Ένοπλες Δυνάμεις: Τέλος το θρυλικό G3 – Ποιο θα είναι το νέο «εθνικό τυφέκιο»

3
4907

Το Newsbomb.gr παρουσιάζει το σχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την επιλογή και την παραγωγή του νέου «εθνικού όπλου», που θα αντικαταστήσει το γερασμένο πλέον G3Α3/Α4.

Τη συντήρηση και αναβάθμιση του υπάρχοντος στρατιωτικού υλικού και την προμήθεια νέου, σύγχρονου εξοπλισμού όπου απαιτείται έχει θέσει ως προτεραιότητα η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αν και τα στελέχη έχουν καταφέρει να κρατήσουν ψηλά το αξιόμαχο με πολύ κόπο και με μικρό κόστος, οι «πληγές» που άφησαν στα τρία Σώματα τα δέκα χρόνια της κρίσης, είναι αναμφισβήτητα μεγάλες και σίγουρα ακόμα ανοιχτές.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει ενημερωθεί λεπτομερώς από τον υπουργό Άμυνας και τους Αρχηγούς των Κλάδων, τόσο για τα προβλήματα όσο και για τις ανάγκες των τριών Σωμάτων, την ώρα που κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση με την Τουρκία. Πληροφορίες αναφέρουν πως το Μέγαρο Μαξίμου έχει δώσει το «πράσινο φως» για την αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων, με τον αρμόδιο υπουργό κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο να πραγματοποιεί συνεχώς επαφές για την αναβάθμιση οπλικών συστημάτων αλλά και την αγορά νέων.

Το σχέδιο για το νέο τυφέκιο και οι υποψηφιότητες

Έτοιμες να αποχαιρετίσουν το θρυλικό τυφέκιο G3Α3, με το οποίο εξοπλίσθηκε από τα μέσα περίπου της δεκαετίας του 1980, είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις. Άρχισε να κατασκευάζεται το 1977 (για την Ελλάδα), και από τις αρχές της δεκαετίας του ’80, εξόπλισε τις Ένοπλες Δυνάμεις με ένα αξιόπιστο τυφέκιο εφόδου, με διαμέτρημα 7,62 χιλιοστά.

Οι Επιτελείς όμως, συμφωνούν πως το αξιόπιστο μεν, γερασμένο δε, G3 πρέπει να αντικατασταθεί με ένα πιο σύγχρονο. Ήδη, οι Μονάδες των «Επίλεκτων» του Ελληνικού Στρατού έχουν εφοδιαστεί με σύγχρονα όπλα M16/M4, ωστόσο, η ανάγκη για ένα προηγμένο όπλο, που θα φέρει σύγχρονα σκοπευτικά, θα είναι εύχρηστο και θα μπορεί να αντεπεξέλθει σε κάθε συνθήκη, είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική.

Οι έμπειροι αξιωματικοί του Πενταγώνου έχουν αποσαφηνίσει τις προδιαγραφές που πρέπει να πληροί το νέο ελληνικό τυφέκιο, με απαράβατο όρο το όπλο να είναι δοκιμασμένο σε επιχειρησιακές συνθήκες και να έχει ανταποκριθεί πλήρως σε απαιτητικές καταστάσεις. Ο Ελληνικός Στρατός δεν σκοπεύει να γίνει δοκιμαστής σχεδίων και σίγουρα επιθυμεί ένα πολύ καλά δοκιμασμένο όπλο προηγμένης τεχνολογίας. Όσο για την κάννη του νέου τυφεκίου, οι έμπειροι αξιωματικοί έχουν καταλήξει στο διαμέτρημα 7,62.

Ήδη, στις αρμόδιες διευθύνσεις του ΓΕΣ βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση όπλων που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το G3. Τα στελέχη έχουν «σκανάρει» την παγκόσμια αγορά, έχουν πραγματοποιήσει ενδελεχείς μελέτες που αφορούν τις αποδόσεις όλων των τύπων σε πραγματικές συνθήκες και έχουν καταλήξει στην τελική λίστα με τα υποψήφια όπλα.

Για να προλάβουμε και όσους σπεύσουν να πουν πως θα ήταν ορθή λύση να κατασκευάσουμε μόνοι μας ως χώρα ένα όπλο, τονίζουμε πως σύμφωνα με έμπειρους στρατιωτικούς, η απόφαση κατασκευής ενός νέου, πρωτότυπου όπλου στην ΕΑΒ θα ήταν χρονοβόρα και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας. Αντίθετα, ως ιδανικότερη λύση έχει προκριθεί η απόκτηση ενός από τα πέντε τυφέκια που χρησιμοποιούν άλλοι στρατοί του ΝΑΤΟ και είναι εγνωσμένης αξίας. Αφού καταλήξουμε σε αυτό που οι επιτελείς του «Πενταγώνου» θεωρούν το καταλληλότερο για τις Ένοπλες Δυνάμεις, θα ζητήσουμε από την κατασκευάστρια χώρα να γίνουμε συμπαραγωγοί του. Να γίνει δηλαδή η μέγιστη παραγωγή του στην Ελλάδα και να πάρουμε και άδεια για εξαγωγές του.

Ποια είναι όμως τα υποψήφια όπλα για να πάρουν τη θέση του G3;

Ας δούμε αναλυτικά:

Το ισραηλινό TAVOR

Ανάμεσα στα υποψήφια όπλα βρίσκονται και τα ισραηλινά Tavor 7, αλλά και το Tavor X95. Τα δυο όπλα δεν διαφέρουν ουσιαστικά μεταξύ τους, καθώς το πρώτο έχει διαμέτρημα 7,62X52, ενώ το δεύτερο το 5,56X45.

Αντίτυπα των δυο όπλων βρίσκονται στην Ελλάδα και δοκιμάζονται σκληρά από τα έμπειρα στελέχη του Στρατού Ξηράς, προκειμένου να βαθμολογηθούν για το πρόγραμμα του Εθνικού Τυφεκίου. Το Χ95 είναι ήδη κάπως γνωστό στις Ελληνικές ΕΔ, καθώς χρησιμοποιείται ήδη στην Κύπρο.

Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο όπλο, που με τα μέχρι στιγμής επιχειρησιακά δεδομένα δείχνει να είναι εξαιρετικά αξιόπιστο και με απροβλημάτιστη λειτουργία. Το δε Χ95, μπορεί να μετατραπεί πολύ εύκολα για χρήση πυρομαχικών 9Χ19, κάνοντάς το ιδανικό υποπολυβόλο.

ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ:

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Εσυ Μπάρμπα -Σουλη μήπως να πας για απόσυρση ;Έχεις κάτι απόψεις τι να πω!Για γέλια και για κλάματα!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ