Κορωνοϊός: 10 οι νεκροί στην Ελλάδα – Ποιοι είναι οι 4 τελευταίοι που κατέληξαν σήμερα

0
557

Κορονοϊός: Δυστυχώς η θλιβερή λίστα των θυμάτων της πανδημίας, στην Ελλάδα, μεγαλώνει κι άλλο…

 

Η 10η νεκρή

Μία γυναίκα 93 ετών είναι το δέκατο θύμα του κορωνοϊού στη χώρα μας. Είναι η πρώτη γυναίκα που χάνει τη ζωή της από τον φονικό ιό στην Ελλάδα. Νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, αλλά δεν βρισκόταν σε ΜΕΘ.

Η άτυχη γυναίκα έφερε βηματοδότη, ενώ είχε σακχαρώδη διαβήτη και αναπνευστικό νόσημα. «Κόλλησε» και κορωνοϊό και κατέληξε, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους δέκα. Ήταν από την Ηλεία και θεωρείται ως επαφή με τους γνωστούς εκδρομείς των Αγίων Τόπων.

Νωρίτερα, ο Σωτήρης Τσιόδρας είχε ανακοινώσει τρεις νεκρούς το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας τον αριθμό στους εννέα. Όπως είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρας,  31 είναι τα επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα και ο συνολικός αριθμός τους στην Ελλάδα ανέρχεται πλέον στα 495. Αυτή την ώρα 90 ασθενείς παραμένουν νοσηλευόμενοι, εκ των οποίων οι 20 είναι διασωληνωμένοι

Ο κ. Τσιόδρας επιβεβαίωσε και τον ένατο νεκρό, τρίτο μέσα στην ημέρα, που έχασε τη ζωή του από τον κορωνοϊό. Συγκεκριμένα, τρεις άνθρωποι, δύο στην Κοζάνη και ένας στην Αθήνα κατέληξαν από τον κορωνοϊό το τελευταίο 24ωρο

Αυτός είναι ο έβδομος νεκρός

Νωρίτερα το πρωί της Παρασκευής έγινε γνωστό ότι ένας ακόμα ηλικιωμένος έχασε τη ζωή του, από τον φονικό ιό.

Όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης της Κοζάνης, ο έβδομος νεκρός στην Ελλάδα, είναι ένας ηλικιωμένος άνδρας -σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ άνω των 85 ετών- από τη Δαμασκηνιά Βοΐου, ο οποίος νοσηλευόταν στο Μαμάτσειο και είχε βρεθεί θετικός στον κορονοϊό.

Υπενθυμίζεται ότι η Δαμασκηνιά είναι ένα από τα δύο χωριά του Δήμου Βοΐου που έχουν μπει σε καραντίνα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι και αυτός ο άτυχος άνδρας, είχε -όπως και τα υπόλοιπα έξι θύματα του κορονοϊού στην Ελλάδα- σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Επίσημες ανακοινώσεις για τη νέα αυτή εξέλιξη αναμένονται κατά την καθιερωμένη απογευματινή (18:00) ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

Συνολικά και σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση, τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας είναι 464, με 42 νέα να ανακοινώνονται χθες Πέμπτη (19/03).

Από τα συνολικά κρούσματα, τα 72 είναι απροσδιόριστης πηγής μετάδοσης, 78 νοσηλεύονται και 16 άτομα είναι διασωληνωμένα.

Νέες εκκλήσεις

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση, ο Σωτήρης Τσιόδρας απηύθυνε για μία ακόμα φορά έκκληση στους πολίτες να μείνουν στο σπίτι της και να προστατεύσουν τις ευπαθείς ομάδες από τη μετάδοση του ιού. «Δεν γίνεται τα πλοία μας να έχουν εικόνα Δεκαπενταύγουστου και να είναι γεμάτα. Αυτό υποβαθμίζει την προσπάθειά μας», τόνισε.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς επανέλαβε την αυστηρή σύσταση πως «οι πολίτες πρέπει να παραμένουν στην κατοικία τους και ότι η κυκλοφορία εκτός οικίας πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο».

Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε πως ο περιορισμός της εξάπλωσης του κορονοϊού αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητά μας και στο πλαίσιο αυτό «συνεχίζουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση, με γνώμονα το καλύτερο για όλους μας».

Υπενθύμισε πως όσοι Έλληνες επιστρέφουν στη χώρα είναι υποχρεωτική η 14ήμερη απομόνωσή τους και τόνισε πως από σήμερα Παρασκευή (20/03) η επιτήρηση του μέτρου θα είναι αυστηρή σε όλη τη χώρα.

NOSOKOMEIO-KOZANI-KORONAIOS-IOS-CORONOVIRUS-PANDIMIA-MASKES-KARANTINA-ARTHROU

Νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο «Μαμάτσειο» της Κοζάνης – Πρόκειται για έναν 87χρονο από τη Δαμασκηνιά

Κατέληξε σήμερα στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης και ο έβδομος άνθρωπος από κορωνοϊό στην Ελλάδα μετά από επιπλοκές της λοίμωξης.

Πρόκειται για 87χρονο άνδρα από τη Δαμασκηνιά, ο οποίος νοσηλευόταν εδώ και τέσσερις ημέρες και έπασχε από σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Είχε διακομιστεί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ από το χωριό του, το οποίο -όπως είναι γνωστό- βρίσκεται σε καραντίνα.

Τα νέα κρούσματα και οι νοσηλευόμενοι

Άλλα 46 επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου Covid-19 προστέθηκαν σε όσα αριθμούσε ο σχετικός κατάλογος ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε αυτες τις 24 ημέρες που διαρκεί η πανδημία στα 464 κρούσματα. «Τα σημερινά δεδομένα επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις που έρχονται από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, την έδρα της Υγιεινής και Επιδημιολογίας και την Καθηγήτρια κυρία Βάνα Σύψα, ότι τουλάχιστον 2.000-3.000 συμπολίτες μας έχουν ήδη μολυνθεί από τον ιό» υπογράμμισε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο κ. Τσιόδρας.

Τα περισσότερα εξ αυτών βρίσκονται στην Αττική, ωστόσο εστίες του κορωνοϊού υπάρχουν στη Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλονίκη, την Ηλεία και την Αχαΐα.

Ωστόσο, σταθερά καταγράφονται συνεχώς νέα κρούσματα με απροσδιόριστη πηγή μετάδοσης, με τον τελευταίο απολογισμό να είναι στα 72. Ισάριθμοι ασθενείς δηλαδή που δεν γνωρίζουν πως έχουν εκτεθεί στον ιό και πως έχουν μολυνθεί αποτελούν μια δεξαμενή ατόμων που μπορεί να μόλυνε χωρις να το γνωρίζει όπως δεν γνώριζε και ότι μολύνθηκε.

Από τους 464 ασθενείς, 78 νοσηλεύονται, σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των Πατρών. Από αυτούς οι 29 βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και οι 16 είναι διασωληνωμένοι. Όλοι οι νοσηλευόμενοι λαμβάνουν ειδική αντιική θεραπεία.

Ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευόμενων είναι τα 68 έτη και των διασωληνωμένων είναι τα 69 έτη.

Τέλος, 19 άτομα έχουν λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

corona_ar

Τα ποσοστά θνησιμότητας και ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Καθώς εξελίσσεται η πανδημία του κορωνοϊού και στη χώρα μας, ο αριθμός των αυξανόμενων περιστατικών επιτρέπει στους ειδικούς να έχουν ολοένα και πιο ευκρινή στοιχεία για την επίπτωσή της.

Τα στοιχεία των μελετών που έχουν γίνει παγκοσμίως και τα συμπεράσματα για τον κίνδυνο νόσησης και τη θνητότητα φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται και στον πληθυσμό που νοσεί και καταλήγει στην Ελλάδα. Δηλαδή φαίνεται πια ότι η θνητότητα είναι μεγαλύτερη στους άνδρες, και αφορά σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα και πιο συχνά προβλήματα καρδιάς, διαβήτη, χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, κακοήθειες.

Σε ό,τι αφορά τους θανάτους ο κ. Τσιόδρας σημείωσε κατά τη χθεσινή ενημέρωση πως στην Κίνα υπήρξε σημαντική υποκαταγραφή των θανάτων (ο συνολικός αριθμός θανάτων αναφέρεται σε περισσότερους από 3.200 ασθενείς) ενώ στην Ιταλία που η καταγραφή ήταν εκτενής ήδη οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τις 3.000 περιπτώσεις. «Από τις 16 Μαρτίου και μετά, για πρώτη φορά στην πορεία αυτής της πανδημίας, οι θάνατοι που καταγράφονται εκτός Κίνας είναι περισσότεροι από αυτούς που καταγράφηκαν εντός Κίνας» επισήμανε.

Αναφέρθηκε στη μεγαλύτερη κλινική μελέτη 44.672 ασθενών-επιβεβαιωμένων περιπτώσεων της νόσου, και είπε πως τα συμπεράσματα για τη θνητότητα αφορούν και τη χώρα μας. Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, η νόσος Covid-19 οδήγησε σε θάνατο στο 2% των περιπτώσεων. Οι άνθρωποι άνω των 70 ετών με πνευμονία είχαν πιθανότητες 8% για μοιραία κατάληξη, ενώ οι άνω των 80 ετών είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από την νόσο που έφτανε το ποσοστό του 15%.

«Παρόμοια με την εικόνα που βλέπουμε και στην πατρίδα μας σιγά-σιγά, είναι ότι τα ποσοστά θανάτων είναι υψηλότερα για τους άνδρες από τις γυναίκες και αφορά κυρίως σε άτομα με καρδιακά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια αναπνευστικά νοσήματα και κακοήθειες» είπε ο κ. Τσιόδρας. Σημείωσε επίσης πως σε ΜΕΘ βρίσκεται εκτός από τους ηλικιωμένους και με προβλήματα υγείας, ένας άνδρας που διανύει την τέταρτη δεκαετία της ζωής του και για τον οποίο πρόβλημα συγκεκριμένο αποτελεί η παχυσαρκία, η οποία είναι παράγοντας κινδύνου για την γρίπη. Σε ό,τι αφορά τους παχύσαρκους ο καθηγητής ανέφερε πως δεν έχει ανακοινωθεί ευρέως ότι η παχυσαρκία είναι παράγοντας κινδύνου για τη νέα νόσο, σε αντίθεση με το κάπνισμα.

Επιπλέον, και μιλώντας στη γλώσσα της στατιστικής ο καθηγητής πρόσθεσε πως οι μελέτες έχουν δείξει πως «στους ανθρώπους χωρίς κανένα υποκείμενο νόσημα, η θνητότητα παραμένει κάτω του 1%, ενώ σε αυτούς με υποκείμενα νοσήματα είναι μέχρι και 10 φορές υψηλότερη».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει πρόσφατη μελέτη, σύμφωνα με την οποία ο υψηλός πυρετός σχετίζεται με εκδήλωση αναπνευστικών προβλημάτων, αλλά με μικρότερη πιθανότητα θανάτου, γεγονός που δείχνει, κατά τον κ. Τσιόδρα, ότι ο πυρετός αποτελεί σημαντική γραμμή άμυνας για αυτόν τον ιό. Η εμφάνιση δύσπνοιας είναι η πιο σοβαρή ένδειξη ότι μπορεί να οδηγήσει έναν ασθενή σε σοβαρή πνευμονία και σε αναπνευστική ανεπάρκεια με τα μέχρι τώρα δεδομένα από όλο τον κόσμο.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ