Κορωνοϊός: Ξεκίνησε η θεραπευτική χορήγηση πλάσματος σε Έλληνες ασθενείς – Επτά δότες μιλούν στο protothema.gr

0
148

Επτά δότες πλάσματος που χορηγείται σε ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 μιλούν στο protothema.gr για την ασθένειά τους, αλλά και την απόφαση να προσφέρουν το αίμα τους για θεραπευτικό και ερευνητικό σκοπό

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η μάχη κατά του κορωνοϊού στα εργαστήρια όπου οι επιστήμονες αναζητούν φάρμακα και εμβόλια. Οι Έλληνες ειδικοί αποτελούν δυνατό κρίκο της επιστημονικής αυτής αλυσίδας που ενώνει πολλές χώρες του κόσμου.

Πρόσφατο -αλλά όχι τελευταίο- παράδειγμα η κλινική μελέτη για τη θεραπευτική χορήγηση του πλάσματος που ξεκίνησε να υλοποιείται την περασμένη Δευτέρα και στην Ελλάδα. Τρεις ασθενείς στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Αττικόν» και «Σωτηρία] έχουν λάβει πλάσμα αίματος από Έλληνες που είχαν νοσήσει από τον κορωνοϊό. Έχουν λάβει δηλαδή πολύτιμα αντισώματα από θεραπευθέντες τα οποία μπορεί να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό που έχει εισβάλλει στον οργανισμό τους. Η κλινική μελέτη θα διαρκέσει 20 μήνες και θα συμμετάσχουν συνολικά 60 ασθενείς.

Την έρευνα στην οποία συμμετέχουν κορυφαίοι γιατροί του συστήματος υγείας (« Αλεξάνδρα», «Αττικόν», «Ευαγγελισμός», «Αγιος Σάββας», «Σωτηρία», «Πανεπιστημιακό Πατρών») και των Ιατρικών σχολών της χώρας, συντονίζει ο πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Θεραπευτικής Αιματολογίας-Ογκολογίας, κ. Θάνος Δημόπουλος. Ένας άλλος επιφανής Έλληνας απαντάται σε αυτήν την ερευνητική προσπάθεια για τη θεραπεία της λοίμωξης Covid-19 με πλάσμα, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Ρετροϊών στο National Cancer Institute των Ηνωμένων Πολιτειών, καθηγητής, κ. Γιώργος Παυλάκης στο Εργαστήριό του στο Μέριλαντ αναζητεί στο αίμα των Ελλήνων ασθενών τα εξουδετερωτικά αντισώματα, εκείνα δηλαδή τα οποία είναι ικανά να εξουδετερώνουν τον ιό. «Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον επιστημονικό θέμα. Είναι το αμεσότερο που μπορούμε να κάνουμε για τους βαριά πάσχοντες. Στηρίζω την προσπάθεια των Ελλήνων επιστημόνων για τη θεραπεία με πλάσμα» λέει στο «ΘΕΜΑ» ο καταξιωμένος ερευνητής. Από την πλευρά του, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, κ. Δημόπουλος επισημαίνει την αξία της έρευνας που διεξάγεται σε Ελλάδα και ΗΠΑ και εξηγεί γιατί είναι σημαντική: «Τα δεδομένα από τη διεθνή βιβλιογραφία για τη χορήγηση πλάσματος από ασθενείς που έχουν εκτεθεί ή νοσήσει στον ιό SARS-CoV-2 και έχουν αναρρώσει πλήρως είναι περιορισμένα αλλά πολύ ενθαρρυντικά. Παράλληλα, η έρευνα του κ. Παυλάκη είναι πολύ σημαντική, όσο και πολύπλοκη, δεδομένου ότι απαιτεί καλλιέργεια του ιού, με ή χωρίς την παρουσία ορού, από τους δότες πλάσματος. Εάν υπάρχουν εξουδετερωτικά αντισώματα, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο του ιού κατά το εργαστηριακό πείραμα».

Μέχρι και την περασμένη εβδομάδα είχαν ελεγχθεί περίπου 100 υποψήφιοι δότες, οι 37 από τους οποίους έχουν δώσει πλάσμα. «Από κάθε δότη παίρνουμε τρεις ασκούς 200 έως 250 ml πλάσματος. Το πλάσμα συλλέγεται και υποβάλλεται στην απαραίτητη επεξεργασία από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. Από το Κέντρο αποστέλλεται στα νοσοκομεία. Ο ασθενής που θα λάβει το πλάσμα πρέπει να πληρεί συγκεκριμένα κριτήρια βάση του πρωτοκόλλου της έρευνας» εξηγεί ο καθηγητής Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, κ. Ευάγγελος Τέρπος. Όπως επισημαίνει, είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί ικανή ποσότητα πλάσματος (διατηρείται για έναν χρόνο) ώστε να καταστεί δυνατή η χορήγησή του σε ασθενείς και το ερχόμενο φθινόπωρο, σε ένα ενδεχόμενο νέο κύμα κορωνοϊού.

Η διαδικασία της αφαίρεσης πλάσματος είναι απλή, διαρκεί λιγότερο από μία ώρα και είναι απόλυτα ασφαλής για τον εθελοντή δότη. Οι υποψήφιοι δότες πρέπει να έχουν νοσήσει από τον ιό SARS-CoV-2, να έχουν αναρρώσει πλήρως, το μοριακό τεστ να είναι αρνητικό, να έχουν ηλικία κάτω των 60 ετών και να πληρούν τις προϋποθέσεις του αιμοδότη. «Η εθελοντική δωρεά πλάσματος από ασθενείς, που έγιναν καλά, είναι μία θεραπεία που μας ενώνει όλους σε μία κοινή προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε τον κοινό εχθρό. Η επιτυχία θα εξαρτηθεί κυρίως από τη συμμετοχή των ίδιων των ασθενών που έγιναν καλά και που θα θελήσουν να βοηθήσουν με την εθελοντική δωρεά πλάσματος στην αντιμετώπιση της σοβαρής και απειλητικής μορφής της ασθένειας» αναφέρει η κυρία Βασιλική Παππά, αναπληρώτρια καθηγήτρια Αιματολογίας στο «Αττικόν», που συμμετέχει στη μελέτη.

Οι ασθενείς που λαμβάνουν το πλάσμα παίρνουν τρεις δόσεις των 200 – 250 ml ανά δύο ημέρες η καθεμία – ένας δότης αντιστοιχεί σε έναν λήπτη. Το αποτέλεσμα της θεραπευτικής αυτής προσέγγισης θα φανεί με την ολοκλήρωση της μελέτης. «Χορηγούμε το πλάσμα για να μειωθεί η θνητότητα, να επιταχυνθεί η ανάρρωση, να αποφευχθεί η διασωλήνωση των ασθενών. Κάθε φορά που αντιμετωπίζουμε έναν ασθενή και εφαρμόζουμε μια θεραπεία, υπάρχει αγωνία για την έκβαση της. Τώρα υπάρχει μια διαφορετική αγωνία, γιατί όλα είναι διαφορετικά με αυτόν τον ιό, με την ασθένεια, με τον δικό μας αγώνα» επισημαίνει η κυρία Μαρία Παγώνη, Διευθύντρια στην Αιματολογική-Λεμφωμάτων Κλινική και Μονάδα Μεταμοσχεύσεων Μυελού Οστών στον «Ευαγγελισμό».

Επτά άνθρωποι που νόσησαν με κορωνοϊό και ανάρρωσαν, προσφέρουν το αίμα (πλάσμα) τους

Πέτρος Σφηκάκης, καθηγητής Παθολογίας-Ρευματολογίας, πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών

«Ως επιστήμονας γνώριζα την πλασμαφαίρεση και την πιθανή θεραπευτική χρήση της στη λοίμωξη Covid-19. Όταν νόσησα και βρέθηκε ότι έχω αντισώματα, ήταν μονόδρομος για μένα να δώσω πλάσμα. Ήταν υποχρέωσή μου να συνεισφέρω στην επιστημονική μελέτη. Η προσφορά πλάσματος, εφόσον κάποιος πληροί τα κριτήρια, είναι πράξη ανθρωπιάς, όπως ακριβώς και η προσφορά αίματος. Και στην προκειμένη περίπτωση, η προσφορά γίνεται πραγματικά ανεκτίμητη, καθώς η επιστημονική κοινότητα αναζητεί με αγωνία τη θεραπεία. Ως γιατρός και ως άνθρωπος που νόσησε θα ήθελα να καλέσω όλους όσοι έχουν αναρρώσει από τη λοίμωξη του κορωνοϊού να σκεφτούν την απλή μα τόσο ουσιαστική εθελοντική κίνηση, της προσφοράς του πλάσματος».

Χρήστος Κέλλας, βουλευτής ΝΔ
«Ήμουν εθελοντής αιμοδότης οπότε δεν είχα καμία επιφύλαξη να δώσω πλάσμα για την έρευνα και την αντιμετώπιση της λοίμωξης Covid-19. Aπό τη στιγμή που μπορώ να προσφέρω με σκοπό να σωθούν συνάνθρωποί μου, θεώρησα ότι είναι πράξη αλληλεγγύης. Ήρθα σε επικοινωνία με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημόπουλο, ο οποίος είναι επικεφαλής της έρευνας και έθεσα τον εαυτό μου στη διάθεσή του. Προτρέπω όλους όσους πέρασαν τη νόσο να δώσουν αντισώματα διότι είναι μια διαδικασία ακίνδυνη και καθόλου χρονοβόρα. Μακάρι να αποδειχτεί ότι έχει αποτέλεσμα η χορήγηση πλάσματος σε όσους ασθενούν από κορωνοϊό, μακάρι να αποδειχθεί σωτήρια αυτή η θεραπεία».

Τζόνι Καλημέρης
«Μου φαίνεται αδιανόητο πως το 2020 μας βρίσκει με τέτοια πρόοδο και τέτοια επιτεύγματα στην επιστήμη, αλλά εντελώς ανοχύρωτους απέναντι σε έναν ιό, στον κορωνοϊό. Με την πανδημία έχασα την πίστη μου στην πρόοδο της ιατρικής. Στράφηκα πάλι στην επιστήμη όμως, είναι μονόδρομος. Διάβασα για τα αντισώματα και αναζήτησα το πώς και το που. Δεν υπήρξε δεύτερη σκέψη. Επικοινώνησα αμέσως με το Αλεξάνδρα, με τον κ. Δημόπουλο, μόλις έμαθα για την κλινική μελέτη με τα αντισώματα και το πλάσμα. «Εφυγαν» φίλοι μου λόγω κορωνοϊού και άλλοι που πέρασαν πολύ δύσκολα με την ασθένεια. Η ιδέα και μόνο ότι μπορώ να βοηθήσω πραγματικά με ανακουφίζει».

Χριστίνα Κοντοβά, σχεδιάστρια
«Ασθένησα λόγω κορωνοϊού πριν από δύο μήνες. Έκανα αρχικά το τεστ αντισωμάτων για να γνωρίζω αν έχει ο οργανισμός μου αναπτύξει ή όχι αντισώματα. Αλλά μόλις έμαθα – από άλλον ασθενή- ότι η ύπαρξη αντισωμάτων μπορεί να συμβάλλει στη θεραπεία, στην επιστήμη, αναζήτησα πώς, πού, πότε μπορώ να συμβάλλω. Αισθάνθηκα απολύτως υποχρεωμένη να το κάνω. Προσωπικά, δεν βρίσκω κανέναν απολύτως λόγο για να μην προσφέρει κάποιος το πλάσμα για θεραπευτική χρήση και έρευνα, εφόσον ο ίδιος έχει αρρωστήσει και αναρρώσει και μπορέσει να φανεί χρήσιμος στην επιστήμη».

Αλέξης Αλεξίου, ραδιοφωνικός παραγωγός- χειριστής drone
«Η περιπέτειά μου με τον κορωνοϊό στο Θριάσιο ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας. Προσβλήθηκα από «Τριπλό Τζακπότ». Αυτός είναι και ο τίτλος του βιβλίου μου που θα κυκλοφορήσει (και) στο εξωτερικό. Κατάφερα να νικήσω γρίπη τύπου Β, SARS – Covid 2 και σοβαρότατη πνευμονία. Υποθέτω ότι το πλάσμα μου είναι “turbo” και πιστεύω θα βοηθήσει τα μέγιστα. Μου έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις αντισωμάτων στον «Άγιο Σάββα» και αναμένω τα αποτελέσματα για το επόμενο βήμα. Θεωρώ πως η διαδικασία θα έπρεπε να αποκτήσει αντίστοιχο marketing με τα «Μένουμε Σπίτι» & «Μένουμε Ασφαλείς» καθότι οι πρώην ασθενείς δεν γνωρίζουν. Προσωπικά, έψαξα να βρω τα που και πως. Νιώθω «υποχρέωση» μέσα μου, εφόσον σώθηκα, να προσφέρω ώστε να σωθούν και άλλοι άνθρωποι».

alexiou

Μαρία Λαζάρου, γυμνάστρια
«Εμφάνισα όλα τα συμπτώματα της λοίμωξης Covid-19 τον περασμένο Μάρτιο, ήμουν «επαφή» άλλου ασθενούς, ο οποίος δυστυχώς κατέληξε. Υποβλήθηκα αρχικά σε έλεγχο αντισωμάτων για να δώ αν έχω νοσήσει από κορωνοϊό. Ήταν θετικό. Για την προσφορά πλάσματος με ενημέρωσαν από τον ΕΟΔΥ. Επικοινώνησα αμέσως με το Αλεξάνδρα. Δεν είχα καμία άλλη σκέψη παρά μόνο να δώσω αίμα, ώστε να βοηθηθεί όποιος αρρωστήσει. Νομίζω ότι όποιος έχει αναρρώσει από Covid-19 μόνο αυτό μπορεί να σκέφτεται, πώς θα ανακουφιστεί και θα θεραπευτεί ο ασθενής. Ανυπομονώ να μάθω πότε θα δώσουν το πλάσμα που πρόσφερα. Κι εύχομαι να αποτελέσει μια αποτελεσματική θεραπεία».

maria_lazarou

Νίκος Κατσαούνος, σκηνοθέτης
«Έδωσα πλάσμα στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όταν έμαθα για την κλινική μελέτη που γίνεται σχετικά με τη θεραπεία με πλάσμα. Χαίρομαι που συνέβαλα σε μια τόσο σημαντική μελέτη, και στη χώρα μου. Γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που δίνω πλάσμα, έδωσα και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ζω, όταν νόσησα και ανάρρωσα στις αρχές του περασμένου Μαρτίου. Είχα μείνει τρεις εβδομάδες σε απομόνωση, ευτυχώς όλα πήγαν καλά. Το πλάσμα που είχα προσφέρει στις ΗΠΑ, το έχουν δώσει, έτσι με ενημέρωσαν. Το ίδιο θα συμβεί κι εδώ, θα με ενημερώσουν ότι βρέθηκε ασθενής συμβατός με μένα, να λάβει το πλάσμα για να θεραπευτεί. Είμαι αισιόδοξος ότι θα έχει αποτέλεσμα η θεραπεία αυτή, κι ελπίζω να βρεθούν κι άλλοι δότες να προσφέρουν το πλάσμα που χρειάζεται».

katsaounos

Ειδήσεις σήμερα

«Έλιωσε» η χώρα: Τα ρεκόρ θερμοκρασίας για Μάιο και πού «άγγιξε» τους 42 βαθμούς ο υδράργυρος

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ