Κοροναϊός: Τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά στην εξάπλωση του κοροναϊού στην Ελλάδα κρούει, μιλώντας στο Newsbomb.gr, ο καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Νικόλαος Σύψας. Ο κ. Σύψας εξηγεί τι σημαίνει ο όρος «ορφανά» κρούσματα, αλλά και το ρόλο τους στη διασπορά του ιού.
Θυμίζουμε ότι έντονο προβληματισμό προκαλεί τις τελευταίες ώρες η αποκάλυψη ότι για πρώτη φορά στη χώρα μας μεταξύ των κρουσμάτων του κοροναϊού υπάρχουν και τέσσερα «ορφανά».
Σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, ως «ορφανά» κρούσματα ορίζονται όσοι ασθενείς έχουν νοσήσει χωρίς να έχουν ύποπτο ιστορικό. Δηλαδή «δεν έχουν ταξιδέψει σε χώρα με επιβεβαιωμένα κρούσματα και δεν έχουν έρθει σε επαφή με κάποιον που έχει νοσήσει. Αυτό δημιουργεί μεγάλη αγωνία».
Ο κ. Σύψας υποστηρίζει ότι αυτά τα τέσσερα «ορφανά» κρούσματα κοροναϊού στη χώρα μας αποτελούν σημαντική εξέλιξη.
Όπως αποκαλύπτει, κατά πάσα πιθανότητα, θα έχουμε διασπορά στον πληθυσμό και δεν θα χρειάζεται κάποιος να έρθει από το εξωτερικό ή να έχει έρθει σε επαφή με κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα.
«Ο ιός κατά πάσα πιθανότητα έχει διασπαρεί στον ελληνικό πληθυσμό. Αυτό μας δείχνουν τα τέσσερα «ορφανά» κρούσματα, ότι δηλαδή δεν χρειάζεται να έρθει κάποιος από το εξωτερικό ή να ήρθε σε επαφή με κάποιο βεβαιωμένο κρούσμα για να μολυνθεί», ανέφερε ο κ. Σύψας, ο οποίος είναι και μέλος της αρμόδιας Επιτροπής του υπουργείου Υγείας για την επιστημονική διαχείριση της κρίσης.
Όπως πρόσθεσε, «αυτό σηματοδοτεί την αναμονή μας για περισσότερα κρούσματα τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες».
Τέλος, ο καθηγητής, μιλώντας στο Newsbomb.gr, αναφέρθηκε και στις ευπαθείς ομάδες σημειώνοντας ότι «οι ομάδες αυτές περιλαμβάνουν ασθενείς άνω των 70 ετών, ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα, ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής, όπως αυτές προσδιορίζονται από τον ιατρό τους».
5 νέοι ασθενείς, 89 στο σύνολο
Το σύνολο των προσβληθέντων από τον νέο κοροναϊό, ανέρχεται πλέον σε 89. Παράλληλα ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως η κατάσταση του ασθενούς που νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του ΠΓΝ Πατρών έχει επιβαρυνθεί σημαντικά και είναι κρίσιμη.
Με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου Covid-19 να έχουν ανέλθει από τις 26 Φεβρουαρίου ως σήμερα στα 89 πλέον και με τη «μάχη» των υγειονομικών και των επιστημονικών αρχών να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για να επιβραδυνθεί η πορεία του ιού, η εκκληση του υπουργού Υγείας, Βσίλη Κικίλια, χθες Δευτέρα (09/03/2020), προς όσους συγκαταλέγονται σε ευπαθείς ομάδες ήταν σύντομη και περιεκτική.
«Παρότι η νόσος έχει σε μεγάλο ποσοστό ήπια συμπτωματολογία, θέτει σε κίνδυνο τους ηλικιωμένους και τους ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακά κι αναπνευστικά νοσήματα, με διαβήτη, με χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής. Είναι υποχρέωση όλων μας η προστασία των ευπαθών ομάδων. Αυτό σημαίνει πως δεν χωρεί καμία ανευθυνότητα, σημαίνει πως δεν αγνοώ τις οδηγίες του κράτους και των ειδικών. Ζητώ από όσους έχουν συμπτώματα γρίπης να μείνουν στο σπίτι τους, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, ζητώ υπευθυνότητα για να περιοριστεί η μετάδοση της νόσου στη χώρα» είπε ο κ.Κικίλιας αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Επιτροπής Αντιμετώπισης Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, η οποία οδήγησε σε περαιτέρω στοχευμένα μέτρα.
Ο υπουργός Υγείας επεσήμανε πως η νόσος είναι ήπια, ωστόσο τόνισε ότι έχει μεταδοτικότητα και βάζει σε κίνδυνο ευπαθείς ομάδες, όπως ανθρώπους με χρόνια νοσήματα.
«Παρόλο που η νόσος είναι ήπια, έχει μεγάλη μεταδοτικότητα και γ’ αυτό και βάζει σε κίνδυνο ευπαθείς ομάδες: ανθρώπους με χρόνια νοσήματα όπως καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες, αναπνευστικές ανεπάρκειες, ογκολογικούς ασθενείς.
Ποιοι άλλοι κινδυνεύουν; Οι ηλικιωμένοι. Να το πω απλά, οι παππούδες κι οι γιαγιάδες μας.
Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: είναι υποχρέωση, είναι καθήκον όλων μας, η προστασία των ευπαθών ομάδων. Εκεί δεν χωράει καμία ανευθυνότητα.
Δεν μπορεί να υπάρχει «κάνω ότι θέλω αγνοώ τις οδηγίες του κράτους και κυρίως των ειδικών».
Ζητώ από τις ευπαθείς ομάδες να κάτσουν σπίτι τους. Ζητώ από όσους έχουν συμπτώματα γρίπης να παραμείνουν στο σπίτι. Να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες.
Ζητώ από όλους μεγαλύτερη υπευθυνότητα για να περιοριστεί η διάδοση της νόσου στη χώρα μας. Οι επόμενοι δύο μήνες είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.