Τράπεζες: Ξεκινούν μαζικές απολύσεις το 2020

0
241

Αλλάζουν όλα από το 2020 σε ότι αφορά τις απομακρύνσεις τραπεζοϋπαλλήλων.

Οι εθελούσιες αποτελούν παρελθόν. Όσοι πρόλαβαν πήραν τα πλουσιοπάροχα πακέτα που τις συνόδευαν μέχρι τώρα.

Πλέον ο εθελοντικός χαρακτήρας της αποχώρησης έχει φύγει από το κάδρο.

Οι νέες «εθελούσιες» θα είναι απολύτως προσωποποιημένες και θα συνοδεύονται με ένα «κουρεμένο» -σε σχέση με όσα ίσχυαν- bonus. Προσωποποιημένες σημαίνει ότι θα έχουν ονοματεπώνυμο, και δεν θα απευθύνονται γενικά στο προσωπικό, όπως γινόταν μέχρι τώρα, δηλαδή όποιος θέλει «παίρνει το πακέτο και φεύγει».

Οι υπάλληλοι που θα αρνηθούν να πάρουν την νέου τύπου εθελούσια – αποζημίωση και bonus – θα βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο της απόλυσης.

Μάλιστα όπως υπογραμμίζουν στο mononews.gr τραπεζικά στελέχη στο τέλος του 2021, το δίκτυο των τραπεζών θα έχει μικρύνει κατά 1/3.

Δηλαδή θα μπει «λουκέτο» σε περισσότερα από 600 καταστήματα. Με δεδομένο ότι σε κάθε κατάστημα απασχολούνται –κατά μέσο όρο 9 υπάλληλοι- έχουμε αυτομάτως 5.500 με 6.000 νέες αποχωρήσεις. Στον αριθμό αυτό θα πρέπει να προστεθεί και άλλο ένα 50% υπαλλήλων που απασχολούνται στο back office των τραπεζών. Φτάνουμε δηλαδή τις 9.000 νέες αποχωρήσεις.

 Ωστόσο τα δεδομένα έχουν αλλάξει.

Η νέα συνθήκη είναι ότι το «κουμπί» για απολύσεις στο κλάδο έχει ήδη πατηθεί.

Και μάλιστα σε ένα κλάδο που –κακά τα ψέματα- ήταν απολύτως ασφαλής όλα τα χρόνια της κρίσης σε ότι αφορά την βίαιη απώλεια θέσεων εργασίας. Την ώρα που ο ιδιωτικός τομέας δεν προλάβαινε να μετράει «κανόνια», με τους εργαζόμενους να χάνουν δεδουλευμένα και αποζημιώσεις, οι τραπεζοϋπάλληλοι με τη συναίνεση του συνδικαλιστικού τους φορέα δέχθηκαν μία μείωση της τάξης 10% της κλαδικής σύμβασης το 2012.

Οι συνδικαλιστές –τα σωματεία εργαζομένων στις τράπεζες- αλλά κυρίως η ΟΤΟΕ, παρακολουθούν τις εξελίξεις, δηλώνοντας πως δεν θα επιτρέψουν κλιμάκωση των απολύσεων. Όπλο τους οι απεργιακές κινητοποιήσεις, οι οποίες όμως δεν έχουν πάντα την προσδοκώμενη ανταπόκριση.

Βέβαια στο off the record οι συνδικαλιστές παραδέχονται πως τα πακέτα της εθελούσιας εξόδου, είναι στην πραγματικότητα μία έμμεση μορφή απόλυσης με αυξημένη αποζημίωση…..

Και φυσικά αντιλαμβάνονται πως το «παλιό και βαρύ» τραπεζικό μοντέλο με τις μυριάδες των τραπεζοϋπαλλήλων ανήκει στο παρελθόν.

Οι τράπεζες του αύριο θα είναι πιο μικρές σε επίπεδο φυσικής παρουσίας και πιο αποτελεσματικές σε επίπεδο υπηρεσιών μέσα από τα εναλλακτικά δίκτυα στα οποία επενδύουν εκατοντάδες εκατομμύρια (1δις ευρώ επενδύσεις μέχρι το 2021).

Βέβαια οι τέσσερις συστημικές τράπεζες δεν ξεκινούν από την ίδια γραμμή, σε ότι αφορά τον περιορισμό του δικτύου τους, καθώς ο αριθμός καταστημάτων διαμορφώνεται στα 350 για την Eurobank, στα 390 για την Εθνική, στα 410 για την Alpha Bank και γύρω στα 550 για την Πειραιώς, καθώς είναι η τράπεζα που απορρόφησε και τις περισσότερες τράπεζες την περίοδο 2012-2014 (Αγροτική, Κύπρου, Λαϊκή, Millennium, Πανελλήνια).

Τα επόμενα δύο χρόνια σχεδόν 10.000 υπάλληλοι θα οδηγηθούν στην έξοδο με σαφώς πολύ μικρότερα πακέτα αποζημιώσεων.

Όμως το φαινόμενο σε καμία περίπτωση δεν είναι ελληνικό. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times οι δέκα μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες -στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ελβετία-, έχουν προχωρήσει φέτος σε περικοπές άνω των 60.000 θέσεων εργασίας.

Στην Ελλάδα μέσα στα χρόνια της κρίσης ο κλάδος «μετρά» 22.000 οικειοθελείς αποχωρήσεις (με τις εθελούσιες) και «βλέπει» να έρχονται άλλες 9.000 με 10.000 την επόμενη διετία.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ