Αλλαγές στη θητεία: Πόσο θα αυξηθεί, πώς και ποιοι θα πηγαίνουν στρατό από τα 18

0
259

Οι αλλαγές που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη στη στρατιωτική θητεία με υποχρεωτική κατάταξη στα 18 έτη και αύξηση της θητείας σε 12 μήνες από εννέα που είναι σήμερα, έρχονται ταχύτατα και αφού πρώτα καταλήξουν σε οριστικές αποφάσεις όλες οι εισηγήσεις που βρίσκονται πάνω στο «τραπέζι».

Ένα από τα βασικά στοιχεία που αλλάζουν είναι ότι θα υπάρξει νόμος για υποχρεωτική θητεία αμέσως μετά την Γ’ Λυκείου.

Ωστόσο, το θέμα δεν είναι απλό, όπως εξηγούν στο CΝΝ Greece στελέχη του υπουργείου Άμυνας.

Και αυτό γιατί στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων (στρατό, Αεροπορία και Ναυτικό) υπάρχουν ανάγκες εξειδικευμένων εφέδρων, όπως γιατροί, νοσηλευτές και πολιτικοί μηχανικοί για το σχεδιασμό έργων αλλά και άτομα άλλων ειδικοτήτων.

Φυσικά, οι απαραίτητες αυτές ειδικότητες δεν θα μπορούν να υπάρχουν στις Ένοπλες Δυνάμεις για να εκπληρώσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις εάν δεν αποφοιτήσουν πρώτα από το πανεπιστήμιο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως ένας γιατρός μπορεί να υπηρετήσει σε ακριτικό νησί τη θητεία του, εξυπηρετώντας κάποιες ανάγκες.

Έτσι, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι επιτυχόντες σε αυτές τις σχολές θα μπορούν να καθυστερήσουν τη στράτευσή τους για μετά τις σπουδές τους.

Για άλλες ειδικότητες όμως, για παράδειγμα όσοι θέλουν να σπουδάσουν νομική, μαθηματικά ή φιλολογία -δηλαδή ειδικότητες που δεν έχουν ανάγκη οι Ένοπλες Δυνάμεις- τότε τα άτομα αυτά θα παρουσιάζονται αμέσως μετά από την αποφοίτηση του Λυκείου.

Ανάμεσα στις προτάσεις που βρίσκονται στο «τραπέζι» του υπουργείου Άμυνας είναι και η αύξηση της θητείας από τους εννέα μήνες στους 12 -όχι παραπάνω, όμως.

Στο υπουργείο Άμυνας σκέφτονται πριν εφαρμοστεί καθολικά το νέο αυτό μέτρο να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος με θητείες δύο ταχυτήτων.

Για παράδειγμα: Η θητεία για όσους υπηρετούν σε ακριτικές περιοχές -όπως το Καστελόριζο- θα έχει διάρκεια εννέα μήνες. Για όσους βρίσκονται σε μεγάλα στρατόπεδα αστικών κέντρων, που παρέχουν κάποιες διευκολύνσεις, η θητεία θα διαρκεί 12 μήνες.

Πρόκειται για μια μόνο από τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί και αναμένεται σύντομα να παρουσιαστούν και να τεθούν για διαβούλευση με φορείς που σχετίζονται με τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Οι αλλαγές στο στράτευμα, που σύντομα θα έρθουν προς ψήφιση, προκρίνονται λόγω της συνεχιζόμενης προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας.

Πηγή: cnn.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ