα κύματα ήδη ξεπερνούν το εναμιση μετρο.

 

trafos
Τράφοι έχουν υπερχειλίσει, με αποτέλεσμα να γίνονται επικίνδυνοι για τους οδηγούς

 

 

IMG_8664
IMG_8658
IMG_8655

 

«Φοβόμαστε για τα χειρότερα. Πρέπει να προστατευτούμε έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα», είπε στο protothema.gr καταστηματάρχης στην περιοχή.

«Έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες έως τώρα για να πάνε όλα καλά. Οι πολίτες έχουν ενημερωθεί», δήλωσε στο protothema.gr ο αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου κ. Στασινόπουλος.

 

Ζάκυνθος

 

 

IMG_8646
IMG_8644


Νωρίτερα η Γενική Γραμματεία πολιτικής Προστασίας, προειδοποίησε με μήνυμα από το «112», τους κατοίκους για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έρχονται στα νησιά του Ιονίου.

Δείτε το μήνυμα που έφτασε στα κινητά τους, λίγο πριν τις 15.00 το μεσημέρι:

minima2

 

Έρχεται ο "Ιανός" | Δείτε τις πρώτες εικόνες από την κακοκαιρία
KAKOKAIRIA_IANOS_6
KAKOKAIRIA_IANOS_5
KAKOKAIRIA_IANOS_4
KAKOKAIRIA_IANOS_3
KAKOKAIRIA_IANOS_2


Δείτε εικόνα από την Κυλλήνη:

 


Ειδήσεις σήμερα:

Κακοκαιρία Ιανός: Το φαινόμενο δεν συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα – Ποιες χρονιές είχε σημειωθεί κυκλώνας

KAKOKAIRIA_IANOS_4

Πώς συνδέεται η κακοκαιρία Ιανός με την κλιματική αλλαγή – Ποιες χρονιές είχε χτυπήσει ξανά στην Ελλάδα – Τουλάχιστον 11 ακραία φαινόμενα εκδηλώνονται αυτές τις ώρες ταυτόχρονα στον κόσμο

Η σφοδρή κακοκαιρία Ιανός η οποία πλήττει αυτή τη στιγμή Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Ιθάκη και τις δυτικές περιοχές της Αχαϊας και Ηλείας, έχει κύρια χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τους θυελλώδεις ανέμους, τις καταιγίδες και τους κεραυνούς, γεγονός που την αναβαθμίζει σε «μεσογειακό κυκλώνα».

Όπως έδειχναν εδώ και αρκετές ώρες οι δορυφόροι, μας ήρθε από τη θάλασσα και σύμφωνα με τα στοιχεία της NASA δεν είναι το μοναδικό ακραίο φαινόμενο αυτή τη στιγμή. Τουλάχιστον 11 περιπτώσεις καταγράφονται στον χάρτη της NASA.

Οι επιστήμονες αποδίδουν τα φαινόμενα αυτά και στην κλιματική αλλαγή, που έχει ως αποτέλεσμα την υπερθέρμανση του πλανήτη και συνεπώς και του νερού της θάλασσας στην οποία και γεννιόνται αυτού του είδους τα συστήματα.

Ο καθηγητής φυσικών καταστροφών Κώστας Συνολάκης μιλώντας στο prototheme.gr εξήγησε σχετικά: «Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει πάρα πολύ υπερθερμαίνοντας τις θάλασσες σε πολύ αργό ρυθμό αλλά αυτό που βλέπουμε είναι ότι οι επιπτώσεις ακόμη και των μικρών μεταβολών της θερμοκρασίας είναι μη προβλέψιμες. Οι τυφώνες και οι κυκλώνες γίνονται όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή. Γι’αυτό και γίνονται στη Φλόριντα ή στην Ινδία ή στις Φιλιππίνες στο τέλος του καλοκαιριού προς το φθινόπωρο. Όσο πιο ζεστή είναι η θάλασσα τόσο πιο πολύ ενέργεια έχει. Άρα το συμπέρασμα από αυτό είναι ότι για να έχουμε τυφώνες η θάλασσα είναι πιο ζεστή απ’ότι ήταν παλαιότερα. Δεν έχουμε καλές μετρήσεις να πάμε πίσω 30 με 40 χρόνια για να δούμε τη θερμοκρασία θάλασσα στο Ιόνιο και αυτό δεν μας βοηθά στο να κάνουμε καλές εκτιμήσεις. Δεν έχει αλλάξει κατά ένα ή δυο βαθμούς αλλά ακόμη και αυτή η μικρή αλλαγή που έχει γίνει βοηθά στο να έχουμε αυτά τα φαινόμενα. Ωστόσο, για να είμαστε ξεκάθαροι, τα φαινόμενα αυτά είναι συμβατά με τις προβλέψεις της κλιματικής αλλαγής δηλαδή σαν επιστήμονες δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτό το φαινόμενο είναι εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής αυτό θα το πούμε σε 20 χρόνια, αλλά αυτές τις επιπτώσεις περιμένουμε λόγο κλιματικής αλλαγής και στο μέλλον θα έχουμε πιο έντονα και πιο συχνά τέτοια φαινόμενα και η περίοδος θα είναι προς το τέλος του καλοκαιριού».

Πάντως το φαινόμενο του Ιανού δεν γίνεται πρώτη φορά στην Ελλάδα. Παρόμοιο φαινόμενο είχε ξανασυμβεί το 1982, ενώ είχαμε και το 2017 και το 2016, αλλά και το 2018 με τον κυκλώνα Ξενοφών – οι Ιταλοί τον είχαν βαφτίασει Ζορμπά.

Ο καθηγητής μετεωρολογίας στο τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ Ιωάννης Πυθαρούλης μιλώντας στο protothema.gr εξηγεί ότι τέτοιου είδους φαινόμενα εμφανίζονται στη Μεσόγειο δυο στον αριθμό κάθε τρία χρόνια.

«Τα μοντέλα που τρέχουν για το κλίμα και κάνουν εκτιμήσεις δείχνουν ότι δεν αναμένεται αύξηση στον αριθμό αυτών των φαινομένων αλλά ενδεχομένως στην έντασή τους. Τα φαινόμενα αυτά αντλούν την ενέργειά τους από τη θάλασσα όπως οι τροπικοί κυκλώνες με τους οποίους έχουν κοινά χαρακτηριστικά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι της ίδιας έντασης. Ωστόσο δεν είναι μόνο η επιφάνεια της θάλασσας που επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή αλλά και η ατμόσφαιρα. Και επομένως ναι μεν παίρνουν ενέργεια από τη θάλασσα αλλά ρόλο παίζει και η αστάθεια στην ατμόσφαιρα. Από την κλιματική αλλαγή επηρεάζεται και η ανώτερη ατμόσφαιρα και το συμπέρασμα είναι ότι δεν αναμένουμε αύξηση στον αριθμό των φαινομένων, ενδεχομένως όμως να δούμε στην ένταση. Να έχουμε δηλαδή μεμονωμένα συστήματα πολύ ισχυρά. Και αυτές είναι εκτιμήσεις μέχρι στιγμής».

protothema.gr/Ειδήσεις σήμερα 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ