Καλλιάνος: Έρχεται ο «Ηφαιστίων» – Χιονιάς, η ισχυρότερη μέχρι στιγμής κακοκαιρία για τον φετινό χειμώνα | Πτώση θερμοκρασίας μέχρι και 14 βαθμούς από την Κυριακή

0
1037

Κακοκαιρία: Έρχεται ο «Ηφαιστίων» – Χιονιάς από το βράδυ της Κυριακής, προειδοποιεί ο Καλλιάνος

xionia30

Προ των πυλών η νέα ψυχρή «εισβολή» – Χιόνια και στην Αττική – Αναλυτικά η πρόγνωση  του καιρού από τον Γιάννη Καλλιάνο – Σε ετοιμότητα η Περιφέρεια Αττικής

Εν αναμονή μιας «αξιόλογης ψυχρής εισβολής» είναι η χώρα, σύμφωνα με τον γνωστό μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο.

Το νέο κύμα κακοκαιρίας, το οποίο θα έχει περίπου τα ίδια χαρακτηριστικά με τη «Ζηνοβία» αναμένεται να «χτυπήσει» τη χώρα την Κυριακή.

Σύμφωνα με τον κ.Καλλιάνο, θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα, οι άνεμοι (βοριάδες) σταδιακά θα ενισχυθούν και θα πνέουν έως και 9-10 μποφόρ στα πελάγη, στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο θα εκδηλώνονται και κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες και η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σημαντική περαιτέρω πτώση.

Αναλυτικά η πρόγνωση σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο:

Κυριακή πρωί – μεσημέρι: Ξεκινάει η κακοκαιρία από τα βόρεια

Στο ξεκίνημα της κακοκαιρίας θα επηρεαστούν πολύ τοπικά από τοπικές χιονοπτώσεις κάποιες περιοχές της βόρειας Ελλάδας (κυρίως δυτική, ανατολική Μακεδονία και Θράκη) ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα. Θα είναι όμως πρόσκαιρο το πέρασμα του χιονιά από εκεί. Στην κεντρική Μακεδονία τα φαινόμενα θα είναι ακόμη πιο τοπικά. Στη Θράκη ίσως επιμείνουν χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα και τη Δευτέρα.

Πόυ θα χιονίσει:

Από το απόγευμα – βράδυ της Κυριακής οι χιονοπτώσεις θα κατέβουν χαμηλότερα γεωγραφικά και θα επηρεάζουν τα εξής διαμερίσματα:

– Νοτιοανατολική Θεσσαλία (κυρίως Πήλιο)
– Ανατολική Στερεά (και Αττική)

– Εύβοια και Σποράδες
– Κεντρική και Ανατολική Πελοπόννησος
– Κυκλάδες (χιόνια σχετικά χαμηλά στα βόρεια τμήματα τους)
– Κρήτη (χιόνια σε ορεινά και τοπικά σε ημιορεινά της δυτικής Κρήτης)

Στις ανατολικές ηπειρωτικές περιοχές, τα χιόνια θα απασχολήσουν εννοείται τα ορεινά, τα ημιορεινά αλλά και σε αρκετές περιοχές ακόμη και χαμηλότερα υψόμετρα.

Για παράδειγμα, μετά το βράδυ της Κυριακής και κατά τη διάρκεια της Δευτέρας – Τρίτης πρωί, οι χιονοπτώσεις στην Αθηνών – Λαμίας θα φτάσουν μέχρι τα 100-150 μέτρα υψόμετρο. Αντίστοιχα στην Κορίνθου – Τριπόλεως θα φτάσουν έως και τα 250-300 μέτρα. Οπότε μπορεί να καταστεί σαφές και το υψόμετρο των χιονοπτώσεων σε διάφορους νομούς που βρίσκονται κοντά στις Εθνικές Οδούς.

Χιόνια και στην Αττική:

Στην Αττική, από το βράδυ της Κυριακής και ιδιαιτέρως τη Δευτέρα και την Τρίτη (μέχρι το πρωί – μεσημέρι), οι χιονοπτώσεις θα επηρεάζουν τμήματα του νομού από το υψόμετρο των 250-300 μέτρων και υψηλότερα. Με πιθανές εξάρσεις που μπορεί να έχουμε, ίσως οι χιονοπτώσεις κατέβουν και χαμηλότερα και επηρεάσουν και το κέντρο της πόλης.

Με λίγα λόγια, σύμφωνα με τον κ.Καλλιάνο, θα χιονίσει από τα βόρεια προάστια και βορειότερα, ενώ ακόμη δεν είναι σαφές αν θα χιονίσει στο κέντρο. Ο κ.Καλλιάνος έδωσε μια πιθανότητα γύρω στο 45-50% για πρόσκαιρη χιονόπτωση και στο κέντρο της πόλης της Αθήνας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον γνωστό μετεωρολόγο έχει σχεδόν «κλειδώσει» η χιονόπτωση και σε χαμηλά υψόμετρα (τοπικά) στα βόρεια, δυτικά, βορειοδυτικά και βορειοανατολικά τμήματα του νομού.

Νέο ισχυρό κύμα κακοκαιρίας θα κάνει την εμφάνισή του από την ερχόμενη Κυριακή. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, πολύ ψυχρές αέριες μάζες, πολικής προέλευσης, αναμένεται να επηρεάσουν την χώρα μας.

Αναμένονται πολικές αέριες μάζες από την Κυριακή – Θα πέσει μέχρι και 14 βαθμούς η θερμοκρασία

Η ισχυρότερη, μέχρι στιγμής, κακοκαιρία για το φετινό χειμώνα αναμένεται τις επόμενες ημέρες να πλήξει τη χώρα με τα έντονα καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο να κάνουν την εμφάνισή τους από την Κυριακή 5 Ιανουαρίου.

«Όλα θα ξεκινήσουν από την Κυριακή και στη συνέχεια δηλαδή με περιμένουμε παραμονή, ανήμερα των Θεοφανείων και στις 7 του μηνός περιμένουμε να έρθει η ισχυρότερη μέχρι στιγμής κακοκαιρία για τον φετινό χειμώνα», είπε μιλώντας στον Θέμα 104,6 και τον Βασίλη Αδαμόπουλο και πρόσθεσε: «Περιμένουμε δηλαδή με λίγα λόγια πολλές χιονοπτώσεις, ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας από το Σάββατο μέχρι και τη Δευτέρα: θα πέσει δηλαδή η θερμοκρασία 13 με 14 βαθμούς Κελσίου σε λιγότερο από 48 ώρες. Στην Αθήνα θα είμαστε γύρω στους 4 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια προάστια δύο με τρεις βαθμούς χαμηλότερες θερμοκρασίες».

Ο Γιάννης Καλλιάνος τόνισε ακόμη ότι αναμένονται από το «μεσημέρι της Κυριακής πολύ ψυχρές αέριες μάζες, πολικής προέλευσης, από τα βόρεια της χώρας οι οποίες δώσουν τοπικά τις πρώτες τοπικές χιονοπτώσεις και γρήγορα μέσα στη μέρα θα κατέβουν νοτιότερα. Από αργά το βράδυ της Κυριακής θα επηρεαστούν τα κενρικά και νότια τμήματα της χώρας. Στις 6 και στις 7 Ιανουαρίου ο καιρός θα είναι πολύ άστατος στην Ανατολική και Νότια Ελλάδα, θα χιονίσει κατά διαστήματα εκεί που χιόνισε περίπου και στη «Ζηνοβία» δηλαδή θα επηρεαστούν ως προς τις χιονοπτώσεις οι περιοχές που επηρεάστηκαν από το προηγούμενο κύμα κακοκαιρίας, δηλαδή από το Πήλιο και νοτιότερα, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Σποράδες. Θα χιονίσει και στις κυκλάδες στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα και σε περιοχές των Βορείων Κυκλάδων με χαμηλότερο υψόμετρο»

Όσον αφορά την Αττική εξήγησε ότι «περιμένουμε βροχές κατά διαστήματα από μεσημέρι προς απόγευμα και οι πρώτες χιονοπτώσεις θα κάνουν την εμφάνισή τους κυρίως στις ορεινές περιοχές. Από αργά το βράδυ και προς το ξημέρωμα της Δευτέρας αλλά και την Τρίτη περιμένουμε χιόνια ακόμη και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα».

Ο Γιάννης Καλλιάνος κατέληξε λέγοντας πως «ήδη ενημερώνω τα αρμόδια τμήματα της κυβέρνησης για τα μέτρα που πρέπει να πάρουν ώστε να μη ξαναέχουμε τέτοια φαινόμενα όπως είχαμε την προηγούμενη φορά. Πρέπει να είναι έτοιμος ο κρατικός μηχανισμός να είναι έτοιμοι όλοι. Έχω μιλήσει με τον κ. Χαρδαλιά, έχω μιλήσει με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τους έχω εξηγήσει ακριβώς πως είναι η κατάσταση και θα τους κάνω και ενημέρωση σήμερα»

Δείτε επίσης

Όπως αναφέρει ο γνωστός μετεωρολόγος σε ανάρτηση του στο Facebook, «πολύ ψυχρές αέριες μάζες πολικής προέλευσης θα μας επηρεάσουν από την Κυριακή 5 Ιανουαρίου σταδιακά από βορρά προς το νότο στη χώρα μας».

«Φαίνεται ότι πριν καν φτάσουν στην περιοχή μας, θα χιονίσει σφοδρά σε πολλές Βαλκανικές περιοχές και αυτό θα είναι το «προεόρτιο» για το τι πρόκειται να συμβεί στην Ελλάδα στη συνέχεια».

Ο Γιάννης Καλλιάνος τονίζει πως «παρόλο που ακόμη υπάρχουν ανοιχτά ερωτήματα και το τοπίο είναι κάπως θολό, το σχεδόν σίγουρο είναι ότι έχει «κλειδώσει» το έντονο κρύο για αρκετές περιοχές της χώρας καθώς και οι πολύ ενισχυμένοι βοριάδες στα πελάγη».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Θα είναι μια σοβαρή κακοκαιρία

«Οι θερμοκρασίες απ’ ό,τι φαίνεται θα είναι ικανές για να χιονίσει έως και σε πεδινά η ακόμη και σε παραθαλάσσια τμήματα. Το ζήτημα όμως είναι ποιες περιοχές θα επηρεαστούν περισσότερο. Η εμπειρία από προηγούμενους χιονιάδες λέει ότι θα δουν χιόνι αρχικά αρκετές βόρειες περιοχές και στη συνέχεια θα συνεχιστούν τα χιόνια και στα κεντρικά ή θα κατηφορίσουν οι χιονοπτώσεις για τα νοτιότερα τμήματα της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου θα συνεχίσουν να απασχολούν στη συνέχεια μόνο αυτά τα τμήματα».

«Πιστεύω πως θα είναι η πιο σοβαρή (σε έκταση) χιονο-κακοκαιρία μέχρι στιγμής για τον φετινό χειμώνα», εκτιμά ο κ. Καλλιάνος.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ