Ψηφίστηκε ο νέος εκλογικός νόμος με 163 «ναι» | Δηλώσεις Βουλευτών Δωδ/σου

0
407

Με ψήφους 163 υπέρ έναντι 121 κατά, εγκρίθηκε από την ολομέλεια της Βουλής επί της αρχής του, των άρθρων του και στο σύνολό του, το νομοσχέδιο «Εκλογή Βουλευτών», που επαναφέρει το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Ο νέος εκλογικός νόμος δεν εξασφάλισε τις 200 ψήφους που απαιτεί το Σύνταγμα προκειμένου να ισχύσει στις επόμενες εκλογές, οπότε αυτές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Το νέο εκλογικό σύστημα θα ισχύσει στις μεθεπόμενες εκλογές.

Η Ελληνική Λύση είναι το μόνο κόμμα της αντιπολίτευσης που υπερψήφισε το νέο εκλογικό νόμο. Στην ψηφοφορία πήραν μέρος 284 βουλευτές.

Aπό τους 16 βουλευτές που απουσίαζαν, οι 9 βουλευτές απέστειλαν επιστολή πρόθεσης ψήφου, η οποία ωστόσο δεν προσμετράται στο αποτέλεσμα.

 

 

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλης Α. Υψηλάντης,  Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας στον εκλογικό νόμο:

«Με τον εκλογικό νόμο επιτυγχάνεται η εξεύρεση μιας κοινής συνισταμένης ανάμεσα στην αναλογικότητα εκπροσώπησης που δόθηκε με τη λαϊκή εντολή, την εκλογική δύναμη και την κυβερνητική σταθερότητα».

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλης Α. Υψηλάντης, στην Ολομέλεια της Βουλής για τη συζήτηση του εκλογικού νόμου, αντέκρουσε με νομικά και πολιτικά επιχειρήματα την ένσταση αντισυνταγματότητας της πρώτης διάταξης του εκλογικού νόμου που υπέβαλαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Η ένσταση απερρίφθη από την πλειοψηφία των βουλευτών.

Εξάλλου στην εισήγησή του επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι : «Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με  αυτογνωσία, τόλμη και ιστορική συνείδηση, δίνει το έναυσμα για το νέο εκλογικό σύστημα. Σε ουδέτερο μάλιστα πολιτικά χρόνο, επιδιώκοντας τον εκσυγχρονισμό της εκλογικής νομοθεσίας,  με διατάξεις τέτοιες που μπορούν να συγκεράσουν τη λαϊκή βούληση με την εκλογική δύναμη, την ενδυνάμωση της κυβερνησιμότητας και την τόνωση  της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος.

Οι διατάξεις του νέου νόμου είναι πλήρως συμβατές με τις συνταγματικές αρχές της ισοδυναμίας της ψήφου και της αντιπροσώπευσης και διαπνέονται από εκλογική δικαιοσύνη.».

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου ολοκλήρωσε την παρέμβασή του ως εξής :« … Το ΝΣ αυτό αποτελεί ένα ακόμα  μεγάλο βήμα της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για ταχεία ολοκλήρωση όλων των γενναίων θεσμικών παρεμβάσεων που θα εξασφαλίσουν στη χώρα μας κυβερνισημότητα και σταθερότητα και που της δίνει τη δυνατότητα να προσχωρήσει περαιτέρω τη δράση της για τον εκσυγχρονισμό και αναπτυξιακό μετασχηματισμό της χώρας μας που ήδη γίνεται αισθητός.»

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Βουλευτή Δωδεκανήσου Βασίλη Α. Υψηλάντη είναι το εξής :

«Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Εισηγούμενος του νομοσχεδίου για την «Εκλογή Βουλευτών», από πλευράς της Νέας Δημοκρατίας στην Ολομέλεια της Βουλής, οφείλω εισαγωγικά να διαφωτίσω τις πτυχές εκείνες, που οδήγησαν την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τη δεδομένη χρονική στιγμή να προωθεί για εφαρμογή ένα νέο εκλογικό νόμο.

Καταρχάς, η Νέα Δημοκρατία υπηρετεί τη φιλελεύθερη δημοκρατία για μια ελεύθερη και ειρηνική συμβίωση μέσω της συμμετοχής, της συναίνεσης και της αρχής της πλειοψηφίας .

Είναι δε το μόνο κόμμα στην Ελλάδα που επεδίωξε, στο σχεδόν μισό αιώνα ύπαρξης και λειτουργίας του, την ειλικρινή συνεργασία με άλλα, για να μπορέσει να κυβερνηθεί η χώρα. Επεδίωξε κυβερνήσεις συνεργασίας, που όμως υπήρξαν στο τέλος θνησιγενείς. Αλλά είναι και εκείνο, που λόγω της εθνικά υπεύθυνης στάσης του, ουδέποτε υιοθέτησε την απλή αναλογική ως το ενδεδειγμένο εκλογικό σύστημα για τη χώρα μας.

Στις πρόσφατες εκλογές ο ελληνικός λαός δίνει αυτοδυναμία στη ΝΔ , κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά την κρίση, πέτυχε η ΝΔ, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα υλοποίησης της προεκλογικής μας δέσμευσης  για  αλλαγή  του εκλογικού νόμου, που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ εισήγαγε, με  χαρακτηριστικά απλής αναλογικής. Ενός συστήματος, που με όλους τους υπολογισμούς, αυτό που θα εισέφερε  στην πολιτική ζωή του τόπου, είναι παραλυτικές καταστάσεις για τη λειτουργία του κράτους και ένα πλαίσιο  απαγορευτικό για το σχηματισμό κυβέρνησης.  Την επιλογή άλλωστε της απλής αναλογικής,  η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, επεδίωξε σε μια χρονικά στιγμή, που ξεκινούσε η κατάρρευση της, αφού είχε εκλεγεί και κυβερνήσει δύο φορές με το σύστημα του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα. Σήμερα δε το χρησιμοποιεί ως ανάχωμα επιβίωσής του  και δημιουργίας δήθεν  εφαλτηρίου για τη δημιουργία προοδευτικών και καλά συγκλίσεων και κουλτούρας πολιτικής συνεννόησης. Θέση εξ ορισμού προβληματική και μη συμβατή, αποδεδειγμένα, με την ελληνική πραγματικότητα. Αρκεί κανείς να ανατρέξει  στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας , για να επιβεβαιώσει ότι η πολιτική κουλτούρα στην Ελλάδα βασίζεται στη σύγκρουση και όχι στη συναίνεση και τη σύγκλιση και με περιόδους με καταστροφικές συνέπειες από την εφαρμογή της απλής αναλογικής. Το ίδιο επεδίωξε και στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης όπου την αδυναμία τοπική διακυβέρνησης αποκατέστησε  διορθωτικά ο νόμος 4623/19. Με τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας η απλή αναλογική οδηγεί με βεβαιότητα, στην καλή της έκφανση στη συναλλαγή και στη χειρότερη στην ακυβερνησία. Σήμερα η μη έγκριση του συστήματος αυτού,  υποστηρίζεται από την πλειοψηφία των κομμάτων που βρίσκονται στη Βουλή. Απορρίπτεται συνεπώς από τη μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία  και  στερείται της όποιας κοινωνικής αποδοχής.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με  αυτογνωσία, τόλμη και ιστορική συνείδηση, δίνει το έναυσμα για το νέο εκλογικό σύστημα. Σε ουδέτερο μάλιστα πολιτικά χρόνο, επιδιώκοντας τον εκσυγχρονισμό της εκλογικής νομοθεσίας,  με διατάξεις τέτοιες που μπορούν να συγκεράσουν τη λαϊκή βούληση με την εκλογική δύναμη, την ενδυνάμωση της κυβερνησιμότητας και την τόνωση  της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος.

Οι διατάξεις του νέου νόμου είναι πλήρως συμβατές με τις συνταγματικές αρχές της ισοδυναμίας της ψήφου και της αντιπροσώπευσης και διαπνέονται από εκλογική δικαιοσύνη.

Ο συνταγματικός νομοθέτης άλλωστε, στο άρθρο 54 παρ.1, δεν κατοχυρώνει ορισμένο εκλογικό σύστημα αλλά καταλείπει κατ’ αρχήν στον κοινό νομοθέτη την ελευθερία να καθορίζει, σύμφωνα με τις πολιτικές συνθήκες που επικρατούν κάθε φορά, το κατά την κρίση του περισσότερο πρόσφορο και ενδεδειγμένο, για τις συγκεκριμένες περιστάσεις, εκλογικό σύστημα.

Με τις διατάξεις του υπό ψήφιση νομοσχεδίου, επιτυγχάνεται η εξεύρεση μιας κοινής συνισταμένης ανάμεσα στην αναλογικότητα εκπροσώπησης που δόθηκε με τη λαϊκή εντολή, την εκλογική δύναμη και την κυβερνητική σταθερότητα. Θεσπίζεται ένα αξιόπιστο, διαφανές, απλό και λειτουργικό εκλογικό πλαίσιο, που στη μετά κρίση Ελλάδα, μπορεί να δημιουργήσει μια νέα σχέση πολιτών και πολιτικού συστήματος.

Το υπό ψήφιση σχέδιο νόμου αποτελείται από τρία άρθρα.

Το πρώτο άρθρο, που αφορά στην τροποποίηση των παραγράφων 2 έως 4 του άρθρου 99 του Π.Δ 26/2012, αποτελεί τον κορμό του νέου εκλογικού συστήματος . Στην παρ. 2 ορίζεται ο τρόπος κατανομής του αριθμού των εδρών στα κόμματα. Εφόσον το πρώτο κόμμα λάβει ποσοστό μικρότερο του 25% των εγκύρων ψηφοδελτίων, το σύνολο των εδρών κατανέμεται αναλογικά. Στη δε παρ. 3 προβλέπεται η διαδικασία των δικαιουμένων εδρών κάθε σχηματισμού στην Επικράτεια. Η περ. β’ προβλέπει το μηχανισμό μείωσης της αναλογικότητας έως του 83,33% εφόσον το πρώτο κόμμα συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 25% επί των εγκύρων ψηφοδελτίων. Σχηματικά το κόμμα που συγκεντρώνει λιγότερο από 25% δεν τυγχάνει καμίας πριμοδότησης. Το κόμμα που συγκεντρώνει ακριβώς 25% πριμοδοτείται  με 20 έδρες.  Προβλέπεται δε κλιμακωτή πριμοδότηση  1 έδρας για κάθε 0,5% πάνω από το 25%.΄Έτσι με ποσοστό 30% έχουμε πριμοδότηση 40 εδρών και με ποσοστό 40% πριμοδότηση 50 εδρών. Στην παρ. 4α προβλέπεται ο μηχανισμός της παραχώρησης επιπλέον εδρών από εκλογικές περιφέρειες που έχουν παραμείνει αδιάθετες έδρες μετά τη διαδικασία που προβλέπεται στις παρ. 4 έως 8 του άρθρου 100. Οι ρυθμίσει αυτές εφαρμόζονται και για το συνασπισμό συνεργαζόμενων κομμάτων . Σύμφωνα με τη παρ. 4β ορίζεται ότι  ο ΑΠ σε συμβούλιο, κατά την ανακήρυξη των εκλογικών συνδυασμών αποφαίνεται αμετακλήτως, για το χαρακτήρα κάθε κόμματος, ως αυτοτελούς ή συνασπισμού συνεργαζόμενων κομμάτων. Στο ακροτελεύτιο άρθρο 3 ορίζονται τα σχετικά με την έναρξη ισχύος του.

Ο νέος εκλογικός νόμος έρχεται στην έναρξη μιας ελπιδοφόρου για η χώρα μας εποχή. Σε μια εποχή που η πολιτική σταθερότητα με εθνική σύμπνοια αποτελεί την condition sine qua non για την επιβίωση και την προκοπή μας. Οι αρχές αυτές, η  ιστορική πραγματικότητα, η απομυθοποίηση της αριστερής εμμονής στην άδολη και ανόθευτη απλή αναλογική, ο πολύχρονος διάλογος των κομμάτων  και η διαβούλευση που αναπτύχθηκε δίνουν  τον εκλογικό αυτό νόμο που προσφέρει την υψηλότερη δυνατή αναλογικότητα , με ενίσχυση των μικροτέρων κομμάτων σε σχέση με τον προ ισχύσαντα νόμο.                                                           Με την ευκαιρία του εκλογικού νόμου, η επιδίωξη, κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση,  αμαύρωσης του σημαντικού έργου αυτής της Κυβέρνησης, τους πρώτους μάλιστα μήνες διακυβέρνησης που πανθομολογουμένως μόνο επιτυχημένες ενέργειες και σημαντικά βήματα εισφέρει  στη χώρα μας, δείχνει το στρουθοκαμηλισμό της για τα όσα αρνητικά έφερε στη χώρα μας και για τα οποία ο ελληνικός λαός τους με την ετυμηγορία του τους τιμώρησε.

Σήμερα το ΝΣ αυτό αποτελεί ένα ακόμα  μεγάλο βήμα της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για ταχεία ολοκλήρωση όλων των γενναίων θεσμικών παρεμβάσεων που θα εξασφαλίσουν στη χώρα μας κυβερνησιμότητα και σταθερότητα και που της δίνει τη δυνατότητα να προσχωρήσει περαιτέρω τη δράση της για τον εκσυγχρονισμό και αναπτυξιακό μετασχηματισμό της χώρας μας που ήδη γίνεται αισθητός.

Με τις σκέψεις αυτές εισηγούμαι την υπερψήφιση του ΝΣ «για την εκλογή βουλευτών » του Υπουργείου Εσωτερικών.»

Μίκα Ιατρίδη: «Με την αλλαγή του εκλογικού νόμου συνεχίζουμε και κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας απέναντι στους πολίτες. Προχωράμε μπροστά, τιμώντας τις αξίες της μεγάλης παράταξης μας».

 

«Η κυβέρνηση, με το παρόν νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την εκλογή των βουλευτών δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να τιμά την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών.

 

Γιατί, η δέσμευση μας για αλλαγή του εκλογικού νόμου ήταν ξεκάθαρη και υπήρχε στο προεκλογικό μας πρόγραμμα.

 

Η παράταξή μας είναι η παράταξη των μεγάλων επιλογών και πάντοτε είχαμε υποστηρίξει, και υποστηρίζουμε, ότι η χώρα πρέπει να κυβερνάται.

 

Αυτή ήταν και είναι η πάγια θέση μας, θέση που ουδέποτε εξαρτήθηκε από την εκλογική μας δύναμη.

 

Είτε είχαμε μεγάλο ποσοστό της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού, είτε όχι, εμείς πάντοτε ήμασταν υπέρ ενός εκλογικού  συστήματος το οποίο οδηγεί στο σχηματισμό κυβέρνησης.

 

Αυτή για εμάς, είναι μια θέση αξίας, μια ηθική θέση, γιατί είναι συνεπής στα πιστεύω μας, συνεπής σε όλη την πολιτική πορεία της Νέας Δημοκρατίας.

 

Αντίθετα, είναι η αποκαλούμενη Αριστερά και Κεντροαριστερά, η οποία ενώ πάντα μιλούσε για απλή αναλογική, όταν διαπίστωνε ότι είχε την εκλογική δύναμη και την εξουσία, την ξεχνούσε και την παράχωνε σε ένα συρτάρι.

 

Εμείς, προχωράμε μπροστά. Τιμάμε το λόγο που έχουμε δώσει στους πολίτες και, το κυριότερο, τιμάμε τις αξίες μας ανυποχώρητα και ανεξάρτητα από την εκλογική μας δύναμη».

Ιωάννης Παππάς: αν ήξερε ο Μάο Τσε Τουνγκ ότι τη φράση του «Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση»  θα τη χρησιμοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας  για την απλή αναλογική. Ίσως και να μην την έλεγε ποτέ .

Ο Κ. Παππάς κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην βουλή  επέκρινε την στάση της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα  τον πρώην πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και τα στελέχη του Συριζα για τις παλινωδίες τους κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης τους , με την κατάργηση του μνημονίου , τον ΕΝΦΙΑ και το αχρείαστο δημοψήφισμα που έκαναν το όχι ναι.

Σήμερα η χώρα έχει μια σοβαρή κυβέρνηση κι ένα φερέγγυο Πρωθυπουργό, τον  Κυριάκο Μητσοτάκη που κάνει πράξη ότι υποσχέθηκε, αυτό μπορεί να φαίνεται στον Συριζα πρωτόγνωρο αλλά είναι η πραγματικότητα.  Επιπλέον επέκρινε την αντιπολίτευση για την άρνηση τους να ψηφίσουν τον νέο εκλογικό νόμο. Χαρακτηριστικά ανέφερε για τον πρώην πρωθυπουργό  Αλ. Τσίπρα ,που  χρησιμοποίησε  στο παρελθόν μία φράση του Μάο «μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση»  όταν μιλούσε για την απλή αναλογική , σχολιάζοντας πού να ήξερε ο Μάο Τσε Τουνγκ ότι τη φράση του θα τη χρησιμοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας  για την απλή αναλογική. Ίσως και να μην την έλεγε ποτέ αν το ήξερε.

Επίσης έκανε αναφορά στον καιροσκοπισμό και τυχοδιωκτισμό του ΣΥΡΙΖΑ για τον εκλογικό νόμο, που θυμίζει την τακτική Παπανδρέου του 89 προκειμένου να παγιδεύσει την τότε κυβέρνηση του Κων. Μητσοτάκη και τους χαρακτήρισε ως κακή αντιγραφή. Η κυβέρνηση του Κυριάκου  Μητσοτάκη καταργεί την απλή αναλογική σε έναν πολιτικό χρόνο που δεν μπορεί να συνδεθεί με κανένα σενάριο πρόωρων εκλογών. Ο λόγος που καταργείται η απλή αναλογική είναι απλός. Γιατί δεν εξασφαλίζει την κυβερνησιμότητα της χώρας με την πρόφαση της αναλογικότητας. Η απλή αναλογική ανοίγει την κερκόπορτα της αστάθειας και της ακυβερνησίας.Αστάθεια και ακυβερνησία στη χειρότερη δυνατή συγκυρία. Την ώρα που η ελληνική οικονομία στέκεται ξανά στα πόδια της και γίνεται παράδειγμα προς μίμηση και όχι δακτυλοδεικτούμενη. Την περίοδο που η θετική ψυχολογία στις αγορές και στην ελληνική κοινωνία έχει αντικαταστήσει την αβεβαιότητα και την εσωστρέφεια. Τη στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται στο  επίκεντρο των εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο και είναι ο παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή και η ελληνική κυβέρνηση χαρακτηρίζεται ως ένας αξιόπιστος συνομιλητής. Όλα αυτά με την απλή αναλογική θα έπαυαν να υπάρχουν για να είναι ανοιχτός ο δρόμος του ΣΥΡΙΖΑ προς το πάρε δώσε για την εξουσία.

Σε εκείνο το σημείο ο κ. Παππάς έκανε μια προσωπική αναφορά :γεννήθηκα και είχα την τιμή να εκλεγώ βουλευτής στα ακριτικά Δωδεκάνησα. Εκεί που χτυπάει δυνατά η καρδιά του ελληνισμού και οι παλμοί ακούγονται μέχρι την Τουρκία.Σας διαβεβαιώ λοιπόν ότι ο τόπος μου έχει ανάγκη τη σταθερότητα, την ηρεμία, την αισιοδοξία και την προοπτική.

Για τον εκλογικό νόμο που κατέθεσε η κυβέρνηση ανέφερε ότι είναι πραγματικά δίκαιος. Είναι πιο αναλογικός από τον νόμο που ίσχυε μέχρι τον περασμένο Ιούλιο

Το μπόνους είναι κλιμακωτό και για να το πάρει ένα κόμμα πρέπει να συγκεντρώσει 25% και για κάθε μισή μονάδα παραπάνω, αποσπά μία έδρα επιπλέον ως μπόνους.Για να λάβει και τις 50 έδρες ως μπόνους το πρώτο κόμμα πρέπει να έχει συγκεντρώσει το 40% όσων ψήφισαν.

Ο στόχος είναι να μπορεί με έναν πιο δίκαιο τρόπο να εξασφαλίζεται η κυβερνησιμότητα και η σταθερότητα της χώρας και η αποτύπωση της θέλησης των Ελλήνων πολιτών που ψηφίζουν.Τα αποτελέσματα της απλής αναλογικής τα βλέπουμε στην πράξη στην τοπική αυτοδιοίκηση, οπως στον δήμο Ορεστιάδας και Πατρέων, τα παραδείγματα από την τοπική αυτοδιοίκηση δείχνουν τι πρέπει να αποφύγουμε

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Τέλος κάλεσε ολες τις πτέρυγες της βουλής να υπερψηφίσουν τον νέο εκλογικό νόμο και να στείλει ένα μήνυμα ενότητας όπως με την ανάδειξη της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου σε Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τις ψήφους και της αντιπολίτευσης

 

«Ν. Σαντορινιός: Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και όσα παπαγαλάκια της διαπλοκής και αν ρίξουν στην αρένα, ο λαός δε θα τους δώσει συγχωροχάρτι»

Κατά τη συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου τοποθετήθηκε σήμερα, στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Νεκτάριος Σαντορινιός. Ο βουλευτής Δωδεκανήσου υπογράμμισε την διαφορετική αντίληψη για τη Δημοκρατία και την Αρχή της πλειοψηφίας που χωρίζει τη ΝΔ από το ΣΥΡΙΖΑ και κατηγόρησε τη Κυβέρνηση ότι προσπαθεί να στήσει ένα εκλογικό παιχνίδι, με σκοπό να εξασφαλίσει την παραμονή της στην εξουσία. Όμως οι επόμενες εκλογές, σημείωσε, θα γίνουν με απλή αναλογική και τότε ο κόσμος δεν θα σας δώσει συγχωροχάρτι.

https://www.youtube.com/watch?v=zWhnXtGQZdg&feature=youtu.be

Ο εκλογικός Νόμος της ΝΔ έχει σαφή καλπονοθευτικό προσανατολισμό και στόχο την πολιτική επιβίωση της

«Από χθες βιώνουμε ένα θέατρο του παραλόγου: Ακούμε τους βουλευτές της ΝΔ και την Κυβέρνηση να υπερασπίζονται έναν Νόμο, με σαφή καλπονοθευτικό προσανατολισμό και ταυτόχρονα να ομνύουν στη Δημοκρατία και την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων. Αλήθεια, πόσο ακόμη θα έπρεπε να αλλοιώνει ο νόμος σας τη λαϊκή βούληση για να αντιληφθείτε ότι επαναφέρετε ένα σύστημα που κλέβει τη ψήφο των Ελλήνων πολιτών και την δίνει στο πρώτο κόμμα, χωρίς τη βούληση τους; Για εσάς είναι πολυφωνία να αποστερείτε από τα μικρά κόμματα την εκλογική τους δύναμη, για να επιδοτήσετε το πρώτο κόμμα;

«Ένα πάγιο αίτημα, της Αριστεράς και όλου του προοδευτικού κόσμου, ζητούμενο της ίδιας της Μεταπολίτευσης, σήμερα η ΝΔ το καταργεί με σκοπό την πολιτική της επιβίωση».

Η «Κυβερνησιμότητα», που η ΝΔ επικαλείται, σημαίνει την αναβίωση όλων των νοσηρών συμπτωμάτων που γονάτισαν την χώρα και τον λαό και που αποδυνάμωσαν την Δημοκρατία. 

«Μας λένε ότι η κατάργηση της απλής αναλογικής, που γίνεται με αυτόν τον νόμο, έχει σα στόχο να μην πέσει η χώρα στα δίχτυα της ακυβερνησίας και στον φαύλο κύκλο των κυβερνήσεων συνεργασίας. Μιλούν για χάος, για έρεβος, για τρόμο. Έφτασαν ακόμη και στο σημείο να συνδυάσουν τον Χίτλερ και τον Εμφύλιο με την απλή αναλογική».

«Ο σκοπός, όμως, για αυτούς που συμμετείχαν σε κυβέρνηση συνεργασίας για να περάσουν το 2ο Μνημόνιο, είναι να υπερασπιστούν το αποτύπωμα που άφησε ο στείρος σκληρός δικομματισμός στην χώρα τα τελευταία 40 χρόνια: πελατειακό κράτος, διαπλοκή, διαφθορά, στρατιές γαλάζιων και πράσινων παιδιών στην δημόσια διοίκηση, εναγκαλισμός με οικονομικά συμφέροντα, θαλασσοδάνεια, NOVARTIS, ΚΕΕΛΠΝΟ, SIEMENS. Μονοκομματικές ισχυρές κυβερνήσεις είχαμε όλο αυτό το διάστημα. Αυτές μας οδήγησαν στην κρίση και δεν ήταν αυτές που μας έβγαλαν από αυτήν. Γιατί, η «Κυβερνησιμότητα» που η ΝΔ επικαλείται σημαίνει την αναβίωση όλων των νοσηρών συμπτωμάτων που γονάτισαν την χώρα και τον λαό και που αποδυνάμωσαν την Δημοκρατία». 

Η υποκρισία του Άδωνη Γεωργιάδη

«Και ενώ πολλοί εκ μέρους της ΝΔ  είναι συνεπείς στην ιδεοληψία τους ενάντια στην ισοτιμία της ψήφου, υπάρχουν και κάποιοι που για τις καρέκλες και την εξουσία αναδιπλώνονται πιο γρήγορα και από την ταχύτητα του φωτός. Γιατί πως αλλιώς να σχολιάσουμε τις περίφημες κορώνες του κ. Γεωργιάδη όταν το 2008, που ψηφιζόταν ο Νόμος Παυλόπουλου, ως βουλευτής του ΛΑΟΣ τότε, έλεγε ότι η πριμοδότηση αντιστοιχεί με κλοπή νίκης, ότι πρέπει να έχουμε πολυκομματικές κυβερνήσεις, ότι η ΝΔ τα κάνει όλα για την παραμονή στην εξουσία και ότι δεν είναι Δημοκρατία να κυβερνά το 38% ή 39%. Προφητικό το 39%, ε κ. Γεωργιάδη;»

Ο ΣΥΡΙΖΑ τίμησε και νομοθετικά και Συνταγματικά την απλή αναλογική

«Ανοίγοντας η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, προβάλλεται η μεγάλη ιδεολογική διαφορά ανάμεσα σε μας και τα άλλα κόμματα. Εμείς, σε αντίθεση και με την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, μετά από 7 εκλογικούς νόμους που έκοψαν και έραψαν στα μέτρα τους, ήμασταν η πρώτη Κυβέρνηση που προσπάθησε για τη νομοθετική αλλά και τη Συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής, υπερασπιζόμενοι την ίδια την ουσία της Δημοκρατίας. Οι πρωτοβουλίες που πήραμε αφορούν τον κάθε δημοκράτη πολίτη, που θέλει μια διακυβέρνηση όχι ισχυρών συμφερόντων, αλλά προγραμματικής συνεργασίας».

«Υπάρχουν πολλά που χωρίζουν εμάς από την ΝΔ. Κατά βάση όμως μας χωρίζει μία άβυσσος στο πώς αντιλαμβανόμαστε την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας. Και αν σήμερα επιχειρείται η επαναφορά ενός ακόμη θολού εκλογικού συστήματος, είναι για να προστατεύσει τα κεκτημένα των κομμάτων που μοιράστηκαν την εξουσία για 40 χρόνια.».

«Παίζοντας το παιχνίδι της φωτιάς με τον εκλογικό νόμο, πρώτοι εσείς κινδυνεύετε να καείτε. Οι επόμενες εκλογές, θέλετε δε θέλετε, θα γίνουν με απλή αναλογική για πρώτη φορά από το 1974 και μετά. Όσα παπαγαλάκια της διαπλοκής και αν ρίξετε στην αρένα, το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών δεν το έχετε εξασφαλισμένο. Μην είστε σίγουροι ότι ο λαός θα σας δώσει και πάλι συγχωροχάρτι. Στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές, θα είστε πολύ λιγότεροι».

Φέραμε την απλή αναλογική τη σωστή στιγμή

«Ακούμε συνέχεια ότι έχουμε υποκριτική στάση γιατί κυβερνήσαμε αξιοποιώντας το μπόνους που μας έδωσε ο εκλογικός νόμος. Λέτε ψέματα εν γνώσει σας και αποκρύπτεται δύο σημαντικές αλήθειες: Πρώτον, τον νόμο με τον οποίο έγιναν οι εκλογές του Γενάρη του 2015, δεν τον επιλέξαμε εμείς, ήταν δικός σας. Υπήρχε κάποια πρόβλεψη στο νόμο που μας έδινε τη δυνατότητα να το απαρνηθούμε;».

«Δεύτερον οι βουλευτές της ΝΔ μας λένε συνέχεια ότι είχαμε την ευκαιρία να αλλάξουμε το νόμο μεταξύ Γενάρη και Σεπτέμβρη του 2015 και να φέρουμε την απλή αναλογική. Ίσως και να είναι αλήθεια, αλλά δεν μας λένε αν υπήρχε πολιτικός συσχετισμός δυνάμεων στη Βουλή για να διαμορφωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία των 200 βουλευτών, ώστε να ισχύσει ο νόμος στην εκλογική αναμέτρηση του Σεπτέμβρη του 15; Άρα και τότε οι εκλογές με μπόνους θα είχαν γίνει. Το μόνο που θα άλλαζε είναι ότι σήμερα εσείς θα ήσασταν κατά 50 λιγότεροι, γιατί ο νόμος θα είχε ισχύσει στην εκλογική αναμέτρηση του Ιουλίου».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ