Συναγερμός έχει σημάνει στην ελληνική διπλωματία και το «Πεντάγωνο» μετά την υπογραφή του «μνημονίου κατανόησης» που υπέγραψε η Τουρκία με την κυβέρνηση του Φαγέζ αλ Φασράζ της Λιβύης στις 27 Νοεμβρίου. Η Άγκυρα, με αυτήν την κίνηση, επιχειρεί να βάλει τα θεμέλια για μία «διεθνή συμφωνία» που θα νομιμοποιήσει τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.
Η Άγκυρα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στα «ΝΕΑ», δεν ξάφνιασε την Αθήνα. Οι τουρκικές προθέσεις σε αυτή την κατεύθυνση ήταν γνωστές ήδη από τον Ιούλιο, οπότε και η ελληνική πλευρά προχώρησε και στα πρώτα βήματα αντιμετώπισης των εν λόγω σχεδιασμών. Στο «Πεντάγωνο», σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εδώ και δύο χρόνια έχει εκπονηθεί μία σειρά σχεδίων αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας, με στόχο μια ασπίδα προστασίας κυρίως στην περιοχή του Καστελόριζου, ενώ πλέον επικεντρώνεται και στη θωράκιση της Κρήτης.
Υπενθυμίζεται ότι οι κίνδυνοι ενός θερμού επεισοδίου και οι σχεδιασμοί αντιμετώπισης μιας ενδεχόμενης αποστολής ερευνητικού σκάφους στο Αιγαίο συζητούνται έντονα από το καλοκαίρι και μετά, θέτοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις σε ετοιμότητα.
Η ανακοίνωση της υπογραφής του επίμαχου «μνημονίου κατανόησης» έφερε και την απόφαση για την απέλαση του πρεσβευτή της Λιβύης στην Αθήνα, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να υπογραμμίζει την δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση της Τρίπολης. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, πέραν των ουσιαστικών και τυπικών ελαττωμάτων αυτής της συμφωνίας, είναι παράνομη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.
Τι αναφέρει το μνημόνιο
Mε το «μνημόνιο κατανόησης» που υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την κυβέρνηση της Τρίπολης του Φάγεζ αλ Σάρατζ ξεκίνησε η νομική διαδικασία που θα οδηγήσει στην ανακήρυξη της τουρκικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), η οποία θα αγνοεί πλήρως την ελληνική νοτίως της γραμμής Κρήτης – Καρπάθου – Ρόδου – Καστελόριζου, αποκόπτοντας γεωγραφικά μια θαλάσσια περιοχή η οποία αποτελεί το δυτικό τμήμα μία ενιαίας ζώνης που στα ανατολικά της τέμνεται με τις ΑΟΖ της Κύπρου και της Αιγύπτου.
Με τη συμφωνία η Άγκυρα επιχειρεί τη χάραξη της ΑΟΖ μεταξύ των δύο ηπειρωτικών κρατών, δηλαδή της Τουρκίας και της Λιβύης, με βάση τη μέση γραμμή που ορίζεται από την ακτογραμμή Αντίφελλου (Κας)-Μαρμαρίδας-Μάκρης (Φέτχιγε) από την τουρκική πλευρά και της Ντέρνα-Τομπρούκ-Μπορντίγια από την πλευρά των λιβυκών ακτών.
Δείτε το «μνημόνιο κατανόησης»
Οι επόμενες κινήσεις της Αθήνας
Το εν λόγω μνημόνιο είναι εμφανές ότι έφερε την ελληνική κυβέρνηση αντιμέτωπη με το τέλος της «διερευνητικής περιόδου» σχετικά με τις προθέσεις της Άγκυρας. Το υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες σε διπλωματικό επίπεδο, εξασφαλίζοντας δηλώσεις στήριξης από την ΕΕ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το Ισραήλ, τη Ρωσία, την Αίγυπτο και την Κυπριακή Δημοκρατία. Σύμφωνα με «Τα Νέα», o υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναμένεται να θέσει το ζήτημα του μνημονίου και στη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την Δευτέρα (09/12). Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η Αθήνα εξετάζει ακόμα και το αίτημα παγώματος κονδυλίων βοήθειας προς την Λιβύη, επιχειρώντας να ασκήσει μεγαλύτερες πιέσεις. Η Αθήνα σε κάθε περίπτωση στρέφει το βλέμμα της και προς τις δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ στη Λιβύη, έχοντας ήδη απευθύνει πρόσκληση στον πρόεδρο της Βουλής Αγκίλα Σαλέχ, που θα επισκεφθεί το ελληνικό κοινοβούλιο την Πέμπτη, ενώ αναμένεται να προσκληθεί και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός τα χώρας που επίσης πρόκειται προς την πλευρά Χαφτάρ.
Τουρκία – Λιβύη: «Απαράδεκτη και εξοργιστική» η απέλαση του πρέσβη
Έντονη αντίδραση από τη Λιβύη για την απόφαση της Ελλάδας να απελάσει τον Λίβυο πρεσβευτή, στον απόηχο της συμφωνίας της χώρας με την Τουρκία.
«Η κίνηση είναι απαράδεκτη», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Μοχάμεντ Σιγιάλα στο πρακτορείο Reuters. «Η Ελλάδα δεν έχει διπλωματική αντιπροσωπεία στη Λιβύη, αλλά η Λιβύη θα είχε ανταποδώσει την κίνηση αν είχε», σημείωσε.
Την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης καταδίκασε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξαπολύοντας «βολές» κατά της Αθήνας. «Η απέλαση ενός πρέσβη απλά και μόνο λόγω της συμφωνίας που υπεγράφη δεν είναι ώριμη συμπεριφορά στη διπλωματία. Είναι εξωφρενικό», είπε ο κ. Τσαβούσογλου σε δημοσιογράφους, όπως μετέδωσε το Reuters.
«Αν καλείς τη Λιβύη λέγοντας: «Θα απελάσουμε τον πρέσβη σας αν δεν στείλετε τα έγγραφα της θαλάσσιας συμφωνίας» η Λιβύη δεν θα γονατίζει. Αν τα ζητούσαν ευγενικά τόσο από εμάς όσο και από τη Λιβύη, θα μπορούσαμε να τους δώσουμε τα έγγραφα», συνέχισε ο Τούρκος αξιωματούχος.
Η απόφαση αυτή της Ελλάδας δείχνει το «πραγματικό πρόσωπο» της Αθήνας, πρόσθεσε.
Την νεολαια μας δεν την νοιάζουν αυτά την νοιάζει πως να πετάξει καμία μολότοφ και πως να διαδηλώσει υπέρ των δυσμοιρων μεταναστών από την Σομαλία και να κάνει καταληψεις σε δημόσια κτήρια και πανεπιστήμια
Αντί να απελάσει τους Τούρκους πρόξενους, «τρίζει τα δόντια» στην Λιβύη. Τί καραγκιοζιλίκια είναι αυτά;