Άρθρο στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» για τον Τουρισμό και το Μεταναστευτικό του Υφυπουργού Τουρισμού Μάνου Κόνσολα
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ακολούθησε μια ανεύθυνη, σε όλες τις μορφές και εκφάνσεις, πολιτική στο μεταναστευτικό.
Δημιούργησε μια «βόμβα» για τη χώρα, την οποία καλείται να απενεργοποιήσει η σημερινή κυβέρνηση.
Η διαχείριση του μεταναστευτικού στα νησιά του Αιγαίου, που στην ουσία αποτελούσε εγκλωβισμό όλων αυτών των ανθρώπων εκεί, ήταν εγκληματική επιλογή. Μεταναστευτικό και τουρισμός δεν συνάδουν, ειδικά με τη δημιουργία δομών σε νησιά που αποτελούν τουριστικό προορισμό.
Η Ελλάδα, με ευθύνη του κ. Τσίπρα, ήταν απούσα από τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, παρά το γεγονός ότι την αφορούσε άμεσα και η Ελλάδα ήταν αυτή που θα πλήρωνε τις συνέπειες αυτής της συμφωνίας.
Αντί να υπάρχει ενιαίο ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, οι αιτήσεις να εξετάζονται και σε τρίτες χώρες (όπως η Τουρκία) από ευρωπαϊκή υπηρεσία που θα εγκατασταθεί εκεί, ο κ. Τσίπρας, αποδέχθηκε τη μετατροπή της χώρας σε αποθήκη ανθρώπων.
Αντί να απαιτήσει την εγκατάσταση δυνάμεων της frontex στις τουρκικές ακτές και τη συνεργασία τους με τις τουρκικές αρχές, γιατί από εκεί φεύγουν οι βάρκες, ο κ. Τσίπρας μετέτρεψε πέντε νησιά του Αιγαίου σε χώρο εγκλωβισμού παράνομων μεταναστών και προσφύγων. Την ίδια στιγμή, για τέσσερα (4) ολόκληρα χρόνια, έκαναν σχεδόν 1.000 επαναπροωθήσεις. Πως να μη δημιουργηθεί μετά αυτή η εικόνα ασφυξίας και αδιεξόδου στα νησιά που έχει αρνητικές επιπτώσεις και στον τουρισμό;
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει υιοθετήσει μια αποφασιστική στάση στη διαχείριση του μεταναστευτικού, άλλαξε το νόμο για το άσυλο, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των επαναπροωθήσεων και απελάσεων παράνομων μεταναστών.
Το σχέδιο αυτό χρειάζεται χρόνο, προκειμένου να αποδώσει.
Η επιτυχία αυτού του σχεδίου συνδέεται και με την ενίσχυση της τουριστικής ταυτότητας των νησιών του Αιγαίου, που έχουν υποστεί τις αρνητικές συνέπειες του μεταναστευτικού.
Την ίδια στιγμή, τα νησιά αυτά χρειάζονται στήριξη και σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι προσπάθειες της κυβέρνησης με μια σειρά από δράσεις, όπως:
– Ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα ενίσχυσης των υποδομών σε αυτά τα νησιά. Οι υποδομές αυτές βελτιώνουν την εικόνα των νησιών και την καθημερινότητα των κατοίκων.
– Στοχευμένες δράσεις τουριστικής προβολής αυτών των νησιών, προκειμένου να αποκατασταθεί η εικόνα τους, ως τουριστικού προορισμού.
– Ολοκληρωμένη πολιτική προβολής και προώθησης της κρουαζιέρας στα πέντε (5) αυτά νησιά με βελτίωση των λιμενικών υποδομών, όπως γίνεται ήδη στην Κω. Μετά τη δημιουργία των hot spot, η κρουαζιέρα, κυριολεκτικά, εξαφανίστηκε από τα πέντε αυτά νησιά, αποδεικνύοντας ότι τουρισμός και διαχείριση του μεταναστευτικού δεν συνάδουν.
Χρειάζονται, όμως, και άλλες ακόμα πιο τολμηρές και ουσιαστικές κινήσεις που η κυβέρνησή μας οφείλει να εξετάσει. Μία από αυτές είναι ο καθορισμός ειδικών επενδυτικών και φορολογικών ζωνών, με φορολογικά κίνητρα και σταθερό φορολογικό πλαίσιο για τις επενδύσεις στα πέντε αυτά νησιά, με κοινή νομοθετική πρωτοβουλία των Υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης.