Ξεκίνησε ο διαμελισμός της Τουρκίας: «Τα σύνορα θα αλλάξουν σύντομα» – Τι σημαίνει για την Ελλάδα

3
3373

Τι θα σημαίνει για την Ελλάδα ο φερόμενος διαμελισμός της Τουρκίας;

“Η Τουρκία θα διαιρεθεί, αλλά δεν έχει ακόμη διευκρινισθεί εάν θα γίνει ένα ξεχωριστό κουρδικό κράτος στην Τουρκία ή θα σχηματισθεί μια ομοσπονδία δύο ή περισσότερων αυτόνομων κρατών” γράφει σε νέο άρθρο του ο Αμερικανός αναλυτής Μάικλ Ρούμπιν.

 

Το άρθρο του Μάικλ Ρούμπιν, δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του αμερικανικού think tank, American Enterprise Institute, το οποίο αποτελεί ένα από τα τρία βασικά think tank του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ενώ ο ίδιος, είναι και σύμβουλος του αμερικανικού Πενταγώνου και ειδικός για θέματα Μέσης Ανατολής, που για πολλούς θα αναλάβει θέση συμβούλου εξωτερικών υποθέσεων του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ.

O Μ. Ρούμπιν αναφερόμενος στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία, αναφέρει ότι είναι «το κρίσιμο σημείο για την έναρξη της διδικασίας διαίρεσης του τουρκικού κράτους».

Είναι η πρώτη φορά που ένα ισχυρό think tank με «ιδιαίτερη σχέση» με το αμερικανικό «βαθύ κράτος», διατυπώνει τέτοιες απόψεις

Ο αναλυτής σημειώνει ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει κηρύξει τον πόλεμο κατά των Κούρδων σε μια αιματηρή προσπάθειά του να τους ταπεινώσει. Συγχρόνως, αναζητώντας τις ψήφους της πλειοψηφίας των Κούρδων προσπαθεί να τους διασπάσει.

«Τα σύνορα θα αλλάξουν σύντομα, αλλά ακόμη δεν έγινε σαφές εάν θα υπάρξουν δύο κράτη σε μια ομοσπονδία συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Είναι μία διαδικασία η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα να χυθεί πολύ αίμα και θα διαταράξει την περιφερειακή ισορροπία, καθώς οι αντιμαχόμενες πλευρές θα αναζητήσουν είτε συμμάχους από το εξωτερικό είτε θα προσπαθήσουν να εξαγάγουν την κρίση σε γειτονικά κράτη. Αυτό που γίνεται τους τελευταίους μήνες με την έξαρση της τρομοκρατίας είναι μόνο η αρχή μιας απώδυνης διαδικασίας που θα οδηγήσει στην διαίρεση της χώρας».

 

Εδώ το «καμπανάκι» κτυπάει μάλλον για την Ελλάδα. Μια τέτοια σύγκρουση αποκλείεται να αφήσει ανέγγιχτη την Ελλάδα…

Ο Αμερικανός αναλυτής με άριστες σχέσεις με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναφερόμενος, επίσης, στον πρόεδρο της Τουρκίας, σημειώνει ότι «ενώ ο Ατατούρκ είναι ο μεγάλος ηγέτης ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας, ο Ερντογάν δεν κάνει τίποτε άλλο από να καταστρέψει αυτό το δημιούργημα. Ο Ερντογάν θα περάσει ως ηγέτης, ματαιόδοξος, διεφθαρμένος και θα έχει την εικόνα του κακού ανθρώπου».

Ο Μάικλ Ρούμπιν σημειώνει ότι θα συνεχισθεί η διαμάχη μέσα στην τουρκική επικράτεια μεταξύ Τούρκων και Κούρδων) και πρόκειται για τα πρώτα βήματα κατακερματισμού της χώρας. Μάλιστα φέρνει ως παράδειγμα χώρες οι οποίες υπέστησαν ανάλογη διάλυση όπως η Τσεχοσλοβακία, η Γιουγκοσλαβία, η Ινδία, αλλά και η Αιθιοπία με την Ερυθραία και το Σουδάν όπου το Νότιο Σουδάν ανακήρυξε την ανεξαρτησία του. Τα ίδια συνέβησαν στο Μπαγκλαντές, στο Πακιστάν, και θα συμβούν στην Συρία.

Αναφερόμενος στη Μέση Ανατολή θα σημειώσει:

«Οι Κούρδοι βλέπουν τους εαυτούς τους ως μια μεγάλη διεθνή κοινότητα, χωρίς πατρίδα. Δεκάδες εκατομμύρια Κούρδοι ζουν διασκορπισμένοι σε τέσσερις χώρες τη Μέση Ανατολή, την Τουρκία, τη Συρία, το Ιράν και το Ιράκ. Οι Κούρδοι βρίσκονται σε μια αδιάκοπη μάχη που διαρκεί εδώ και δεκαετίες, αρχής γενομένης από το Ιράκ.

Οι Κούρδοι συγκρούσθηκαν με την Ιρακινή Μοναρχία από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 και μετά τη μεγάλη σύγκρουση του 1961 δεν σταμάτησαν. Συγκρούσεις χαμηλής έντασης συνεχίστηκαν και τα επόμενα δέκα χρόνια.

Στην Τουρκία ο πρωθυπουργός, τότε, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσπάθησε να κάνει μια ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους, μέσω συνεχών συνομιλιών και υποσχέσεων.

Όταν όμως είδε ότι οι Κούρδοι ενίσχυσαν στις εκλογές το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών – HPD, τότε στράφηκε εναντίον τους.

Δεν δίστασε να καταστρέψει κουρδικές πόλεις την Τσίζρε, τη Σιλόπι, τη Νουσαϊμπίν. Οταν ένας ηγέτης καταστρέφει ολόκληρες περιοχές μιας ευάριθμης μειονότητας που ζει στην χώρα του, τότε απλά δεν μπορεί να θεωρηθεί ηγέτης όλων των πολιτών. Είναι θέμα χρόνου να επεκταθεί η εξέγερση».

Ο αναλυτής, σύμφωνα, με το δημοσίευμα, τονίζει ότι οι Κούρδοι και οι Τούρκοι, έχουν ήδη διαιρεθεί.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των Τούρκων ακολουθούν το δυτικό τρόπο ζωής και αυτό τους απομακρύνει ολοένα από τον τρόπο ζωής των Κούρδων που ζουν στην νοτιοανατολική Τουρκία. Η Τούρκοι που ζουν στην Αττάλεια, στην Προύσα, στη Σμύρνη, τους είναι αδιανόητο να ζήσουν στην νοτιοανατολική Τουρκία, ενώ οι πληθυσμοί στις κουρδικές περιοχές βλέπουν πλέον την κεντρική εξουσία ως εχθρό. Η Τουρκία διέρχεται τη διαδικασία διαίρεσης όχι μόνο γεωγραφικά ή εθνολογικά, αλλά και ψυχολογικά».

Οι Αμερικανοί, αλλά και κάποιοι δυτικοί «γυροφέρνουν» εδώ κα καιρό σενάρια διάλυσης της χώρας, αν και είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο ισχυρό think tank προβαίνει σε μια τέτοια ενέργεια.

* Τον Απρίλιο 2002 πήγαν στην Τουρκία από την Ε.Ε. δυο ειδικοί Γάλλοι για τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών λιμανιών. Χρησιμοποιούσαν έναν χάρτη που έδειχνε την Τουρκία διαμελισμένη, όπως είχε σχεδιαστεί από την συνθήκη των Σεβρών.

* Την ίδια χρονιά, η ιταλική εφημερίδα La Repubblica είχε δημοσιεύσει ένα χάρτη που παρουσίαζε το ανεξάρτητο Κουρδιστάν μετά τον διαμελισμό της Τουρκίας.

* Το 2006 ξέσπασε το μεγάλο σκάνδαλο με τον αμερικανικό χάρτη της Νέας Μέσης Ανατολής, όπου παρουσιάζονταν η Τουρκία διασπασμένη. Ο χάρτης αυτός παρουσιάστηκε σε μια σύνοδο του ΝΑΤΟ από ένα Αμερικανό ανώτερο αξιωματικό, γεγονός που οδήγησε τον Τούρκο στρατιωτικό να αποχωρήσει οργισμένος.

* Τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου, στο αμερικανικό κογκρέσο παρουσιάστηκε χάρτης που επίσης έδειχνε την Τουρκία διαμελισμένη.

* Την ίδια χρονιά, στο αμερικανικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Ερευνών, American Enterprise Institute, ο Αμερικανός στρατηγικός αναλυτής Ralph Peters παρουσίασε χάρτη με τον χαρακτηριστικό τίτλο, «Kan Sınırları», δηλαδή «Τα Ματωμένα Σύνορα», που έδειχνε το πώς θα διαμελιστεί η Τουρκία.

* Το 2014 μια αμερικανική έκδοση του Robin Wright με τον χαρακτηριστικό τίτλο, «5ülkeden 14 ülke çıkabilir», δηλαδή, «Από τα πέντε κράτη μπορεί να δημιουργηθούν 14 κράτη», περιλάμβανε τον διαμελισμό όλων σχεδόν των χωρών της Μέσης Ανατολής συμπεριλαμβανόμενης και της Τουρκίας.

* Το Μάϊο οι New York Times δημοσίευσαν χάρτη με τη νέα μορφή της Τουρκίας.

Εκτιμήσεις λένε ότι η τουρκική διάσπαση ως χώρα απέχει πολύ περισσότερο από ότι τα αμερικανικά think tank προβλέπουν. Και να συμβεί κάτι προς αυτή την κατεύθυνση θα δημιουργήσει πολύ περισσότερα προβλήματα, παρά θα επιλύσει για την ελληνική ασφάλεια και εδαφική κυριαρχία στις παρούσες συνθήκες.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει η Ελλάδα να είναι προετοιμασμένη για μεγάλη «τρικυμία» στα ανατολικά σύνορά της…

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η Ελλάδα βρίσκεται στο μάτι ενός κυκλώνα. Ενός αμερικανικού κυκλώνα, ο οποίος στην κυριολεξία σαρώνει τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή. Κράτη, όπως η Σερβία, η Τουρκία και η Ελλάδα, θα βρεθούν στο επίκεντρο επικίνδυνων σχεδιασμών. Για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των ιμπεριαλιστών, θα γίνουν αλλαγές συνόρων.Η Ελλάδα στο σημείο αυτό κινδυνεύει θανάσιμα. Κάποιοι έχουν ανοίξει ταυτόχρονα όλα τα εθνικά της θέματα, για να την αναγκάσουν σε αυτοακρωτηριασμό.Αιγαιο,Κρητη Θράκη, Κύπρος,Μακεδονια και Ήπειρος είναι ανοικτά ζητήματα, τα οποία θα σύρουν την Ελλάδα σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων, που θα θυμίζει χειρουργείο. Θα την αναγκάσουν να θυσιάσει κάτι σημαντικό, για να σώσει υποτίθεται τα υπόλοιπα. Όμως, το χειρότερο είναι πως όλα αυτά έχουν δρομολογηθεί με τη συνεργασία των ελληνικών πολιτικών ηγεσιών. Είναι πλέον προφανές ότι κάποιοι «Έλληνες», για να κάνουν εκ του ασφαλούς μεγάλες πολιτικές καριέρες, έχουν προσυμφωνήσει να εξυπηρετήσουν τους ολέθριους αυτούς σχεδιασμούς.

  2. Η μεγαλύτερη μας ευχή για το 2017 είναι να συνειδητοποιήσουν οι Έλληνες, τόσο οι Πολίτες, όσο και τα πολιτικά κόμματα ότι, η χώρα έχει εισέλθει στο τελευταίο στάδιο της κατάρρευσης της – οικονομικής, πολιτικής, κοινωνικής, καθώς επίσης πολιτισμικής. Επί πλέον ότι, η Ελλάδα δεν κινδυνεύει μόνο να μετατραπεί σε μία αποικία των δανειστών της στο διηνεκές αλλά, επίσης, πως απειλείται όσο ποτέ μέχρι σήμερα η εδαφική της ακεραιότητα – από πολλές διαφορετικές πλευρές.ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ http://www.analyst.gr/2016/12/29/titloi-telous-gia-tin-ellada/

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ