Επεισόδια και εντάσεις καταγράφονται διαδοχικά σε περιοχές της ηπειρωτικής χώρας για την μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο από τα νησιά – Κραυγή αγωνίας από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου που δέχθηκαν σχεδόν 7.000 επιπλέον πρόσφυγες και μετανάστες μόνο τον Οκτώβριο – Θεοδωρικάκος: Η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί απεριόριστο αριθμό μεταναστών
Σε ντόμινο εξελίσσονται οι αντιδράσεις των κατοίκων σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπου μεταφέρονται άτομα από τις δομές φιλοξενίας των νησιών που έχουν κάνει αιτήσεις παροχής ασύλου, που εκκρεμούν. Μετά τους κατοίκους των Βρασνών που αρνήθηκαν να εγκατασταθούν κι άλλοι πρόσφυγες και μετανάστες στην περιοχή τους, τις αντιδράσεις στην Πεντέλη για την εγκατάσταση ανηλίκων στο Αμαλία Φλέμινγκ, τη σκυτάλη πήραν οι κάτοικοι της Λέρου και τη Κω που απέτρεψαν την αποβίβαση ανθρώπων που προέρχονταν από τις δομές των νησιών του Αιγαίου, ενώ ο τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα των αντιδράσεων είναι τα επεισόδιο που έγιναν τη νύχτα στην περιοχή των Γιαννιτσών, όπου όμως, περίπου εκατό αιτούντες άσυλο εγκαταστάθηκαν σε ξενοδοχείο της περιοχής.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που εκτυλίσσεται σε τρία μέτωπα: Την αποσυμφόρηση των νησιών που στενάζουν καθώς οι δομές δέχονται αυτή τη στιγμή πολλαπλάσιο αριθμό ατόμων από αυτό που μπορούν να φιλοξενήσουν, την μετεγκατάσταση ανθρώπων στην ενδοχώρα και την αντιμετώπιση των τοπικών αντιδράσεων και κυρίως την αντιμετώπιση των νέων αφίξεων. Σ’ αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στον Σκάι επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί απεριόριστο αριθμό μεταναστών. Αναφορικά με τις αντιδράσεις που έχουν σημειωθεί σε διάφορες περιοχές για την προώθηση μεταναστών στην ενδοχώρα, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση στα νησιά, ο υπουργός Εσωτερικών σχολίασε ότι πρέπει να «βάλουμε όλοι πλάτη» για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Όπως εξήγησε: «Γίνεται μία πολύ συντονισμένη προσπάθεια να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στη Μυτιλήνη και στη Σάμο γιατί δεν μπορεί να συνεχιστεί η διαρκής ροή μεταναστών προς τα νησιά μας και προς την πατρίδα μας. Αυτό σημαίνει ότι όλοι μαζί θα αντιμετωπίσουμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα. Συντονισμένα και οργανωμένα θα υπάρξει μετακίνηση ενός αριθμού μεταναστών προς κέντρα στην Ηπειρωτική Ελλάδα. Η προσπάθεια που γίνεται είναι η κατανομή να είναι όσο γίνεται πιο αναλογική. Όλοι μαζί θα επωμιστούμε το βάρος γιατί όλοι μαζί πονάμε γι’ αυτό που συμβαίνει στη Μυτιλήνη και τη Σάμο. Δεν θα αφήσουμε αβοήθητους τους συμπατριώτες μας εκεί».
«Οι Έλληνες δεν είμαστε ρατσιστές, είμαστε φιλόξενοι άνθρωποι, άρα θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να αντιμετωπίσουμε σωστα το πρόβλημα. Ωστόσο θέλω να προσθέσω ότι συμμερίζομαι τους μεγάλους προβληματισμούς που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία. Θέλω ξεκάθαρα να πω, και αυτό λέει η κυβέρνησή μας, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί απεριόριστο αριθμό μεταναστών. Ήδη παίρνονται πολύ σοβαρά μέτρα με τις οδηγίες του πρωθυπουργού και το καινούργιο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή, προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή φύλαξη των συνόρων μας και στη στεριά και στη θαλασσα. Δεύτερον, να γίνεται πολύ πιο γρήγορα η αξιολόγηση για το αν αυτοί οι άνθρωποι είναι πρόσφυγες ή μετανάστες και επομένως όσοι από αυτούς δεν είναι πρόσφυγες θα πρέπει να επαναπροωθούνται πίσω από την χώρα από την οποία ήρθαν. Επίσης θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι όσο κρατάει αυτή η διαδικασία οι άνθρωποι αυτοί θα φυλάσσονται όσο γίνεται περισσότερο σε κλειστά κέντρα, διότι θα πρέπει το ελληνικό κράτος να λειτουργήσει σωστά και αποτελεσματικά», συμπλήρωσε ο υπουργός.
Επεισόδια στα Γιαννιτσά με κατοίκους προκειμένου να μην εγκατασταθούν σε ξενοδοχείο οι μετανάστες
Νέες αντιδράσεις, αντίστοιχες εκείνων των προηγούνων ημερών στα στα Βρασνά, σημειώθηκαν τη νύχτα στα Γιαννιτσά και στην ε.ο. Θεσσαλονίκης – Σερρών στο ύψους των διοδίων του Στρυμονικού, καθώς ομάδες κατοίκων, επιχείρησαν να παρεμποδίσουν λεωφορεία με πρόσφυγες να φτάσουν στους προορισμούς τους, δηλαδή σε ξενοδοχεία όπου και πρόκειται να φιλοξενηθούν.
Σύμφωνα με το grtimes.gr τα δύο λεωφορεία που κατευθύνονταν σε ξενοδοχείο στην περιοχή των Γιαννιτσών, έφθασαν από παράδρομο στον προορισμό τους. Το ίδιο συνέβη και με το ένα λεωφορείο που μετέφερε πρόσφυγες σε ξενοδοχείο των Σερρών.
Πιο έντονη ήταν η διαμαρτυρία που εκδηλώθηκε κατά τις 10:30 το βράδυ εχθές, στο 5ο χλμ Γιαννιτσών – Θεσσαλονίκης, όταν 30-40 άτομα έκλεισαν το δρόμο για να εμποδίσουν την προσέγγιση σε ξενοδοχείο, των προσφύγων που μεταφέρονταν από τα νησιά. Το θέμα επιλύθηκε καθώς τα λεωφορεία έφθασαν στον προορισμό τους , από παράδρομο. Όσοι είχαν συγκεντρωθεί σε αντίδραση για την έλευση προσφύγων και μεταναστών, διαλύθηκαν περί τις 6 το πρωί σήμερα. Δείτε το βίντεο από το logospellas.gr:
Κάτι αντίστοιχο, μπλόκο στο δρόμο, επιχείρησε να κάνει μικρότερη ομάδα ατόμων στο ύψος των διοδίων του Στρυμονικού, αλλά και σε εκείνη την περίπτωση το ένα λεωφορείο που μετέφερε πρόσφυγες πέρασε χωρίς πρόβλημα και έφθασε στον προορισμό του.
Κουμουτσάκος: Το τελευταίο τετράμηνο είχαμε 40.000 αφίξεις προσφύγων και μεταναστών
«Το τελευταίο τετράμηνο είχαμε περίπου 40.000 αφίξεις προσφύγων και μεταναστών», δήλωσε ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος μιλώντας στον ΣΚΑΙ και την εκπομπή «Ακραία Φαινόμενα».
Αναφορικά με το προσφυγικό και τις σχολιάζοντας τις αντιδράσεις κατοίκων στην έλευση των προσφύγων – μεταναστών, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ανέφερε πως «η ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών είναι καθήκον της πολιτείας… Τίποτα δεν μπορεί να επιβάλλεται στις τοπικές κοινωνίες», συμπληρώνοντας ότι «για να έχουμε την στήριξη των τοπικών κοινωνιών πρέπει να συνομιλούμε μαζί τους συνέχεια, ακατάπαυστα.»
«H ενημέρωση προκύπτει από την ανάγκη να δειχθεί από όλους μας η έγκαιρη αλληλεγγύη, στις συνοριακές περιοχές της χώρας που δέχονται το πρώτο ωστικό κύμα» και είναι από πλευράς εθνικής ασφάλειας πιο ανοικτές, συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός, τονίζοντας ότι είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίξουμε αυτές τις περιοχές.
«Το ζήτημα είναι μεγάλο και είναι εδώ για να μείνει. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε αντοχή… Κυρίως θα μετρηθούμε όλοι στο αν σε ένα ζήτημα που έχει εθνική διάσταση είμαστε όλοι μαζί. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις και όλη η κοινωνία» υπογράμμισε.
Για να μάθουν όλοι ότι η Σάμος, η Κως, η Λέρος δεν είναι κάποια μακρινά νησιά που κάποιοι λένε ότι έχουν πρόβλημα με τους επενδυτές από την Αφρική.