Τουρκικές κραυγές για Καστελόριζο και 3ο γεωτρύπανο την ώρα που η τουρκική λίρα συντρίβεται! Ελληνικό υποβρύχιο έκοψε τα καλώδια του Oruc Reis;

0
176

Η εφημερίδα Yeni Safak που απηχεί τις απόψεις του Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρει ότι και τρίτο πλωτό γεωτρύπανο βγαίνει στην Αν. Μεσόγειο, ενώ στο πρωτοσέλιδό της για το Καστελόριζο τονίζει: «Τέσσερις παραβιάσεις της Αθήνας στο Καστελόριζο. Πολλά όνειρα. Ελλάδα ξύπνα τώρα»! Πως αλλιώς θα υποβαθμιστεί άλλωστε το γεγονός ότι ο Ερντογάν κάλεσε έκτακτο συμβούλιο για την οικονομία, καθώς η λίρα έχει καταρρεύσει;

Όσον αφορά το πλοίο γεωτρύπανο, πρόκειται για το Kanuni (πρώην NS37/ Sertão), το οποίο βρίσκεται αγκυροβολημένο στη Σελεύκεια απέναντι από την Κύπρο. Μάλιστα, λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊο, το πλήρωμά του βρίσκεται προληπτικά σε καραντίνα, αλλά ακολούθως –όπως αναφέρει το δημοσίευμα– θα γίνει η προετοιμασία για τον απόπλου προς την Ανατολική Μεσόγειο.

Στο αφήγημα του Τούρκου Προέδρου για το Καστελόριζο που παρουσιάζει η Yeni Safak αναφέρεται ακόμα: «Το Καστελόριζο απέχει μόλις 2χλμ. από την Τουρκία και 580χλμ. από την ηπειρωτική Ελλάδα, διεκδικώντας μεγάλο μέρος των τουρκικών χωρικών υδάτων. Με αποτέλεσμα η Ελλάδα: Ν’ αρνείται την ισότητα και την αρχή της δίκαιης κατανομής, να αρνείται τη γεωγραφία αγνοώντας την Ανατολία, να αποκλείει την αρχή της αναλογικότητας, ενεργώντας ληστρικά και να διεκδικεί τουρκικό έδαφος».

Για να καταλήξει προκλητικά: «Παρόλο που η Ελλάδα αντιτάχθηκε στη δραστηριοποίηση του σεισμικού ερευνητικού πλοίου Oruc Reis στο Καστελόριζο και ονειρευόταν να εισβάλει στην Γαλάζια Πατρίδα, το διεθνές δίκαιο αποκαλύπτει σαφώς το σφάλμα των θέσεων της Αθήνας, αφού το Καστελόριζο βρίσκεται 2 χλμ από τις τουρκικές ακτές και 580 χλμ από την ηπειρωτική Ελλάδα. Ως εκ τούτου, βρίσκεται μέσα στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Οι αρχές του διεθνούς θαλάσσιου δικαίου, που προβλέπουν την δίκαιη κατανομή των θαλασσών, δεν παρέχουν στην Ελλάδα κανένα δικαίωμα επί του Καστελόριζου».

Η λίρα έκανε νέο αρνητικό ρεκόρ και ο Ερντογάν εσπευσμένα κάλεσε συνάντηση των ανώτερων αξιωματούχων της χώρας

Η λίρα έπεσε στα 7.3952 ανά δολάριο στην Κωνσταντινούπολη και διαπραγματεύτηκε 0,4% στα 7,3932 έναντι του νομίσματος των ΗΠΑ στις 11:24 π.μ. τοπική ώρα. Οι απώλειες φέτος φτάνουν συνολικά σχεδόν στο 20%.

Στη σύνοδο κορυφής για την οικονομία, θα παρευρεθούν οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι και αξιωματούχοι από οργανισμούς όπως η κεντρική τράπεζα, οι κρατικές τράπεζες και ο τραπεζικός παρατηρητής, ανέφερε η εφημερίδα Milliyet, χωρίς να δημοσιεύσει την ημερομηνία που θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση.

Η οικονομία της Τουρκίας επλήγη από μια νομισματική κρίση το 2018, όπου ο Ερντογάν απέλυσε και αντικατέστησε τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας τον Ιούλιο του περασμένου έτους επειδή δεν μπόρεσε να μειώσει τα επιτόκια, τα οποία ήταν 24 τοις εκατό, για να βοηθήσει τις πολιτικές υπέρ της οικονομικής ανάπτυξης.

Ο υπερβολικός δανεισμός μετέτρεψε το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας σε έλλειμμα φέτος, καθώς οι καταναλωτές χρησιμοποίησαν τα δάνεια για να αγοράσουν εισαγόμενα αγαθά όπως αυτοκίνητα και τηλεοράσεις.

Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 2,84 δισεκατομμύρια δολάρια, σε 2,93 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα ένα χρόνο νωρίτερα, δήλωσε η κεντρική τράπεζα την Παρασκευή. Αυτό αύξησε το 12μηνο έλλειμμα σε 11,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εν τω μεταξύ, οι επενδύσεις χαρτοφυλακίου, τις οποίες παραδοσιακά χρησιμοποιεί η Τουρκία για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος, κατέγραψαν καθαρή εκροή 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιούνιο, ανέφερε η κεντρική τράπεζα, η οποία έχει ξοδέψει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια από τα αποθέματά της σε ξένο νόμισμα φέτος υπερασπιζόμενη τη λίρα με τη βοήθεια κρατικών τραπεζών, οι οποίες έχουν επίσης μειώσει το δολάριο.

Τα αποθέματά της μειώθηκαν κατά 7,7 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα τρέχοντα στοιχεία.

parapona-rodou.blogspot.com

 

Ρωσική ιστοσελίδα: Ελληνικό υποβρύχιο έκοψε τα καλώδια του Oruc Reis

Σε σημερινό της δημοσίευμα η Ρωσική ιστοσελίδα rua.gr υποστηρίζει πως στις 13 Αυγούστου, όταν η φρεγάτα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού «Λήμνος» μπήκε σε αντιπαράθεση με την τουρκική φρεγάτα Kemal Reis, ελληνικό υποβρύχιο κατέστρεψε τον εξοπλισμό Oruc Reis.

«Ενώ οι ελληνικές και οι τουρκικές φρεγάτες έκαναν ελιγμό γύρω από το Oruc Reis, το ελληνικό υποβρύχιο περνούσε κάτω από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis. Οι ακριβείς πληροφορίες για το περιστατικό δεν έχουν αναφερθεί, αλλά, προφανώς, τα ελληνικά υποβρύχια έκοψαν τα καλώδια και κατέστρεψαν τον εξοπλισμό», αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, μετά από αυτό, το Oruc Reis φέρεται να διέκοψε την έρευνα και επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας.

«Η Ελλάδα είχε προηγουμένως προειδοποιήσει την Τουρκία ότι θα παρέμβει σε τέτοιες εργασίες, υπαινιγμό για διακοπή καλωδίων ή ζημιά στον εξοπλισμό. Τώρα, προφανώς, έχει αρχίσει να κάνει πραγματικότητα τις απειλές της. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ελλάδα είχε επιτεθεί στο σεισμικό πλοίο της Oruc Reis και προειδοποίησε ότι αν το ξανακάνει στο μέλλον, η Τουρκία θα δώσει αντίποινα», καταλήγει το ρεπορτάζ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ