Η ώρα του μοιραίου απολογισμού: Η σύγκριση της θνησιμότητας στις ευρωπαϊκές χώρες επιβεβαιώνει πως η Ελλάδα ανήκει σε ένα επίλεκτο κλαμπ χωρών
Εντυπωσιακά στοιχεία από τον ευρωπαϊκό οργανισμό παρακολούθησης της θνησιμότητας (EuroΜΟΜΟ) δείχνουν ότι το πρώτο κύμα του κορωνοϊού στην Ελλάδα πέρασε και δεν ακούμπησε την κανονική για αυτή την εποχή θνησιμότητα.
Συγκεκριμένα, τα στοιχεία ως και την 17h εβδομάδα του 2020 από τις συνεργαζόμενες χώρες, δείχνουν μια εκτίναξη των θανάτων στο σύνολο των εξεταζομένων χωρών (η περίοδος της έξαρσης του κορωνοϊού εμφανίζεται στο δεξί άκρο του διαγράμματος):
Το παραπάνω διάγραμμα καταγράφει τους συνολικούς θανάτους στην Ευρώπη ανά ημερομηνία. Ο κυματισμός του διαγράμματος εκφράζει την αύξηση των θανάτων το χειμώνα, ένα κυκλικό φαινόμενο. Η εκτίναξη στο κίτρινο τομέα είναι οι θάνατοι από Covid-19.
Αν αφαιρεθεί η επίδραση της εποχικότητας, το διάγραμμα των θανάτων παίρνει την ακόλουθη μορφή:
Και πάλι φαίνεται ότι η θνησιμότητα λόγω της πανδημίας ξεπερνά τα όρια του «στατιστικού λάθους» και καταγράφεται έντονα.
Εντυπωσιακή σύγκριση Ελλάδας Βελγίου
Συγκρίνοντας το Βέλγιο, μια χώρα (με συγκρίσιμο πληθυσμό με την Ελλάδα) και τη χώρα μας γίνεται εμφανής η διαφορά στο ανθρώπινο κόστος που πλήρωσαν μέχρι στιγμής οι δυο κοινωνίες.
Το διάγραμμα του Βελγίου καταγράφει εκτόξευση θανάτων:
Αντίθετα στο διάγραμμα των θανάτων των Ελλήνων δεν καταγράφεται ορατή διαφορά:
Συνολικά στο παρακάτω χάρτη της EuroMOMO φαίνονται ποιές χώρες έχουν καταγράψει θνητότητα πολύ παραπάνω του συνηθισμένου για την εποχή με πιο έντονα σκούρο μπλε χρώμα.
Η Ελλάδα, μαζί με ελάχιστες άλλες στην ευρωπαϊκή ήπειρο εμφανίζεται να μην έχει καμιά επίπτωση στη θνησιμότητά της λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ποιά είναι η EuroMOMO
Το EuroMOMO (European Mortality Monitoring Project) είναι η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία παρακολούθησης της θνησιμότητας, με στόχο την ανίχνευση και τη μέτρηση των υπερβολικών θανάτων που σχετίζονται με την εποχική γρίπη, τις πανδημίες και άλλες απειλές για τη δημόσια υγεία.
Οι επίσημες εθνικές στατιστικές θνησιμότητας παρέχονται εβδομαδιαίως από τις 24 ευρωπαϊκές χώρες του δικτύου συνεργασίας EuroMOMO, υποστηριζόμενες από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
newmoney.gr
https://www.antapocrisis.gr/%ce%b7-%ce%b1%ce%b2%ce%ac%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%87%cf%84%ce%b7-%ce%b5%ce%bb%ce%b1%cf%86%cf%81%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%bd%ce%b1-%ce%bc%ce%b7%ce%bd-%ce%be%ce%b5%cf%87%cf%89/