Ο κορωνοϊός και το νέο πλάνο αστυνόμευσης μείωσε την εγκληματικότητα φέτος στη Μύκονο – Ο ρόλος των Ναπολιτάνων κλεφτών στο μοναδικό περιστατικό οργανωμένης εγκληματικότητας
Το καλοκαίρι του 2020 στη Μύκονο δεν είναι συνηθισμένο. Ο Covid -19 έβαλε την σφραγίδα του, το πλάνο αστυνόμευσης εκσυγχρονίστηκε και έτσι τα δεδομένα άλλαξαν με ποσοτική και ποιητική μείωση της εγκληματικότητας.
Ουσιαστικά εκτός από τα παράνομα “corona parties” που κυνηγάει η Ασφάλεια η μοναδική μέχρι τώρα σημαντική υπόθεση οργανωμένης εγκληματικότητας είναι η ληστεία σε βάρος της κυρίας Αμαλίας Κανελλόπουλου, συζύγου του προέδρου της εταιρίας ΤΙΤΑΝ Νέλλου.
Δυο Ναπολιτάνοι ληστές της επιτέθηκαν και αφού την χτύπησαν της άρπαξαν το πανάκριβο Rolex των 90.000 ευρώ. Οι δυο δράστες, μέλη διεθνούς κυκλώματος, συνελήφθησαν στην Πάτρα λίγο πριν πάρουν τα πλοίο για την Ιταλία και προφυλακίστηκαν.
Η μείωση στην εγκληματικότητας στη Μυκόνου ήταν μεγάλη και σε αυτό συνέβαλε η πτώση των αφίξεων στο νησί των ανέμων λόγω της πανδημίας του κορωνοιού.
Η δικογραφία για το Rolex Candy των 90.000 ευρώ
Το ΘΕΜΑ αποκαλύπτει τη δικογραφία της μεγάλης αρπαγής, μέσ από την οποία ξετυλίγεται λεπτό προς λεπτό το κουβάρι της υπόθεσης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατάθεση στο Α.Τ Μυκόνου της κυρίας Αμαλίας Κανελλοπούλου, του θύματος δηλαδή της άγριας ληστείας μέρα μεσημέρι στο κέντρο της Χώρας. “Την 31.7.20 ήρθαμε για διακοπές με τον σύζυγο μου στη Μύκονο και διαμένουμε στο σκάφος μας στην περιοχή Ψαρού.
Την 16.8.20 και ώρα 17:10, βρισκόμουν στη Μύκονο εντός καταστήματος Starbucks που βρίσκεται στην περιοχή Δραφάκι όταν ένας άγνωστος άνδρας με πλησίασε από πίσω, με τσίμπησε στο αριστερό μου οπίσθιο και γυρνώντας να δω ποιος είναι, με άρπαξε από το χέρι τραβώντας το ρολόι που φορούσα στο αριστερό μου χέρι και έπεσα κάτω.
Μου αφαίρεσε το ρολόι, πιθανόν έκοψε το μπρασελέ και τράπηκε σε φυγή τρέχοντας προς τα έξω όπου έτερο άτομο τον ανέμενε με μοτοσικλέτα και αριθμό πινακίδας ΕΝΚ – 0582. Το ρολόι ήταν μάρκας Rolex τύπου Candy ή tutti frutti, χρυσό με μπριγιάν, ρουμπίνια, σμαράγδια με μαύρο καουτσούκ μπρασελέ αξίας 90.000 ευρώ.
Κατά την προσπάθεια που κάνει ο δράστης να μου πάρει το ρολόι με τραυμάτισε στο αριστερό μου χέρι με την πίεση που άσκησε ενώ μετά εγώ έπεσα στο έδαφος από την πάλη και τραυματίστηκα επίσης στο αριστερό μου πόδι”.
Οι δύο δράστες, μετά από έρευνες της Αστυνομίας, συνελήφθησαν στις 21 Αυγούστου. “Περί ώρα ώρα 17:00 σε αστυνομικό έλεγχο που διενεργήθηκε από στελέχη της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών στον επιβατηγό σταθμό νοτίου λιμένα σε άτομα που επρόκειτο να ταξιδέψουν με το πλοίο Superfast 1 που βρισκόταν σε διαδικασία φόρτωσης και είχε προγραμματισμένο απόπλου την 18:00 για Μπάρι Ιταλίας, κατελήφθησαν οι δύο κατηγορούμενοι να αποπειρώνται να εξέλθουν παράνομα στη χώρα έχοντας στην κατοχή τους πλαστές ταυτότητες Ιταλίας” αναφέρεται στο διαβιβαστικό και συγκεκριμένα στο σήμα που έστειλε το Λιμεναρχείο Πάτρας για τη σύλληψη των δύο Ναπολιτάνων ληστών.
Σύμφωνα με τις καταθέσεις των αστυνομικών της Ασφάλειας Μυκόνου, οι δύο Ιταλοί ήρθαν στη χώρα μας απευθείας από τη Νάπολη με αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους και διέμεναν στην περιοχή Καστελάκια Μυκόνου.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για μέλη διεθνούς κυκλώματος που αρπάζει ρολόγια καθώς πάνω τους βρέθηκαν εκτός από τις πλαστές ταυτότητες και αυτοκόλλητα με πινακίδες μοτοσικλέτας ενώ χαρακτηριστικό είναι το κόλπο με τα κλειδιά που χρησιμοποιούν οι μαφιόζικες ομάδες για να μην εντοπίζεται το ξενοδοχείο τους στην περίπτωση που πέσουν στα χέρια της Αστυνομίας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην κατάθεση του αστυνομικός “η εγκατάλειψη κλειδιών σε εξωτερικό χώρο είναι μια συνήθης πρακτική των οργανωμένων ομάδων που διαπράττουν ληστείες και κλοπές μεγάλης αξίας ρολογιών προκειμένου εαν υποπέσουν σε τυχαίο ή στοχευμένο έλεγχο απο αστυνομικούς να μην ανευρεθεί πάνω τους το κλειδί της οικίας που διαμένουν ώστε να διενεργηθεί άμεσα σε αυ΄τη νομότυπη κατ’ οίκον έρευνα αποπροσανατολίζοντας με τον τρόπο αυτό τις διωκτικές αρχές ως προς τη διαμονή τους”.
Ο συνήγορος του κ. Νέλλου και της κυρίας Αμαλίας Κανελλόπουλου, κ. Στέλιος Γκαρίπης δήλωσε πως στο νησί των ανέμων η υπάρχει διάχυτη η αίσθηση της ανασφάλειας και πως η κυρία Κανελλοπούλου είναι από τα λίγα θύματα που αποφασίζουν να προσφύγουν στις αρχές και να υποβάλλουν μήνυση.
“Πώς λέγεται ένα μέρος το οποίο είναι μικρό και κλειστό και όπου κάθε πρωί ξυπνάς ανάμεσα σε ληστές, εμπόρους κοκαΐνης ή βιαστές, οι οποίοι κυκλοφορούν ανενόχλητοι;Και τι προφίλ μπορεί να έχει κάποιος ο οποίος θα ήθελε να περάσει δέκα μέρες κλεισμένος μέσα σ’ ένα τέτοιο μέρος; Μόνο όταν απαντήσουμε σ’ αυτά τα δύο ερωτήματα θα είμαστε σε θέση να καθορίσουμε τι θεσμούς θέλουμε και πώς θέλουμε αυτοί οι θεσμοί να λειτουργούν… Γιατί ιστορία δε γράφεις με μια γόμα στο χέρι…”
Τι άλλαξε στην αστυνομία
Στη φετινή σεζόν εφαρμόζεται ένα σύγχρονο project αστυνόμευσης, που βασίζεται στη hi-tech τεχνολογία, στην ειδική εκπαίδευση και στη σύμπραξη δήμου και ιδιωτών το οποίο εμπνεύστηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοίδης. Στο νέο επιχειρησιακό πλάνο που επιχειρεί να βάλει τάξη στη μαύρη τρύπα της εγκληματικότητας που κάθε χρόνο μαστίζει τη Μύκονο, το παρωχημένο Αστυνομικό Τμήμα των 22 ενστόλων έχει μετατραπεί σε αυτόνομη Αστυνομική Υποδιεύθυνση στην οποία έχουν προστεθεί 80 αστυνομικοί με τελικό στόχο να φθάσουν τους 120. Τα σημεία αιχμής και συγκέντρωσης κόσμου έχουν καλωδιωθεί με κάμερες υψηλής ευκρίνειας, οι δόκιμοι άοπλοι αστυνομικοί που επιστρατεύονταν κάθε καλοκαίρι για να σώζουν την κατάσταση αντικαταστάθηκαν από ειδικά εκπαιδευμένους άνδρες, ενώ έχει δημιουργηθεί και ενιαίο επιχειρησιακό κέντρο. Ένας αυτόνομος ειδικός χώρος όπου ο επικεφαλής αξιωματικός έχει τη δυνατότητα να συγκεντρώνει πληροφορίες και στοιχεία μέσω on line εικόνας που έρχεται από τις κάμερες και τα drones, έτσι ώστε να αναλύονται δεδομένα και να καταστρώνονται επιχειρήσεις που ανάλογα με τις ανάγκες συμμετέχει όχι μόνο η Αστυνομία αλλά το Λιμενικό και η Πυροσβεστική.
Η νέα δομή είναι μια δύναμη απόλυτα επιχειρησιακή, που ασχολείται όχι μόνο με την πάταξη της εγκληματικότητας σε ό,τι έχει να κάνει με τις κλοπές και τις διαρρήξεις, αλλά, όπως λένε πηγές στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., στο στόχαστρο έχουν μπει για να τελειώσουν τα μπραβιλίκια, η ακριβή πορνεία, τα ναρκωτικά και οι μαύρες business μαφιόζικων ομάδων του οργανωμένου εγκλήματος. Η Αστυνομική Υποδιεύθυνση Μυκόνου, είναι ανεξάρτητη και υπάγεται απευθείας στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Σε ο,τι έχει να κάνει με το στρατηγείο – επιχειρησιακό κέντρο όπου οι αξιωματικοί έχουν μέσω των υψηλής ευκρίνειας καμερών on line εικόνα του νησιού για να κατευθύνουν τις δυνάμεις και να καταστρώνουν όλες οι επιχειρήσεις σε συνεργασία με την Πυροσβεστική και το Λιμενικό, στεγάζεται σε οίκημα 80 τ.μ στο Παλαιό Λιμάνι του νησιού.
Ο ρόλος του Covid -19
Παράλληλα αποφασίστηκε να εκπονηθεί ειδικό σχέδιο για μπει τάξη στο χάος και για τον λόγο αυτό δημιουργήθηκαν τρεις διαφορετικές ειδικές ομάδες αστυνομικών που δρουν ανεξάρτητα η μία από την άλλη και σε διαφορετικά πεδία. Έτσι η έλευση πολλών αστυνομικών, οι συνεχείς περιπολίες για να διαπιστωθεί αν εφαρμόζονται τα μέτρα για τον κορωνοιό δημιούργησε στους επίδοξους κακοποιούς την αίσθηση ότι η αστυνομία υπάρχει παντού και είναι ρίσκο για αυτούς οποιαδήποτε ενέργεια. Συνεπώς, από τη μία είχε ωας συνέπεια να γίνει προσπάθεια να ελεγχθεί η διάδοση του κορωνοιού και από την άλλη να χτυπηθεί η εγκληματικότητα όπου φέτος λόγω του μειωμένου αριθμού τουριστών έχει πέσει.
Το πρώτο κλιμάκιο είναι η ομάδα undrcover Covid -19. Πρόκειται για οκτώ επίλεκτους αστυνομικούς που αποσπάστηκαν από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Αττικής, με επικεφαλής μια νεαρή αξιωματικό. Η αποστολή τους είναι να δρουν μυστικά παριστάνοντας τους τουρίστες για να εντοπίζουν μυστικά parties που γίνονται σε βίλες και σκάφη του νησιού των ανέμων. Η επικεφαλής αξιωματικός του ΥΔΕΖΙ που έκανε με την ομάδα της απόβαση την προηγούμενη εβδομάδα στο νησί των ανέμων, έχει καταφέρει να “χαρτογραφήσει” τις περίεργες βίλες και τα σημεία όπου διοργανώνονται τα κορωνοπάρτι και να “χτυπούν” όταν κρίνουν ότι είναι απαραίτητο. Οι αστυνομικοί της μυστικής ομάδας με την εντυπωσιακή επικεφαλής της, διεισδύουν στα πάρτι, καταγράφουν την κατάσταση και όταν διαπιστώσουν ότι παραβιάζονται τα μέτρα, ειδοποιούν τους συναδέλφους τους που σπεύδουν άμεσα και διαλύουν τις συγκεντρώσεις οδηγώντας στο αυτόφωρο ιδιοκτήτες και διοργανωτές.
Το δεύτεροι κλιμάκιο, αποτελείται από 15 αστυνομικούς που έχουν έρθει από την Τροχαία Αθηνών. Πρόκειται για τη νέα ομάδα ΟΕΠΤΑ δηλαδή Ομάδα Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων , η οποία στελεχώνεται με προσωπικό Υπηρεσιών Τροχαίας και έχει ως αποστολή την πρόληψη και καταστολή της τροχαίας παραβατικότητας, τη βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας και τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Βέβαια, στην εποχή του Covid 19 η ΟΕΠΤΑ της Μυκόνου έχει και μια άλλη καθοριστική αποστολή. Να κατευθύνεται σε σημεία όπου βάσει των πληροφοριών θα διοργανωθούν beach parties ή κορωνοπάρτι σε βίλες και να στήνει μπλόκα ελέγχων. Με τον τρόπο αυτό, η ομάδα δρα αποτρεπτικά σε όσους έχουν καταναλώσει αλκοόλ, δεν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα για να οδηγούν αυτοκίνητα ή μοτοσικλέτες ή ακόμη και αν υπάρχουν υπεράριθμοι μέσα στα οχήματα για να μη φθάσουν στα σημεία όπου στήνονται τα παράνομα πάρτι.
Η τρίτη ομάδα είναι ένα μεικτό κλιμάκιο της Ασφάλειας Πατρών με ντόπιους αστυνομικούς που αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τους 80, λόγω της αναβάθμισης του τμήματος σε Διεύθυνση. Το 15μελές κλιμάκιο έχει διπλό ρόλο. Από τη μία η πάταξη της εγκληματικότητας και από την άλλη ο περιορισμός του Covid.