Μεταναστευτικό: «Όχι» από την Σάμο σε μεγάλη κλειστή δομή φιλοξενίας – Καλεί σε αντιδράσεις τους Δημάρχους & των άλλων νησιών

0
129

Αργά το βράδυ της Τρίτης (26/11), το έκτακτο δημοτικό συμβούλιο του δήμου ανατολικής Σάμου αποφάσισε να μη δεχθεί τη δημιουργία μεγάλης κλειστής δομής φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών στο νησί.

Με την ίδια απόφαση, το δημοτικό συμβούλιο της ανατολικής Σάμου ζητά την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού με μεταφορά μεταναστών στην ενδοχώρα, τη δημιουργία μίας μικρής κλειστού τύπου δομής εκτός οικιστικού ιστού, την ενίσχυση του νοσοκομείου Σάμου, καθώς και τη στελέχωση με προσωπικό των δυνάμεων ασφαλείας.

Ο δήμαρχος Σάμου με απόφαση του συμβουλίου εξουσιοδοτείται να αναλάβει να οργανώσει συναντήσεις με τους δημάρχους των υπόλοιπων νησιών, καθώς επίσης και με τους περιφερειάρχες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης, που έχει διαμορφωθεί από την παρουσία αιτούντων άσυλο στα νησιά. Επίσης αντιπροσωπεία των δήμων με συμμετοχή αντιπροσώπων από όλες τις παρατάξεις να μεταβεί στην Αθήνα για να υποβάλει αιτήματα στον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη χθεσινοβραδινή (26/11) συνεδρίαση παρέστη ο βουλευτής Σάμου, Χριστόδουλος Στεφανάδης.

«Ασφυξία» στα νησιά του Αιγαίου

Στη διάσωση και περισυλλογή 177 προσφύγων και μεταναστών και στη σύλληψη τριών διακινητών, προχώρησε το τελευταίο 24ωρο το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή, σε τρία διαφορετικά περιστατικά που έλαβαν χώρα σε Μυτιλήνη, Χίο και Κω.

Εξάλλου το ίδιο χρονικό διάστημα άλλοι 234 μετανάστες και πρόσφυγες αποβιβάστηκαν με λέμβους, ενώ συνελήφθησαν 3 διακινητές σε έξι διαφορετικά περιστατικά που εξελίχθηκαν στα νησιά Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο.

521.jpg

Στο μεταξύ, στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί της Τετάρτης (27/11) το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Σάμος» μεταφέροντας 166 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη και 130 από τη Χίο. Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε επίσης και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Βlue Star 1» μεταφέροντας 20 μετανάστες και πρόσφυγες από την Κω και 262 από τη Λέρο. Οι μετανάστες και πρόσφυγες και στις δύο περιπτώσεις αναμένεται να επιβιβαστούν σε λεωφορεία με προορισμό δομές φιλοξενίας.

Έτσι θα είναι τα πέντε «κλειστά» κέντρα στα νησιά

Το συνολικό επιχειρησιακό σχέδιο της κυβέρνησης για το μεταναστευτικόπροσφυγικό παρουσιάστηκε την Τετάρτη (20/11) από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα και τον υφυπουργό Εθνικής ‘Αμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή.

Το εθνικό σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει τη δημιουργία κλειστών κέντρων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών σε πέντε νησιά και συγκεκριμένα σε Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Στεφανής, ο κυβερνητικός σχεδιασμός για το προσφυγικό κινείται σε τέσσερις βασικούς άξονες:

  • Φύλαξη των συνόρων με τη διαδικασία δημιουργίας ενός ενιαίου φορέα επιτήρησης συνόρων
  • Επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου
  • Δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων σε νησιά και
  • Άμεσες επιστροφές

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Άμυνας, η αποσυμφόρηση των νησιών αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας παρουσίασε την κάτοψη μιας κλειστής δομής, αλλά και το πώς θα είναι οι υποδομές που θα φιλοξενήσουν πρόσφυγες και μετανάστες.

Δείτε στην παρακάτω gallery:

631.jpg
01

To κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει δύο φάσεις υλοποίησης: Βραχυπρόθεσμα, επαναφέρεται ο έλεγχος ως προς την ασφάλεια των περιοχών που πλήττονται από την κρίση, ενώ μεσοπρόθεσμα εκπονούνται στοχευμένες δράσεις για την αποσυμφόρηση των νησιών.

Σε βραχυπρόθεσμο στάδιο προβλέπεται η αποσυμφόρηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, με μεταφορά 5.000 μεταναστών σε ξενοδοχεία και μεταφορά 15.000 μεταναστών σε ήδη υπάρχουσες δομές και σε νέες που δημιουργούνται τώρα. Στόχος είναι η μεταφορά 20.000 μεταναστών από τα νησιά του Αιγαίου μέχρι τις αρχές του 2020.

Σε μεσοπρόθεσμο στάδιο, όπως επισήμανε ο κ. Στεφανής, η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει 5+1 δράσεις. Η 5η δράση αφορά την κατασκευή και επέκταση Κλειστών Δομών σε νησιά και προβλέπει

  • Στη Μυτιλήνη, θα κλείσει σταδιακά η υπάρχουσα Δομή στη Μόρια, ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+
  • Στη Χίο, θα κλείσει η υπάρχουσα Δομή στη ΒΙΑΛ (κοντά στο χ. Χαλκείο), ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+
  • Στη Σάμο, θα κλείσει η υπάρχουσα Δομή – ΚΥΤ, στο Βαθύ, ενώ η υπό κατασκευή δομή, θα επεκταθεί και θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+
  • Στην Κω, θα μετατραπεί η υπάρχουσα Δομή σε Κλειστή, ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 2.000+
  • Στη Λέρο, θα μετατραπεί η υπάρχουσα Δομή σε Κλειστή, ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 1.000+

«Φανταστείτε να ζείτε εδώ»: Επιστολή – έκκληση από πρόσφυγα που ζει στη Μόρια

«Μπορείτε να φανταστείτε ένα μέρος όπου για λόγους ασφαλείας δεν μπορείς να πας μόνη στις τουαλέτες;». Αυτή είναι μία από τις ερωτήσεις που απευθύνει στο γράμμα της «προς τον κόσμο», μία πρόσφυγας που βρίσκεται στη Μόρια.

«Letter to the World» είναι ο τίτλος της επιστολής – έκκλησης μία γυναίκας, με καταγωγή από το Αφγανιστάν, αναφορικά με τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των περίπου 16.000 αιτούντων άσυλο στη δομή της Μόριας, χωρητικότητας 3.000 ατόμων.

Η εν λόγω έκκληση παρουσιάζεται στο εκτενές ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Tagesspiegel, για την έκρυθμη κατάσταση στο προσφυγικό κέντρο της Μόριας και τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για μια πιο γρήγορη αντιμετώπιση του προσφυγικού.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ