Το γράφημα μετρά τον βαθμό επανεκκίνησης 41 μεγάλων οικονομιών, συνεκτιμώντας δύο δείκτες για κάθε χώρα: τον ρυθμό κινητικότητας και τον ρυθμό ανάρρωσης από τον COVID-19
Ο πλανήτης σταμάτησε να γυρίζει όταν ξέσπασε η πανδημία του COVID-19. Όμως τους μήνες της αβεβαιότητας, διαδέχεται η επιστροφή στην κανονικότητα και, όπως φαίνεται, τα πράγματα αρχίζουν σιγά σιγά να επιστρέφουν σε πιο φυσιολογικούς ρυθμούς.
Το γράφημα που παρουσιάζει το visualcapitalist.com, μετρά τον βαθμό επανεκκίνησης 41 μεγάλων οικονομιών, συνεκτιμώντας δύο δείκτες για κάθε χώρα: τον ρυθμό κινητικότητας και τον ρυθμό ανάρρωσης από τον COVID-19.
Ο ρυθμός κινητικότητας αναφέρεται στις αλλαγές της δραστηριότητας στους χώρους εργασίας και στην κατοικία μαι μετριέται με βάση την απόκλιση που παρουσιάζει από την κανονική δραστηριότητα.
Ο ρυθμός ανάρρωσης αφορά το ποσοστό των ατόμων που έχουν αναρρώσει σε σχέση με τα συνολικά κρούσματα
Γενικά, όσο υψηλότερος είναι ο ρυθμός κινητικότητας, τόσο υψηλότερη είναι η οικονομική δραστηριότητα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ρυθμός κινητικότητας συνδέεται και με τον υψηλότερο ρυθμό ανάρρωσης στον πληθυσμό.
Με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν οι 41 χώρες διακρίνονται σε 4 κατηγορίες:
1. Υψηλός ρυθμός κινητικότητας, υψηλή ανάρρωση
Οι υψηλοί ρυθμοί ανάρρωσης φέρνουν την άρση των περιοριστικών μέτρων κι έτσι ο κόσμος επιστρέφει στην εργασία του. Σε αυτή την κατηγορία είναι η Νέα Ζηλανδία με 98% ποσοστό ανάρρωσης που είναι το πιο υψηλό. Μετά από 50 ημέρες καραντίνας η κυβέρνηση σύστησε ευέλικτη 4ήμερη εργασία για να ανακάμψει η οικονομία.
2. Υψηλή κινητικότητα, χαμηλός ρυθμός ανάρρωσης
Παρά τον σχετικά χαμηλό ρυθμό ανάρρωσης, σε αυτή την κατηγορία ο ρυθμός κινητικότητας παραμένει υψηλότερος από τον μέσο όρο. Εδώ κάποιες χώρες χαλάρωσαν τους περιορισμούς, ενώ άλλες δεν είχαν επιβάλει καθόλου αυστηρά μέτρα. Σε αυτή την κατηγορία εμπίπτει η Ελλάδα, με ρυθμό κινητικότητας στο -30% περίπου και ποσοστό ανάρρωσης λίγο κάτω από 50%.
3. Χαμηλή κινητικότητα, υψηλή ανάρρωση
Σε αυτή την κατηγορία οι χώρες καθυστέρησαν την επανεκκίνηση της οικονομίας, μέχρι να επιτευχθεί πλήρης ανάρρωση. Μια εξ αυτών η Ιταλία, το πρώτο επίκεντρο της πανδημίας στην Ευρώπη. Επέλεξε να κρατήσει στο μίνιμουμ την οικονομική δραστηριότητα μέχρι να αυξηθεί ο ρυθμός ανάρρωσης στο 65%. Σιγά σιγά βγαίνει από το lockdown που κράτησε 10 εβδομάδες.
4. Χαμηλή κινητικότητα, χαμηλή ανάρρωση
Ο κόσμος εδώ παραμένει περιορισμένος. Το Ηνωμένο βασίλειο με ποσοστό ανάρρωσης 0,05% μόλις, δεν έχει άμεσα σχέδια να επιστρέψει πλήρως στην οικονομική δραστηριότητα. Αν και μειώνονται τα νέα κρούσματα η χώρα έχει τον υψηλότερο απολογισμό νεκρών στην Ευρώπη.
Στην κατηγορία αυτή βρίσκονται και οι ΗΠΑ με πάνω από 1,7 εκατ. κρούσματα. Κάποιες πολιτείες ξανάνοιξαν με κίνδυνο να σημειώσουν νέα έξαρση κρουσμάτων.
Στη Σουηδία τέλος, η αμφιλεγόμενη πολιτική της χώρας που δεν έκλεισε την οικονομία της ούτε για μια μέρα, το ποσοστό ανάρρωσης είναι μόλις στο 13,9% και ο ρυθμός κινητιότητας στο -93% δείχνει ότι ο κόσμος λαμβάνει με δική του πρωτοβουλία μέτρα προφύλαξης.
newmoney.gr