Ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι μοναδικός άνθρωπος που αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία εμπιστεύεται όσο κανέναν και ακούει με μεγάλη προσοχή. Δεν είναι τυχαίο που η κυβέρνηση επέλεξε αυτόν για να μας ενημερώνει καθημερινά, στις 6, για όλες τις εξελίξεις σχετικά με τον κορωνοϊό. Δεν είναι μόνο οι 27 σελίδες βιογραφικό που τον κάνουν κατάλληλο για το ρόλο που ανέλαβε αλλά και η ευγένεια, η σαφήνεια σε αυτά που λέει, η ψυχραιμία και η προσήλωσή του.
Χαρακτηριστικά που έχουν αναγνωρίσει όλοι από την πρώτη στιγμή που χρίστηκε εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας. Τα social media έχουν γεμίσει από εγκωμιαστικά σχόλια και ευγνωμοσύνη για τον γνωστό πιο γνωστό πια λοιμωξιολόγο της χώρας.
Ιεροψάλτης και πατέρας 7 παιδιών
Σε αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε και τη δική του ιδιαίτερη σχέση με την εκκλησία που φωτογραφίζει και το πώς είναι η ιδιωτική του ζωή.
Μακριά από συνέδρια, συνεντεύξεις Τύπου του Υπουργείου Υγείας και νοσοκομεία ή έδρανα διαλέξεων, ο Σωτήρης Τσιόδρας ζει μία πολύ ήσυχη ζωή στην Κηφισιά όπου βρίσκεται το σπίτι του. Δεν έχει πολύ ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή του -αυτό το διάστημα μάλλον δεν τον βλέπει καν το σπίτι του- αλλά προτιμά να τον περνά με την οικογένειά του.
Τα πρωινά της Κυριακής, υπό κανονικές συνθήκες, ξυπνάει όχι για να πάει γα τζόκινγκ αλλά γιατί είναι ψάλτης σε εκκλησία της ενορίας του στην Κηφισιά. Από την εκκλησία δεν έλειψε ούτε την περασμένη Κυριακή που έψαλλε στον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Χρηστού, στα Σπάτα, στην λειτουργία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος.
Τα πλάνα της παρουσίας του στο ναό αναπαρήχθησαν στα social media αλλά και από τηλεοπτικούς σταθμούς και ο καθηγητής δέχτηκε σκληρή κριτική στην οποία όμως απάντησε με ένα tweet.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας θεωρείται από τους καλύτερους ψάλτες της Ελλάδας ενώ έχει τελειώσει βυζαντινή μουσική. Την ίδια σχέση με την εκκλησία και το Θεό έχουν και οι γονείς του Παναγιώτης και Φωτούλα, οι οποίοι ζουν στο Νεοχώρι, ένα μικρό χωριό στα σύνορα των νομών Αργολίδας και Αρκαδίας πίσω από τη σήραγγα του Αρτεμισίου. Η μαμά του ψάλει ανά τακτά διαστήματα στην ενορία του χωριού.
Η στιγμή που λύγισε
Η μοναδική φορά που είδαμε τον Σωτήρη Τσιόδρα, κατά την ενημέρωση του για τον κοροναϊό, φανερά συγκινημένο ήταν όταν μιλούσε για τους ηλικιωμένους.
“Το θαύμα της ιατρική επιστήμης είναι η παράταση της ποιοτικής επιβίωσης αυτών των ατόμων, πολλοί εκ των όποιων είναι οι μανάδες και πατεράδες μας, οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας. Τιμούμε όλους, σεβόμαστε όλους, προστατεύουμε όλους, κατεξοχήν αυτούς. Δεν μπορούμε να υπάρχουμε , ούτε να έχουμε ταυτότητα χωρίς αυτούς είπε” είπε. Ίσως έχοντας στο μυαλό του και τους δικούς του γονείς.
Το ξεκίνημα της καριέρας του
Ο “στρατηγός”, όπως τον αποκαλούν στη μάχη με τον κορωνοϊό, γεννήθηκε στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Στις 13 Οκτωβρίου του 1965. Η οικογένειά του, με καταγωγή από το Άργος, επέστρεψε όμως μόνιμα στην Ελλάδα.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας αποφοίτησε με άριστα από το 15ο Λύκειο Αθηνών και το 1984, στα 19 του χρόνια, δίνει εισαγωγικές εξετάσεις για την Ιατρική Σχολή και μπαίνει στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Μεταγράφεται ως αριστούχος μετά από δύο χρόνια στη Ιατρική Σχολή Αθήνας από όπου αποφοίτησε και πάλι με άριστα.
Ακολουθεί η στρατιωτική του θητεία στο Πεζικό, όπου υπηρετεί ως γιατρός στα Κέντρα Εκπαίδευσης Υγειονομικού στο Μεσολόγγι, στην Άρτα, στη Σύμη, στη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού και στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, στο οποίο ειδικεύεται επί 6 μήνες στην Παθολογία. Έπειτα, κάνει το Αγροτικό του επί 9 μήνες στο Κέντρο Υγείας του Άστρους Κυνουρίας και στη συνέχεια συνεχίζει τις σπουδές του στις ΗΠΑ, όπου και παραμένει για 7 χρόνια ολοκληρώνοντας τη μεταπτυχιακή του εκπαίδευση.
Αποφοίτησε με άριστα και από το Χάρβαρντ που του εξασφάλισε τη θέση του στο Πρόγραμμα εξειδίκευσης στην Παθολογία Λοιμωξιολογία του Νοσοκομείου Beth Israel Deaconess στη Βοστώνη. Ήταν ο μοναδικός γιατρός από το εξωτερικό που κατάφερνε πάρει αυτή τη θέση στις ΗΠΑ.
Συνέχισε την ανοδική του πορεία στο κορυφαίο Albert Einstein Medical Center στις ΗΠΑ όπου δούλεψε ως εσωτερικός Ειδικευόμενος Ιατρός στην ειδικότητα της Παθολογίας στην ειδικότητα της Παθολογίας με περαιτέρω εξειδίκευση στη Λοιμωξιολογία. Επιπλέον, συμμετείχε με επιτυχία σε Πρόγραμμα εκπαίδευσης στην κλινική έρευνα στα πανεπιστήμια Harvard και MIT στον τομέα της Λοιμωξιολογίας.
Ως κάτοχος διπλωμάτων κύρους, εξοπλισμένος γνώσεις, σπουδαία νοσοκομειακή εμπειρία και γόνιμη κλινική έρευνα καθώς και πλούσιο διδακτικό έργο, θα μπορούσε να κάνει άνετα καριέρα στις ΗΠΑ αλλά επέστρεψε το 2001 στην Ελλάδα.
Το 2002, έκανε διδακτορική διατριβή στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα “Επίδραση των αναστολέων πρωτεάσης στο μεταβολικό σύνδρομο των ασθενών με HIV-1 λοίμωξη”.
Διδάκτωρ και συγγραφέας
Όλη αυτή τη γνώση φυσικά την μεταλαμπαδεύει όχι μόνο μέσα από την ιδιότητά τους ως γιατρός. Ως πολυπράγμων και άκρως δημιουργική προσωπικότητα, ασχολήθηκε και με τη συγγραφή διδακτικών βιβλίων ενώ έχει ήδη επιτελέσει -και συνεχίζει να επιτελεί- σπουδαίο διδακτικό έργο.
Η αρχή έγινε το 2006 όταν έγραψε κεφάλαια για το διδακτικό σύγγραμα Λοιμώξεις και Αντιμικροβιακή Χημειοθεραπεία (επιμέλεια έκδοσης καθηγήτρια Ελένη Γιαμαρέλλου και συνεργατών) με θέματα: “Γρίπη”, “Παραινφλουέντσα”, “Λοιμώξεις από αδενοιοιούς”, “Ρινοιοί”, “Ενδοφθαλμίτιδα”, “HPV λοίμωξη”.
Από τα χέρια του πέρασαν πολλοί φοιτητές Ιατρικής, ειδικά την εποχή που έπαιρνε την ειδίκευσή του στην Εσωτερική Παθολογία στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Temple. Συγκεκριμένα εκπαίδευε νεότερους ειδικευόμενους στην Παθολογία αναλαμβάνοντας τη θέση του επικεφαλής ιατρικής ομάδας.
Στις αρχές της τεράστιας καριέρας του είχε διδάξει και στο μεταπτυχιακό σεμινάριο Βιοηθικής της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών με γενικό θέμα «Αρχές δεοντολογίας στην άσκηση της Ιατρικής» και ειδικότερα «ο ιατρός μπροστά στον πάσχοντα από AIDS».
Ο ήρωας (και) των φοιτητών του
Στην κλειστή ομάδα που ήδη έχουν δημιουργήσει οι Έλληνες γιατροί -ώστε να αλληλοενημερωνόμαστε καθημερινά σε σχέση με τον κορωνοιό- και μετρά πάνω 21.000 μέλη όσοι συνεργάστηκαν ή διδάχθηκαν από αυτόν υπογραμμίζουν τον απόλυτο επαγγελματισμό του. Αναφέρουν συνοπτικά ότι ήταν πλήρως ενημερωμένος για κάθε μικρόβιο σε κάθε σημείο του πλανήτη, σε κάθε ερώτηση απαντούσε επί 5 λεπτά με στοιχεία, ότι νιώθουν πραγματικά τυχεροί που διδάχτηκαν από αυτόν, ότι πάντα ήταν πράος και ταπεινός, διατηρώντας ένα χαμηλό προφίλ.
“Η ελληνική πολιτεία δεν αναγνώρισε, σύμφωνα με αρκετούς, την αξία του όπως του άξιζε. Η ελληνική πολιτεία στηρίζεται πια πάνω του και στην ομάδα του, παρέχοντας του ελάχιστα μέσα και δυσβάσταχτο φορτίο. Η ελληνική κοινωνία κρέμεται από τα χείλη του καθημερινά. Προσωπικά, πιστεύω πως από την πρώτη στιγμή απέδειξε, ότι οι πραγματικά Σπουδαίοι Άνθρωποι ανά τους αιώνες, δε γνώριζαν οι ίδιοι τη Σπουδαιότητα τους, και ήταν και γι’ αυτό σπουδαίοι, αλλά κοπίασαν πολύ για να το πετύχουν! Κυρίες και κύριοι αυτός είναι ο δικός μας ήρωας! Αυτός είναι ο Αναπληρωτής Καθηγητής κ.Σωτήρης Τσιόδρας! Τον ευχαριστούμε” σημειώνει ένα από τα μέλη της ομάδας, η ιατρός Ασπασία Αδαμοπούλου.
Σημαντικοί σταθμοί στην καριέρα του
Στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας, το 2004, ο Σωτήρης Τσιόδρας συμμετείχε σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες και διαλέξεις σε νοσοκομεία, συνέδρια, ημερίδες με θέμα την επιτήρηση λοιμωδών νοσημάτων, την βιοτρομοκρατία και την συνδρομική επιτήρηση.
Από το 2002 μέχρι σήμερα κρατά τη θέση του λοιμωξιολόγου συμβούλου του ΕΟΔΥ και του ΚΕΕΛΠΝΟ. Με αυτή την ιδιότητά του συμμετείχε ενεργά σε αντιμετώπιση καθημερινών κλινικών προβλημάτων λοιμώξεων αλλά και στην διερεύνηση επιδημιών. Ανάμεσά τους η επιδημία μυοκαρδίτιδας από εντεροϊούς στην Κρήτη το 2003, η ψευδοεπιδημία περιστατικών με οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS) στη Λήμνο το 2003, η επιδημία από περιστατικά Σαλμονέλλωσης στο Άργος το 2004 η ψευδοεπιδημία από ύποπτα ανθρώπινα περιστατικά για γρίπη των πουλερικών Η5Ν1, οι επιδημίες ελονοσίας και Δ. Νείλου και η επιδημία λύσσας σε ζώα στην Βόρειο Ελλάδα.
Ήταν παρών σε επιστημονικά προγράμματα ετήσιων συνεδρίων με θέμα τις Λοιμώξεις και φυσικά παρακολουθεί συνεχώς ετήσια διεθνή, πανελλήνια αλλά και τοπικά συνέδρια και σεμινάρια με γενικότερη ιατρική θεματολογία αλλά και σε συνέδρια ειδικότερης θεματολογίας Παθολογίας και Λοιμώξεων.
Την τελευταία δεκαετία έχει διατελέσει αναπληρωτής καθηγητής παθολόγος-λοιομωξιολόγος στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο “Αττικόν” συμμετέχει στην κλινική παρακολούθηση ασθενών με λοιμωξιολογικές παθήσεις. Επίσης, έχει και ευθύνη της ειδικής μονάδας λοιμώξεων της ΔΠΠΚ, του εξωτερικού ιατρείου της Λοιμωξιολογικής Κλινικής αλλά και του τακτικού Παθολογικού Ιατρείου όπου και παρακολούθησε ασθενείς.
Ως συνεργάτης του ΚΕΕΛ και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, ήταν εκείνος που σχεδίασε και αργότερα εφάρμοσε μαζί με την αναπληρώτρια καθηγήτρια βιοστατιστικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δαφνή την Ολυμπιακή συνδρομική επιτήρηση για τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας το 2002-2004. Κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων ήταν ο υπεύθυνος ιατρός για το σύστημα Ολυμπιακής Συνδρομικής επιτήρησης το οποίο επιτυχώς λειτούργησε υπό την προεδρία του καθηγητή Σαρόγλου (τότε προέδρου του ΚΕΕΛ).