Παιχνίδια πολέμου στο Αιγαίο – Πόσο πιθανή είναι η σύρραξη με την Τουρκία;

0
1001

Τι επιδιώκει ο Ερντογάν και πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα – Γιατί οι Τούρκοι αποφάσισαν τώρα να βάλουν «φωτιά» στο Αρχιπέλαγος; – Οι μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις των «γειτόνων» και η ανάγκη εθνικής στρατηγικής

Η συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο το τελευταίο διάστημα ενέχει χαρακτηριστικά που προκαλούν προβληματισμό και ανησυχία στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας και καταδεικνύουν πως η Άγκυρα ίσως επιχειρήσει να προκαλέσει μία κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Οι Τούρκοι συνεχίζουν απροκάλυπτα τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και ψάχνονται για θερμό επεισόδιο. Η προκλητικότητα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και πολλοί είναι εκείνοι που τη συγκρίνουν με την εποχή των Ιμίων, όταν οι ύποπτες κινήσεις των «γειτόνων» οδήγησαν τα πράγματα ένα βήμα πριν τη σύρραξη.

Αναλυτές μάλιστα εκτιμούν πως αν η Τουρκία συνεχίσει σε αυτή την τακτική, δεν θα αργήσει να πάρει «φωτιά» το Αιγαίο.

Η επίσημη αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης, οι απειλές για το μεταναστευτικό, η αδιάλλακτη στάση στο Κυπριακό και οι απειλές κατά των Ελλήνων ψαράδων στο ανατολικό Αιγαίο, συνηγορούν στο γεγονός ότι η Άγκυρα προσπαθεί κατά τη συνήθη τακτική της να επωφεληθεί και να αποκομίσει οφέλη από την ευρύτερη περιοχή.

Η πιθανότητα ξεσπάσματος θερμού επεισοδίου δεν μπορεί ασφαλώς να παραγνωριστεί και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις οφείλουν να είναι έτοιμες για παν ενδεχόμενο. Λεονταρισμοί και επιφανειακές αναλύσεις της κατάστασης δεν χωρούν… και από ένα φιλειρηνικό κράτος όπως η Ελλάδα απαιτείται ψύχραιμη αντιμετώπιση της κατάστασης και νηφάλιες κινήσεις απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Επικίνδυνα «παιχνίδια» – Τι επιδιώκει η Τουρκία

Βάζοντας στο… κόλπο και την αντιπολίτευση, η τουρκική ηγεσία κλιμακώνει καθημερινά την επιθετική ρητορική της.

Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι αν όλα αυτά αποτελούν λόγια εσωτερικής κατανάλωσης, κινήσεις εξαγωγής της κρίσης ή εντάσσονται στο πλαίσιο του παζαριού του Τούρκου προέδρου για το προσφυγικό και τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.

Με μια πρώτη ανάγνωση της κατάστασης θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι… λίγο απ’ όλα.

Τις τελευταίες μέρες έχουν εκδοθεί αλλεπάλληλα NOTAM’S και αντίστοιχα NAVTEX, από την Τουρκία, δηλαδή προειδοποιήσεις ότι κάποιες περιοχές του Αιγαίου δεν είναι ασφαλείς, λόγω στρατιωτικών ασκήσεων. Επιχειρεί λοιπόν να δεσμεύσει εκτεταμένες περιοχές στο Βόρειο, Κεντρικό και Ανατολικό Αιγαίο για ένα διάστημα 11 μηνών, δηλαδή για ολόκληρο το 2017, προκειμένου να πραγματοποιήσει αεροναυτικές ασκήσεις και βολές όπλων των τουρκικών ενόπλων Δυνάμεων.

Επί της ουσίας λοιπόν, «κλειδώνουν» το Αρχιπέλαγος απ’ άκρη σ’ άκρη! Έτσι, αν γίνουν δεκτές οι Τουρκικές απαιτήσεις, τότε, τα Ελληνικά αεροσκάφη και τα πλοία, για να πάνε στο Καστελόριζο, οφείλουν, είτε να παρακάμψουν τις τουρκικές ζώνες (με ότι αυτό συνεπάγεται) είτε να ζητήσουν άδεια από τις τουρκικές Αρχές.

Με τον τρόπο αυτό ο Ερντογάν εγείρει πιο πιεστικά σοβαρά ελληνοτουρκικά ζητήματα, που αφορούν στο εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων, την ελληνικότητα νησιών, καθώς επίσης και την οροθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο. Θυμίζουμε άλλωστε πως αποτελεί πάγια επιδίωξη της Άγκυρας η αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.

Ξεπερνώντας κάθε όριο θράσους, ψεύδους και αλαζονείας, οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι σύμφωνα με τη Συνθήκης της Λωζάννης 1923 (την οποία επικαλούνται κατά το δοκούν) και Παρισίων 1947, όλα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι αποστρατικοποιημένα και απαγορεύεται στην Ελλάδα να τα χρησιμοποιεί για οποιαδήποτε στρατιωτική δραστηριότητα, δηλαδή είναι «ουδέτερες ζώνες», όπου η Ελλάδα δεν έχει το δικαίωμα να ασκήσει πλήρη κυριαρχία. Ισχυρισμός ΨΕΥΔΕΣΤΑΤΟΣ, ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΟΣ, ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ!

Βάζοντας «φωτιά» στο Αιγαίο ο Ερντογάν επιχειρεί την επιβολή νέων τετελεσμένων στην περιοχή.
Ενδεχόμενο «θερμό επεισόδιο» στο Αρχιπέλαγος θα προκαλούσε σοβαρή κρίση στην ήδη επιβαρυμένη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τα μελλούμενα.

Ο «σουλτάνος» ωστόσο, ποντάρει στη διαπραγμάτευση που νομοτελειακά θα ακολουθήσει στο πλαίσιο της προσπάθειας διπλωματικής διευθέτησης και θα οδηγήσει σε περισσότερα οφέλη την πλευρά της Τουρκίας. Κατά πάγια τακτική η Τουρκία συνηθίζει να εγείρει τρελές απαιτήσεις, ώστε να έχει διαπραγματευτική ευελιξία και στο τέλος της διαδικασίας το αποτέλεσμα να έχει θετικό πρόσημο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η διαπραγμάτευση για το προσφυγικό και οι απαιτήσεις προς την ΕΕ.

Συμπερασματικά, οι Τούρκοι έχουν σταθερές επιδιώξεις σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και τώρα που χάνεται το παιχνίδια στο μέτωπο της Συρίας δεν είναι καθόλου απίθανο να στρέψει το… ενδιαφέρον της στο Αιγαίο. Πότε θα γίνει αυτό; Άγνωστο… Οι επόμενοι μήνες όμως θα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμοι!

Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να αντιδράσει, υλοποιώντας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο Εθνικής Στρατηγικής, αλλά και σύσσωμη η αντιπολίτευση, θα πρέπει να ασχοληθεί πιο σοβαρά με την πρωτοφανή και κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα και τα εθνικά θέματα γενικότερα.

ΠΗΓΗnewsbomb.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ