Μεταναστευτικό: Οι ροές σε αριθμούς, τα κλειστά κέντρα και οι απελάσεις «εξπρες»

1
452

Την άμεση ανάγκη επιτάχυνσης των κρατικών γραφειοκρατικών ενεργειών αλλά και τη συνέχιση της αποσυμφόρησης των νησιών του Αιγαίου αποδεικνύουν τα στοιχεία των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών.

Αν και το πρώτο δίμηνο του 2020 έχει σημειωθεί άλμα στις επιστροφές στην Τουρκία, τα αριθμητικά στοιχεία του υπουργείου μετανάστες και Ασύλου υπολείπονται των πραγματικών αναγκών. «Ελαφρώς συγκρατημένη η αύξηση των ροών τον Φεβρουάριο, στοχευμένη αποσυμφόρηση νησιών με πάνω από 6.000 μετακινήσεις από τις αρχές του έτους» ανέφερε η ανάλυση του υπουργείου.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», από τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας φαίνεται η τεράστια αύξηση των αφίξεων τις τελευταίες μέρες, ενώ το προηγούμενο διάστημα υπήρχε η τάση για διατήρηση των ροών σε παρόμοια σε το 2019 κατάσταση. Οι μέσες ημερήσιες αφίξεις σε όλα τα νησιά αυτή την εβδομάδα ήταν 184, σε σύγκριση με 111 την προηγούμενη εβδομάδα. Η πλειοψηφία των μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου είναι από το Αφγανιστάν (49%), τη Συρία (20%) και τη Σομαλία (6%). Σε ό,τι αφορά το κρίσιμο σημείο των επιστροφών στην Τουρκία, με τα τελευταία στοιχεία η πλειοψηφία των ατόμων που επέστρεψαν είναι Πακιστανοί υπήκοοι (35%), οι Σύροι αποτελούν το 19% και ακολουθούν οι Αλγερινοί, Αφγανοί και Ιρακινοί.

Δείτε στην παρακάτω gallery αναλυτικά:

metanasteutiko_pinakes1.png
01
Οι ροές σε αριθμούς «Ελεύθερος Τύπος»

Συμπεράσματα της έκθεσης:

  • Αυξημένες ροές είχαμε το πρώτο δίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Αναλυτικότερα, ο Ιανουάριος παρουσίασε αύξηση κατά 35%, ενώ ο Φεβρουάριος κατά 20%. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ροές τον Φεβρουάριο του 2020 μειώθηκαν κατά 38% σε σχέση με τον Ιανουάριο 2020.
  • Οι δομές των ΚΥΤ στα νησιά παραμένουν υπερκορεσμένες, καθώς φιλοξενούν 6,17 φορές περισσότερο κόσμο από τη χωρητικότητά τους. Οι διαμένοντες στα ΚΥΤ είναι ελαφρά λιγότεροι τέλος Φεβρουαρίου (38.091) σε σχέση με το τέλος του έτους (38.423). Αντίστοιχα, οι συνολικοί πληθυσμοί στα νησιά (εντός και εκτός ΚΥΤ) ήταν 41.899 στα τέλη του 2019, έναντι 42.033 τέλη Φεβρουαρίου.
  • Οι μεταφορές από τα νησιά στην ενδοχώρα σε συνδυασμό με τις επιστροφές προς την Τουρκία και τις αναχωρήσεις μέσω ΔΟΜ του διμήνου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου είναι μεγαλύτερες από τις ροές του διμήνου, επιτυγχάνοντας καθαρή μείωση του συνολικού πληθυσμού στα νησιά.
  • Οι επιστροφές έχουν υπερτριπλασιαστεί το πρώτο δίμηνο του 2020 (116 έναντι 32) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, εν τούτοις παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Το θετικό είναι ότι γίνονται πλέον τουλάχιστον εβδομαδιαίες αποστολές προς την Τουρκία.
mitilinini_metanastes5.jpg
01
Πρόσφυγες και μετανάστες στη Μυτιλήνη.
  • Αναφορικά με την Υπηρεσία Ασύλου, ο συνολικός μέσος χρόνος από αρχική καταγραφή μέχρι έκδοση απόφασης ουσίας είναι στις 27 ημέρες για το 2020 έναντι 183 ημερών το 2019. Οι εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου αυξήθηκαν κατά 6,7% την 31/1/2020 σε σχέση με την 31/12/2019.
  • Οι εκκρεμείς προσφυγές, στην Αρχή Προσφυγών μειώθηκαν κατά 2.868 από 1/1/2020, δηλαδή μείωση 24%.

Ταυτόχρονα από τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας φαίνεται η τεράστια αύξηση των αφίξεων τις τελευταίες μέρες, ενώ το προηγούμενο διάστημα υπήρχε η τάση για διατήρηση των ροών σε παρόμοια σε το 2019 κατάσταση. Από την αρχή του χρόνου έχουν φτάσει 8.432 μετανάστες (6.673 από τα νησιά και 1.759 από τον Εβρο). «Αυτή την εβδομάδα 1.288 άτομα έφτασαν στα νησιά του Αιγαίου, σημειώνοντας αύξηση από τις 778 αφίξεις της περασμένης εβδομάδας και από τις 153 αφίξεις πέρσι κατά την ίδια περίοδο. Οι μέσες ημερήσιες αφίξεις σε όλα τα νησιά αυτή την εβδομάδα ήταν 184, σε σύγκριση με 111 την προηγούμενη εβδομάδα» αναφέρει η Υπατη Αρμοστεία. Από τις 2 Μαρτίου, περίπου 42.050 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο διαμένουν στα νησιά του Αιγαίου. Η πλειοψηφία των μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου είναι από το Αφγανιστάν (49%), τη Συρία (20%) και τη Σομαλία (6%). Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 22% του πληθυσμού και τα παιδιά το 34%, από τα οποία περισσότερα από 6 στα 10 είναι ηλικίας μικρότερης των 12 ετών. Περίπου το 14% των παιδιών είναι ασυνόδευτα ή χωρισμένα από τις οικογένειές τους, κυρίως από το Αφγανιστάν».

Σε ό,τι αφορά το κρίσιμο σημείο των επιστροφών στην Τουρκία, με τα τελευταία στοιχεία η πλειοψηφία των ατόμων που επέστρεψαν είναι Πακιστανοί υπήκοοι (35%), οι Σύροι αποτελούν το 19% και ακολουθούν οι Αλγερινοί, Αφγανοί και Ιρακινοί. Από όλους εκείνους που επέστρεψαν, το 43% δεν εξέφρασε τη βούληση να υποβάλει αίτηση ασύλου ή απέσυρε τη βούλησή τους να υποβάλουν αίτηση ασύλου ή απέσυραν την αίτησή τους στην Ελλάδα.

«Πολιορκία» στα ελληνοτουρκικά σύνορα

Η χώρα μας εδώ και επτά ημέρες δέχεται μεγάλες πιέσεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Ενδεικτικά, στον Έβρο από πρωί του Σαββάτου (29/02) έως το απόγευμα της Τετάρτης (04/03) έχει αποτραπεί η είσοδος στη χώρα σε 34.778 πρόσφυγες και μετανάστες και έχουν γίνει 244 συλλήψεις.

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά για τον Έβρο – Αποστολή του Newsbomb.gr

Δείτε φωτογραφίες στην gallery:

synora-tourkia-ellada-stratiotes-2.jpg
01
Το Newsbomb.gr στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων κατέγραψε καρέ-καρέ τις συγκρούσεις στα σύνορα

Οι ροές στα νησιά, όπως είπαν στο Newsbomb.gr o περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και ο πρόεδρος των λιμενικών στη Μυτιλήνη, τα τελευταία 24ωρα είναι μηδενικές. Η κατάσταση όμως χαρακτηρίζεται έκρυθμη στη Μυτιλήνη καθώς πρόσφυγες και μετανάστες που διέμεναν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη Μόρια επιχειρούν να φύγουν από το νησί, μετά από ψευδή SMS που λαμβάνουν και αναφέρουν ότι πλέον μπορούν να μετακινηθούν στην ενδοχώρα.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ 9 ΑΠΟΨΕ ΣΤΟ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΡΧΟΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ «ΜΕΧΜΕΤ 1453» ΜΕ ΑΙΤΗΜΑ ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΥΝΟΡΩΝ ΕΒΡΟΥ, ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΝΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΚΥΡΩΣΗ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ ΝΕΩΝ ΕΦ35.
    ΘΑ ΠΑΙΧΤΕΙ ΒΙΤΕΟ ΑΠΤΗΝ ΠΡΟΕΛΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΙΦΙΣΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΧΑΣΑΠΗ ΑΣΣΑΝΤ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ