Έρευνες πετρελαίου στα έξι μίλια θέλουν να κάνουν οι Τούρκοι, κοντά σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κρήτη – Η κυβέρνηση καταγγέλλει τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας και απαντά με διάβημα στον Τούρκο πρέσβη – Δένδιας: Αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας
Διπλωματικό «πυρετό» προκαλούν οι συνεχιζόμενες εντάσεις που προκαλεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, φτάνοντας ακόμα και στο σημείο να διατρανώνει την πρόθεσή της να ξεκινήσει έρευνες για υδρογονάνθρακες σε περιοχές και εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας-σε απόσταση έξι ναυτικών μιλίων από ελληνικά νησιά. Ενέργειες, που έρχονται σε συνέχεια των προκλήσεων Ερντογάν, μετά το κακόγουστο «σόου» που στήθηκε στην επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, μέσα και έξω από την Αγιά Σοφιά.
Πιο συγκεκριμένα, δημοσιεύτηκε στην τουρκική εφημερίδα της κυβερνήσεως της 30ης Μαΐου, κείμενο με αιτήματα της Τουρκικής Εταιρείας πετρελαίου (ΤΡΑΟ) προς την Γενική Γραμματεία του υπουργείου Ενέργειας, για έρευνες σε περιοχές και εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και σε απόσταση έξι ναυτικών μιλίων από ελληνικά νησιά -βορειανατολικά της Ρόδου, ανατολικά της Ρόδου, ανατολικά της Καρπάθου, νοτιοανατολικά της Καρπάθου, ανατολικά της Κρήτης και νοτιοανατολικά της Κρήτης, σε περιοχές που δεν εντάσσονται στο αποκαλούμενο τουρκολιβικό σύμφωνο.
Με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα για το επόμενο βήμα της Άγκυρας, τις σεισμικές έρευνες σε περιοχή που βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η αντίδραση της Αθήαςν δεν μπορούσε παρά να είναι άμεση. Στο πλαίσιο αυτό, στο υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα, στον οποίο διενεργήθηκε διάβημα.
«Η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει» δήλωνε νωρίτερα την Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος ακριβώς σε αυτή τη νέα πρόκληση της Τουρκίας να κάνει αίτηση για χορήγηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην ΤΡΑΟ στην Ανατολική Μεσόγειο -και συγκεκριμένα στην υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας και της Κύπρου.
Στην ανακοίνωση του, ο κ. Δένδιας ανέφερε: «Η δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς ενεργειών, με τις οποίες η Τουρκία αποπειράται βήμα-βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Αποτελεί παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού μνημονίου. Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα».
Και συνέχισε: «Αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Να είμαστε σαφείς. Οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και για τις συνέπειες της τουρκικής παραβατικότητας είναι δεδομένες. Έχουν γνωστοποιηθεί προς την Τουρκία επανειλημμένα. Η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη, για ν’ αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει».
Τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας σχολίασε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, λέγοντας ότι υπάρχει σχέδιο ενεργειών, οι οποίες θ’ αρχίσουν να κλιμακώνονται. «Αυτές οι ενέργειες που κάνει η Τουρκία, σε συνέχεια των άκυρων μνημονίων, δεν έχουν καμία βάση. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας συμφέροντα» συμπλήρωσε.
Κομισιόν: Δεν θα συνομιλούμε με Τουρκία, εφόσον δεν σταματά την γεώτρηση στην Κύπρο
Θέση ωστόσο στην ελληνοτουρκική διένεξη πήρε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Καμία συνομιλία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας δεν μπορεί να συνεχιστεί, όσο δεν σταματούν οι γεωτρήσεις της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέπ Μπορέλ.
Παράλληλα, σημείωσε ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν θέλουν να συμμετάσχουν σε συνομιλίες με την Τουρκία για το μεταναστευτικό, εφόσον η γεώτρηση δεν σταματά. Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι η σχέση ΕΕ και Τουρκίας δεν μπορεί να αφορά μόνο τη μετανάστευση. «Για να οικοδομήσουμε υγιείς και θετικές σχέσεις, υπάρχουν πολλά ακόμη θέματα: διεύρυνση, βίζες, ενέργεια, γεωπολιτική στη Λιβύη και άλλα! Αυτά απαιτούν ευρεία προσέγγιση» επισήμανε ο Ζοζέπ Μπορέλ.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική είπε ακόμη ότι πρόθεση του είναι να φέρει το ζήτημα των σχέσεων Τουρκίας – ΕΕ στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. «Το θέμα της Τουρκίας είναι σήμερα το πιο σημαντικό ζήτημα για τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ. Πρέπει να ορίσουμε μια ιεράρχηση, μια κατάταξη για το ποιο είναι το πιο σημαντικό ζήτημα και να το προχωρήσουμε. Οπότε θα πάω στο Συμβούλιο, μιλώντας στα κράτη-μέλη και θα ζητήσω οδηγίες για το μέλλον» τόνισε.