Τουρκική μονταζιέρα: Με «πειραγμένη» φωτογραφία προπαγανδίζουν ότι υπέστη ζημιά η φρεγάτα «Λήμνος»

0
641

Παραποιημένη φωτογραφία και ψευδή στοιχεία χρησιμοποιεί η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, προκειμένου να δώσει συνέχεια στην προπαγανδιστική εκστρατεία που βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες στην Τουρκία σε σχέση με το επεισόδιο που επεισόδιο που φέρεται να έλαβε χώρα μεταξύ της ελληνικής φρεγάτας «Λήμνος» και της τουρκικής «Kemal Reis».

Συγκεκριμένα η Yeni Safak δημοσιεύει ως πρώτη «είδηση» στη διαδικτυακή της έκδοση «είδηση» υπό τον τίτλο «Τουρκικό χαστούκι στο ελληνικό «Λήμνος»» και υπότιτλο «Ιδού τι έπαθε το «Λήμνος» από το «Kemal Reis» όταν προσπάθησε να εμποδίσει το «Oruc Reis»».

Το κείμενο συνοδεύεται από φωτογραφία της φρεγάτας, στην οποία σύμφωνα με το δημοσίευμα, «φαίνονται για πρώτη φορά» οι ζημιές που υπέστη η ελληνική φρεγάτα. Αναφέρεται μάλιστα σε βαρύγδουπο ύφος ότι «οι Έλληνες πλήρωσαν υψηλό τίμημα», ότι η φρεγάτα υπέστη ζημιές στο πλωριαίο τμήμα και αποσύρθηκε για επισκευές και, σε μία προφανή προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι Έλληνες χρήστες του Twitter αναρωτιούνται δήθεν «αν με αυτό τον στόλο θα αντιμετωπίσουμε την Τουρκία».

Η φωτογραφία ωστόσο που χρησιμοποιεί η τουρκική εφημερίδα και αναρτάται σε λογαριασμούς Τούρκων χρηστών στα κοινωνικά δίκτυα είναι παραποιημένη με πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας, με εμφανώς ερασιτεχνικό τρόπο -σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που προκαλεί θυμηδία.

Η πρωτότυπη φωτογραφία βρίσκεται ανηρτημένη στον δικτυακό τόπο του Πολεμικού Ναυτικού στη διεύθυνση: https://www.hellenicnavy.gr/el/o-stolos-mas/fregates/typou-s/f-g-limnos.html

Πρόκειται για την εξής φωτογραφία:

Η τουρκική Yeni Safak δημοσιεύει την ίδια ακριβώς φωτογραφία της φρεγάτας πάνω στην πλώρη τη οποίας έχει επικολληθεί ως υποτιθεμένη ζημιά το ημιδιάφανο ίχνος ενός …λευκού καρχαρία. Η φωτογραφία που δημοσιεύει η εφημερίδα είναι η εξής:

Η «ευφάνταστη» λεζάντα της φωτογραφίας αναφέρει επί λέξη: «Η ελληνική φρεγάτα Λήμνος με κωδικό F-451 μεταφέρεται για επισκευή».

Ακολουθεί μάλιστα και δεύτερη φωτογραφία, με μεγέθυνση στην πλώρη, όπου όμως φαίνεται πιο καθαρά η ερασιτεχνική ψηφιακή επεξεργασία της εικόνας και φυσικά ο …λευκός καρχαρίας:

Η φωτογραφία αυτή συνοδεύεται από τη λεζάντα: «Αχρηστεύτηκε η πλώρη του πλοίου».

Υπενθυμίζεται ότι χτες, Πέμπτη, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε κομματική συγκέντρωση δήλωσε: «Και σήμερα είπαμε μην τυχόν επιτεθείτε στο Oruc Reis μας, αλλιώς θα πληρώσετε βαρύ τίμημα. Και έλαβαν την πρώτη απάντηση».

Παράλληλα, σε λογαριασμούς Τούρκων χρηστών στο Twitter αναρτώνται από χθες πληροφορίες, οι οποίες παρουσιάζουν αντιστρόφως, το επεισόδιο που φέρεται να έλαβε χώρα χθες μεταξύ της ελληνικής φρεγάτας «Λήμνος» και της τουρκικής «Kemal Reis». Σύμφωνα με ελληνικά μέσα ενημέρωσης οι δύο φρεγάτες επακούμβησαν η μία στην άλλη με αποτέλεσμα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, να υποστεί ζημιά το τουρκικό πλοίο. Στα τουρκικά κοινωνικά δίκτυα το ίδιο επεισόδιο άρχισε να παρουσιάζεται με καθυστέρηση 24 ωρών και αντιστρόφως, ότι δηλαδή η τουρκική φρεγάτα παρεμπόδισε την ελληνική και της προκάλεσε ζημιές και αφού είχε γίνει η προαναφερθείσα δήλωση από τον Ερντογάν.

Στρατιωτικές πηγές: Συμμετέχει στις επιχειρήσεις η φρεγάτα

Στρατιωτικές πηγές στην Αθήνα, όταν ρωτήθηκαν από το CNN Greece, δήλωσαν ότι η φρεγάτα «Λήμνος» παραμένει επιχειρησιακή στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και συμμετείχε χθες με άλλες μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού στην κοινή άσκηση με τις γαλλικές δυνάμεις που είναι ανεπτυγμένες στην περιοχή. Οι ίδιες πηγές είχαν δηλώσει χθες άγνοια για το περιστατικό στο οποίο αναφέρθηκε ο Τούρκος πρόεδρος.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ