Της μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί υπεραμύνεται ο ηγέτης των εθνικιστών στην Τουρκία, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.
«Με το θέλημα του Αλλάχ, από την Αγία Σοφία θα υψωθεί ο ήχος για το κάλεσμα για προσευχή (εζάν) κι όχι ο ήχος της καμπάνας», δήλωσε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί όπως μεταδίδει το sigmalive.com.
Παράλληλα ο Γκρίζος Λύκος πολιτικός καταφέρθηκε εναντίον της Ελλάδας, λέγοντας ότι «οι ταπεινοί υπολογισμοί της σχετικά με την Κύπρο, την ανατολική Μεσόγειο και άλλα εθνικά θέματα έχουν εξελιχθεί σε στρατηγική απειλή. Τις τελευταίες ημέρες οι απειλητικές δηλώσεις που προέρχονται από τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της Ελλάδας δοκιμάζουν την εθνική μας υπομονή», τόνισε.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου από την πλευρά του, πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας και ηγέτης του νεοσύστατου κόμματος του Μέλλοντος, ζήτησε από την κυβέρνηση Ερντογάν να μη χρησιμοποιεί τα κοινά και ιερά σύμβολα της χώρας, επειδή «ζορίζεται».
Αγιά Σοφιά: Το τουρκικό ΣτΕ αποφασίζει αν θα γίνει τζαμί
Το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας αναμένεται να συνέλθει στις 2 Ιουλίου, προκειμένου να εξετάσει αίτημα ακύρωσης του προεδρικού διατάγματος που μετέτρεψε την Αγιά Σοφιά σε μουσείο το 1934.
Αν και την υπόθεση -δια της νομικής οδού- είχε κλείσει οριστικά και αμετάκλητα το Σεπτέμβριο του 2018 το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας, απορρίπτοντας παρόμοιο αίτημα της τουρκικής μη κυβερνητικής οργάνωσης «Σύνδεσμος Προστασίας Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος», το ζήτημα φαίνεται να ξανανοίγει τώρα το κατώτερο σε βαθμίδα Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας, το οποίο αποφάσισε –ξαφνικά- να εξετάσει εκ νέου το αίτημα της μη κυβερνητικής οργάνωσης.
Ο εισαγγελέας ζητά απόρριψη της υπόθεσης
Ο εισαγγελέας του Συμβουλίου της Επικρατείας ζήτησε να απορριφθεί η υπόθεση, αναφέροντας στη σχετική γνωμοδότησή του ότι η χρήση της Αγιάς Σοφιάς ως μουσείου εμπίπτει στη διακριτική ευχέρεια του κράτους και ότι δεν προκύπτει κάποια παράβαση κατά τη μετατροπή της (σε μουσείο το 1934). Ωστόσο, η γνωμοδότηση του εισαγγελέα δεν είναι δεσμευτική για το Συμβούλιο της Επικρατείας, γι’ αυτό και το 10ο τμήμα, που ασχολείται με την υπόθεση, αποφάσισε να προχωρήσει στην επανεξέταση του αιτήματος για αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, ορίζοντας δικάσιμο για τη 2α Ιουλίου.
Η Αγία Σοφία μπορεί να ανοίξει ως τζαμί
Εάν το τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίνει στη διάρκεια της ακρόασης της 2ας Ιουλίου ότι η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου το 1934 για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο αντίκειται στο νόμο, τότε η Αγία Σοφία θα λειτουργήσει ξανά ως τζαμί.
Πέρυσι αντίστοιχη δικαστική απόφαση της Τουρκίας μετέτρεψε τη Μονή της Χώρας -με τα απαράμιλλης αξίας μωσαϊκά- από μουσείο σε τζαμί και την ίδια ενδεχομένως διαδικασία να προτείνει στις 2 Ιουλίου το τουρκικό δικαστήριο και για την Αγία Σοφία.
Η μη κυβερνητική οργάνωση «Σύνδεσμος Προστασίας Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος», προσπαθεί εδώ και 15 χρόνια δια της νομικής οδού να πετύχει την ακύρωση του προεδρικού διατάγματος που χαρακτήρισε την Αγία Σοφία μουσείο. Όλες οι αγωγές που έχουν υποβληθεί από το 2005 μέχρι και πέρυσι έχουν απορριφθεί, ωστόσο μετά τη γιορτή για την 567η επέτειο της άλωσης της Κωνσταντινούπολης φέτος, το ζήτημα της Αγίας Σοφίας επανήλθε και πάλι στην επικαιρότητα.
ΟΛΑ ΤΑ ΤΖΑΜΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ-ΕΚΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΜΕΜΕΤΙΑ!!!!!!!!!ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ????