Μίκα Ιατρίδη: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, γρήγορα και αποφασιστικά, πραγματοποιεί όσα υπόσχεται. Ενισχύει την επιχειρηματικότητα, προσελκύει επενδύσεις, στηρίζει την οικοδομή και την αγορά ακινήτων».
Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για το σχέδιο νόμου «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις».
Επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης των επενδύσεων, ευέλικτη διαδικασία ελέγχου και πιστοποίησης για την γρηγορότερη έναρξη της λειτουργίας της επένδυσης, δημιουργία νέου ψηφιακού χάρτη για άμεση γνώση της οικονομικής δραστηριότητας, προστασία των εργαζομένων από την αδήλωτη εργασία, είναι μερικά από τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις, όπως επεσήμανε στην ομιλία της η βουλευτής Δωδεκανήσου, Μίκα Ιατρίδη.
Η Μίκα Ιατρίδη τόνισε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη με γρήγορους και αποφασιστικούς ρυθμούς «πραγματοποιεί όσα έχει υποσχεθεί στον ελληνικό λαό» και παρουσιάζει «ένα νομοσχέδιο το οποίο επιταχύνει τις εξελίξεις και τις διαδικασίες, ένα νομοσχέδιο που απαντά στο βασικό αίτημα των Ελλήνων και των Ελληνίδων να δουν τη χώρα τους να είναι μια κανονική χώρα, στην οποία η επιχειρηματικότητα δεν θα διώκεται ιδεολογικά, αλλά θα αποτελεί εργαλείο για την ανάπτυξη όλων».
Στη συνέχεια, η βουλευτής Δωδεκανήσου επεσήμανε ότι με βάση αυτό το πλαίσιο, στην συζήτηση για το νέο αναπτυξιακό νόμο θα πρέπει «να δοθεί ουσιαστική βαρύτητα και προσοχή στις ακριτικές νησιωτικές περιοχές, με την παροχή περισσότερων κινήτρων και διευκολύνσεων».
Τέλος, σε σχέση με την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για την αναστολή για τρία χρόνια του ΦΠΑ που επιβάλλεται σήμερα στις μεταβιβάσεις νεόδμητων ακινήτων, ακόμα για τα ακίνητα που έχουν οικοδομική άδεια από το 2006 και την έκπτωση 40% στη δαπάνη εργασιών επισκευής ακινήτων, η Μίκα Ιατρίδη σημείωσε τα εξής:
«Η Κυβέρνηση έχει συνολικό σχέδιο ανάπτυξης. Η Κυβέρνηση αφουγκράζεται την κοινωνία και όσα της μεταφέρουμε εμείς ως βουλευτές και προχώρησε σε δυο σημαντικά μέτρα για την αγορά ακινήτων. Δουλεύουμε συστηματικά για να κάνουμε πράξη την ανάπτυξη για όλους».
Ομιλία στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις».
Ολομέλεια, 23/10/2019.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Θα ξεκινήσω με μια γενική διαπίστωση. Η Αντιπολίτευση και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατούν να καταλάβουν ότι η παρούσα Κυβέρνηση πραγματοποιεί όσα έχει υποσχεθεί στον ελληνικό λαό, τίποτα παραπάνω, τίποτα παρακάτω.
Και το κάνει αυτό με ρυθμούς γρήγορους, με ρυθμούς αποφασιστικούς. Είχαμε υποσχεθεί στους Έλληνες και τις Ελληνίδες ότι θα κάνουμε πράξη την ανάπτυξη για όλους, ότι θα βγάλουμε τη χώρα από το τέλμα της αποεπένδυσης, στο οποίο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε καταδικάσει με την πολιτική της την Ελλάδα.
Και όλα αυτά, μακριά από αγκυλώσεις, μακριά από ιδεοληψίες, για να πάει η χώρα μπροστά, για να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο οικονομικό κλίμα, ένα κλίμα που ήδη φαίνεται ότι έχει βελτιωθεί, όχι μόνο γιατί βγήκαμε στις αγορές, αλλά και γιατί η ελληνική κοινωνία βλέπει ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ξεκινήσει να παράγει σημαντικό και ουσιαστικό έργο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση παρουσιάζει σήμερα ένα νομοσχέδιο το οποίο δείχνει τη διαφορετική μας αντίληψη για την ανάπτυξη. Για εμάς η ανάπτυξη πρέπει να ενταχθεί σε ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο, ένα σχέδιο το οποίο, αν λάβουμε υπόψη μας τη δομή του κράτους μας, πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα κρίσιμα Υπουργεία και αυτό ακριβώς συμβαίνει με το παρόν νομοσχέδιο.
Θα επισημάνω τα κύρια σημεία που αφορούν στο νομοσχέδιο και τα οποία δίνουν μια νέα αναπτυξιακή τροχιά στη χώρα μας.
Επιταχύνεται το καθεστώς αδειοδότησης των στρατηγικών επενδύσεων στην Ελλάδα, χωρίς να τροποποιηθούν οι όροι, παρά μόνο σε ό,τι αφορά την επιτάχυνση των διαδικασιών.
Εισάγεται μια περισσότερο ευέλικτη διαδικασία πιστοποίησης της ολοκλήρωσης και έναρξης παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης με τη συμμετοχή ιδιωτών. Είναι πολύ σημαντικό αυτό το γεγονός.
Για εμάς στα Δωδεκάνησα υπάρχουν σημαντικές επενδύσεις που έχουν μείνει στάσιμες, όπως το γκολφ Αφάντου, εδώ και πολλά χρόνια.
Ταυτόχρονα, δίνεται και η ευκαιρία να προχωρήσουν κι άλλες επενδύσεις που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, όπως οι τουριστικές επενδύσεις στην Κάρπαθο και αλλού. Για εμάς τους ακρίτες νησιώτες είναι εξαιρετικά σημαντικό να δημιουργούνται δουλειές στον τόπο μας, γιατί θέλουμε να μείνουμε στον τόπο μας.
Δημιουργείται ο νέος ενιαίος ψηφιακός χάρτης, ώστε ο καθένας να μπορεί να δει το είδος της οικονομικής δραστηριότητας που ασκείται και γενικά ό,τι έχει σχέση με τις δυνατότητες άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Επιτέλους στην Ελλάδα ήρθε η ώρα να έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία, ώστε να σχεδιάζονται και οι κατάλληλες επενδύσεις. Δημιουργούνται επιχειρηματικά πάρκα, στα οποία μπορούν να εγκατασταθούν και να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις κατά τα πρότυπα που ισχύουν και σε άλλες προηγμένες χώρες.
Καθιερώνονται ουσιαστικές δικλίδες αποτροπής της αδήλωτης εργασίας. Θεσμοθετείται μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων και οργανώσεων εργοδοτών. Και εδώ πραγματικά πιστεύω ότι δεν μπορεί το συνδικαλιστικό κίνημα να είναι εναντίον της διαφάνειας ούτε εναντίον της δημοκρατίας, η οποία προϋποθέτει ότι οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται από την πλειοψηφία και όχι από ένα μικρό έως και ελάχιστο αριθμό ατόμων.
Θα συμφωνήσουμε όλοι ότι χρέος και του ίδιου του συνδικαλιστικού κινήματος είναι να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μαζικότερη συμμετοχή των εργαζομένων μέσω μιας πολιτικής που δεν θα περιορίζεται απλώς στην προκήρυξη απεργιών που ταλαιπωρούν τους υπόλοιπους εργαζόμενους, όπως δυστυχώς βλέπουμε να συμβαίνει τα τελευταία χρόνια.
Τέλος, δίνει λύση σε μια σειρά από εκπαιδευτικά ζητήματα, ιδίως στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τα οποία προέκυψαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το παρόν νομοσχέδιο είναι ένα πλαίσιο το οποίο στόχο έχει να μπει η χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά. Αυτό μπορεί να γίνει με μια συνολική προσέγγιση, επιχειρηματική, περιβαλλοντική, εργασιακή, εκπαιδευτική.
Είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο επιταχύνει τις εξελίξεις και τις διαδικασίες, ένα νομοσχέδιο που απαντά στο βασικό αίτημα των Ελλήνων και των Ελληνίδων να δουν τη χώρα τους να είναι μια κανονική χώρα, στην οποία η επιχειρηματικότητα δεν θα διώκεται ιδεολογικά, αλλά θα αποτελεί εργαλείο για την ανάπτυξη όλων.
Κλείνοντας την παρέμβασή μου, θα ήθελα να επισημάνω ότι στο επόμενο βήμα, όταν θα σχεδιαστεί ένας νέος αναπτυξιακός νόμος, θα πρέπει να δοθεί ουσιαστική βαρύτητα και προσοχή στις ακριτικές νησιωτικές περιοχές, ενδεχομένως με την παροχή περισσότερων κινήτρων και διευκολύνσεων, τις οποίες θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και να καθορίσουμε σε επόμενη φάση.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η ανάπτυξη μιας χώρας πρέπει να βασίζεται στο σύνολο των δυνάμεών της στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Η συνέργεια και η συνεργασία είναι το κλειδί για να πάμε ένα βήμα παραπάνω, για να αξιοποιήσουμε με τη μέγιστη δυνατή αποδοτικότητα όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας. Για τον λόγο αυτό στηρίζω και το παρόν νομοσχέδιο.
Σας ευχαριστώ πολύ.