Η πολυκροτη υπόθεση παίρνει άλλη τροπή
Την περαιτέρω ανάκριση για την υπόθεση Ριχάρδου που αφορά στο σκέλος της λαθρεμπορίας, διέταξε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, δίνοντας άλλη τροπή στην πολύκροτη ιστορία με πρωταγωνιστή τον γνωστό ενεχυροδανειστή.
Έτσι, ενώ όπως είχε αποκαλύψει το protothema.gr η πρόταση του εισαγγελέα ήταν απαλλακτική, τελικά το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών με το υπ’αριθόν 4735/2019 βούλευμα που εξέδωσε αποφάσισε πως ο φάκελος δεν πρέπει να κλείσει και η υπόθεση να ψαχτεί σε βάθος διατάσσοντας περαιτέρω κύρια ανάκριση για το σκέλος της λαθρεμπορίας.
Το χρονικό και η αθωωτική πρόταση του εισαγγελέα
Παρουσιάστηκε ως μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στη δίωξη του λαθρεμπορίου και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Την υπόθεση του τηλε-ενεχυροδανειστή, είχε σπεύσει να ανακοινώσει από το βήμα της βουλής, ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε μια επιπόλαιη προσπάθεια να καρπωθεί ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας της ΕΛ.ΑΣ χρησιμοποιώντας μάλιστα σκληρή φρασεολογία κατά του Ριχάρδου Μυλωνά, φερόμενου από την ΕΛ.ΑΣ, αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης. Τελικά, σχεδόν ένα χρόνο μετά και κατόπιν της πρότασης του εισαγγελέα Πρωτοδικών, ο “Ricardo” να μην παραπεμφθεί για οποιαδήποτε κατηγορία όπως αυτή της λαθρεμπορίας, ξέπλυμα χρήματος ή φοροδιαφυγή και να απαλλαγεί, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικων Αθηνών με το υπ’ αριθμόν βούλευμα 4735/2019 φέρνει νέα δεδομένα στην πολύκροτη υπόθεση.
Μια ιστορία που άρχισε να ξεδιπλώνεται το καλοκαίρι του 2018. Ήταν αρχές Ιουνίου. Στα γραφεία των αξιωματικών της Ασφάλειας Αμαρουσίου φθάνει μια πληροφορία που αναφέρεται στο Ριχάρδο Μυλωνά αλλά και σε έναν συνταξιούχο κοσμηματοπώλη και έλεγε ότι πίσω από νομιμοφανείς επιχειρήσεις έβγαζαν λαθραία χρυσό και πανάκριβα ρολόγια στο εξωτερικό. Καθημερινά στη συγκεκριμένη υπηρεσία φθάνουν περίπου δέκα πληροφορίες για παράνομη δραστηριότητα εκ των οποίων οι περισσότερες δεν είναι αξιοποιήσιμες. Όμως η συγκεκριμένη περιείχε κάτι που κέρδισε αμέσως το ενδιαφέρον των αστυνομικών. Ήταν το όνομα ενός ατόμου που στο παρελθόν είχε μπει στο στόχαστρο των αρχών για κλεπταποδοχή όταν πριν από δύο χρόνια η ομάδα της Ασφάλειας του Αμαρουσίου ξεδόντιασε τη μαφία των Ρομά. Έτσι, ξεκίνησαν να δουλεύουν την υπόθεση.
Κλιμάκιο καμουφλαρισμένων αστυνομικών με Smart παρακολουθούσαν τον Ριχάρδο καταγράφοντας την καθημερινότητα του. Από την ώρα που πήγαινε στο κατάστημα διευθυντήριο της Πατησίων μέχρι τις ημέρες και τα έργα της χλιδής στη Μύκονο όπου προκλητικά αγόραζε κοσμήματα της πάμπλουτης κληρονόμου Paris Hilton για να τα διαθέσει σε φιλανθρωπίες που θα “θωράκιζαν”το προφίλ του. Παράλληλα, ένα δεύτερο κλιμάκιο που το έπαιζαν λογιστές, νοίκιασαν γραφείο απέναντι από το αρχηγείο της δεύτερης οργάνωσης παρακολουθώντας τις κινήσεις του 60χρονου συνταξιούχου κοσμηματοπώλη και των δύο γιων του που κινούσαν τα νήματα.
Δύο – κατά την Αστυνομία – εγκληματικές οργανώσεις με κύκλο εργασιών καθημερινά πάνω από 400.000 ευρώ από τις οποίες το μεγαλύτερο κομμάτι έπαιρνε με 250.000 ευρώ η ομάδα Ριχάρδου και τις 150.000 η ομάδα του συνταξιούχου κοσμηματοπώλη. Ο Ριχάρδος,σύμφωνα με τους αστυνομικούς, χρησιμοποιούσε τα 88 δικά του καταστήματα και 42 άλλα “ενεχυρά” σε όλη τη χώρα ενώ η φαμίλια του συνταξιούχου που δεν είχε δικά της μαγαζιά είχε στήσει ένα δίκτυο σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Βόλο που άρπαζε κοσμήματα σε τιμές εξευτελιστικές.
Οι αστυνομικοί καταγράφουν κάθε περίεργη σκηνή και στη δικογραφία αναφέρουν λεπτομέρειες για τις καθημερινές επισκέψεις στα δύο χυτήρια των οργανώσεων στη Στουρνάρη και την Πραξιτέλους όπου έλιωναν δεκάδες κιλά χρυσού μέχρι τα μυστικά ραντεβού των μεγάλων αφεντικών στα οποία κανόνιζαν να μη χτυπάει η μία ομάδα την άλλη, να συνεταιρίζονται εκεί που μπορούν και να αγοράζουν χρυσό καθημερινά 1000 ευρώ κάτω από την τιμή του ταμπλό αποτυπώνονται καρέ- καρέ σε βίντεο. Όμως εκείνο που πραγματικά τους εντυπωσίαζε ήταν η χλιδάτη ζωή με τις πανάκριβες Mercedes, τα θηριώδη τζιπ, τα σκάφη και η βίλα με την πισίνα στην Ανάβυσσο.
Όλα έμοιαζαν ιδανικά για την Αστυνομία που ανακοινώνει την επιτυχία, μέχρι που λίγες ημέρες αργότερα όλα αρχίζουν να καταρρέουν… Δικογραφία, κατηγορίες και ένας ένας οι συλληφθέντες αφήνονται ελεύθεροι ενώ τον Οκτώβριο, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών πρότεινε προς το Δικαστικό Συμβούλιο Αθηνών να μην γίνει καμία κατηγορία κατά του Αλεξάνδρου – Ριχάρδου Μυλωνά, τόσο για λαθρεμπορία όσο και για εγκληματική οργάνωση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Μια πρόταση που όμως δεν έγινε δεκτή από το Συμβούλιο που με βούλευμα διέταξε την περαιτέρω κύρια ανάκριση για την λαθρεμπορία.
Τι λένε οι συνήγοροί του
Οι δικηγοροι του Ριχαρδου Μυλωνα Αλεξης Κούγιας και Πέτρος Πανταζής τονιζουν πως: «Η διενεργηθείσα, πολύμηνη και εξαντλητική, ανακριτική διαδικασία, ερεύνησε βάθος το ζήτημα της δήθεν λαθρεμπορίας: Κάλεσε προς κατάθεση πάνω από 5 υπαλλήλους της ΑΑΔΕ και της Διεύθυνσης Τελωνείων, ζήτησε έγγραφα και εγκυκλίους και προέβη σε επίσημα ερωτήματα προς όλες τις αρμόδιες Κρατικές υπηρεσίες. Ολες οι απαντήσεις των αρμοδίων Τελωνειακών Αρχών, προς την ανάκριση, ήσαν ξεκάθαρες και μονοσήμαντες, ότι δηλαδή δεν υπάρχει λαθρεμπορία και, ως εκ τούτου, δεν οφείλονται δασμοί και φόροι. Η, εκ νέου, διερεύνηση της υπόθεσης, θα καταλήξει, αναγκαστικά, στο ίδιο νομικό συμπέρασμα» επισημαίνει ο κ. Πανταζης.
Η δήλωση του Αλέξη Κούγια
Ο συνήγορος του Ριχάρδου, Αλέξης Κούγιας, σχετικά με την υπόθεση εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
«Όπως σας είναι γνωστό, το δικηγορικό μας γραφείο από της συλλήψεώς του έχει αναλάβει την υπεράσπιση του γνωστού ενεχυροδανειστού Ριχάρδου.
Από την πρώτη στιγμή διατυπώσαμε την νομική άποψη ότι δεν υπάρχει κανένα αδίκημα, το οποίο να έχει διαπράξει ο εντολέας μας, και ότι η ποινική δίωξη εναντίον του και η σύλληψή του ήταν ένα τεράστιο λάθος της Ελληνικής Αστυνομίας και των αξιωματικών της που χειρίστηκαν προανακριτικά την υπόθεση αυτή σε συνεργασία με γνωστό Εισαγγελέα.
Την άποψή μας περί της αθωότητας του συγκεκριμένου κατηγορουμένου διατύπωσε και ο επικεφαλής του γραφείου μας, κ. Αλέξιος Κούγιας, όταν με γραπτή του δήλωση, η οποία διενεμήθη στον Τύπο, διαμαρτυρόταν για τη σύλληψη του Ριχάρδου, για την παράνομη κράτησή του, διατυπώνοντας ευθέως την άποψη ότι όλη αυτή η υπόθεση είχε πολιτικό υπόβαθρο και ότι το τεκμήριο αθωότητας του Ριχάρδου δεν το σεβάστηκαν ο τότε Πρωθυπουργός, κ. Αλέξιος Τσίπρας, και η τότε Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κα Όλγα Γεροβασίλη, από κακές συμβουλές των νομικών τους συμβούλων και για λόγους μόνο πολιτικής εκμεταλλεύσεως, εξαιτίας του αντιπαθούς επαγγέλματος του Ριχάρδου.
Οι δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση αυτή μας δικαίωσαν και μετά από λίγες ημέρες ο Ριχάρδος αποφυλακίσθηκε από τις φυλακές, όπου κρατείτο παρανόμως, και μαζί του αποφυλακίστηκαν και 90 ακόμη συγκατηγορούμενοί του, τους οποίους παρανόμως κατηγόρησαν, συνέλαβαν και φυλάκισαν οι δικαστικές αρχές.
Η ανάκριση ολοκληρώθηκε προ μηνών και ακολούθως ο Εισαγγελέας, ο οποίος ανέλαβε την μελέτη της δικογραφίας και την ευθύνη της προτάσεως προς το Δικαστικό Συμβούλιο, στην απόλυτα δικαιολογημένη και με νομική αξιοπρέπεια πρότασή του ζήτησε την νομική απαλλαγή του Ριχάρδου και των υπολοίπων συγκατηγορουμένων του, λόγω του ότι από τα στοιχεία της δικογραφίας προέκυπτε ότι δεν υπήρχε καμία παράνομη πράξη, την οποία να διέπραξαν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι αδίκως κατηγορήθηκαν και αδίκως φυλακίσθηκαν.
Ο συνήγορος του Ριχάρδου Αλέξης Κούγιας επισημαίνει:
«Σήμερα εξεδόθη το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου (Συμβούλιο Πλημμελειοδικών), το οποίο, κατά την νομική κρίση μας, αξιολογώντας λανθασμένα τα αποδεικτικά στοιχεία, αντί να απαλλάξει τον Ριχάρδο και τους συγκατηγορουμένους του και να αποφασίσει την αμετάκλητη αθώωσή τους, η οποία είναι πασιφανής, αποφάσισε την περαιτέρω ταλαιπωρία τους, διατάσσοντας συμπληρωματικές ανακριτικές πράξεις επί διαφόρων θεμάτων, για τα οποία όμως ήδη υπάρχουν αδιάσειστες αποδείξεις υπέρ των κατηγορουμένων.
Σαν δικηγορικό γραφείο, που έχουμε την άποψη να υπηρετούμε την αρχή ότι οι δικηγόροι βοηθούν τους δικαστές να εκδίδουν δίκαιες αποφάσεις, εκφράζουμε την ακραία νομική μας αντίθεση και δυσαρέσκεια».