Κρήτη: «Ναι» δημάρχων στην φιλοξενία προσφύγων-μεταναστών

0
168

Στο Ρέθυμνο βρέθηκε απόψε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας, Δόμνα Μιχαηλίδου, όπου συναντήθηκε με τους δημάρχους του νομού, με στόχο να διαπιστώσει τις δυνατότητες, αλλά και τις διαθέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, σχετικά με τη δημιουργία δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων απροστάτευτων παιδιών, προσφύγων και μεταναστών.

Όπως ανέφερε η υφυπουργός, με τους δημάρχους του Ρεθύμνου συζήτησε για το θέμα των ανηλίκων ασυνόδευτων και «το πώς μπορούμε να συνεργαστούμε όλοι μαζί, ώστε να ανοίξουμε τις δομές φιλοξενίας των ανηλίκων και να καταφέρουμε να αποσυμφορήσουμε δομές όπως αυτές της Μόριας, αλλά και στην Αττική που βρίσκονται πολλά παιδιά συγκεντρωμένα». Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουν όλοι – ανέφερε η κα Μιχαηλίδου – πως τα ανήλικα ασυνόδευτα παιδιά είναι η πιο ευάλωτη και πιο ευαίσθητη ομάδα του προσφυγικού μεταναστευτικού κύματος που έχουμε στη χώρα μας. «Γι’ αυτό ακριβώς βρέθηκα να συζητήσω με τους δημάρχους του Ρεθύμνου για το ζήτημα αυτό και διαπίστωσα μία πάρα πολύ μεγάλη ευαισθησία για το συγκεκριμένο ζήτημα και ανοιχτούς ορίζοντες, έτσι ώστε να δούμε το πώς μπορούμε να συνεργαστούμε και το πώς βλέπουν οι ίδιοι και χαρτογραφούν, για ποια ακίνητα μπορεί να είναι ανοιχτά στους δήμους τους, αλλά και τι δομές μπορούν να χρησιμοποιήσουν, κυρίως μέσα από την αναπτυξιακή τους εταιρεία», είπε η υφυπουργός.

Η κ. Μιχαηλίδου μίλησε και για το ύψος της χρηματοδότησης, λέγοντας πως υπάρχει η χρηματοδότηση επί το πλείστον από ευρωπαϊκά κονδύλια. Παράλληλα όμως, υπάρχει και το ρυθμιστικό πλαίσιο το οποίο αποσαφηνίζει πλήρως τις συνθήκες προστασίας των παιδιών στις δομές αυτές, και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε έτσι, ώστε εντός του μήνα αυτού να έχουμε την απάντηση των δήμων, των δημάρχων του Ρεθύμνου, για το πώς μπορούμε να συνεργαστούμε για τη φιλοξενία των παιδιών αυτών». Η κα Μιχαηλίδου επανέλαβε αρκετές φορές πως διαπίστωσε πάρα πολύ θετικές ανταποκρίσεις από πλευράς των δημάρχων και στο Ρέθυμνο, οι οποίοι μάλιστα μοιράστηκαν τους προβληματισμούς τους – και αυτό που αποκόμισε είναι ότι «σε καμία στιγμή μέσα στη συνάντησή μας δεν κατάλαβα να υπήρξε ανασχετικός προβληματισμός. Οπότε, δεδομένου ότι το υπουργείο επιβλέπει το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης το οποίο είναι ο αρμόδιος φορέας για τη λειτουργία όλων των δομών που φιλοξενούν απροστάτευτους ανήλικες, θα δώσουμε την τεχνογνωσία μας, τόσο από δομές που ήδη τρέχουν τη λειτουργία και το πρόγραμμά τους στην υπόλοιπη επικράτεια, αλλά και από τους ξενώνες που λειτουργούν, για το πώς γίνεται και πώς μπορεί να κάνει μία αναπτυξιακή εταιρεία την αίτησή της στο ταμείο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ώστε να υπάρξει η εκταμίευση των χρημάτων για τη δημιουργία τέτοιων δομών».

Στο Ρέθυμνο υπολογίζεται να φιλοξενηθούν 70 έως και 100 παιδιά, ενώ συνολικά σε όλη την Κρήτη έχει γίνει συζήτηση για 300 με 350 περίπου παιδιά. Η υφυπουργός ανέφερε ότι βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, που είναι υπεύθυνος για τον συντονισμό των δράσεων, για το πώς τα παιδιά θα μετακινηθούν για παράδειγμα, από τη Μόρια στην υπόλοιπη επικράτεια. Αυτό το οποίο η ίδια η υφυπουργός πράττει, είναι να ενημερώσει τους δημάρχους για τις αρμοδιότητες του υπουργείου και του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης που είναι ο επιβλέπων φορέας για το συγκεκριμένο ζήτημα. Ως εκ τούτου, ενημέρωσε και συνεχίζει να ενημερώνει τους δημάρχους της Κρήτης, αλλά και την Περιφέρεια Κρήτης για όλα όσα πρέπει να γίνουν, έτσι ώστε η Κρήτη – την οποία χαρακτήρισε ως «μία ανοιχτή κοινωνία με φιλόξενο λαό» – να φιλοξενήσει και αυτά τα παιδιά.

Σήμερα σε όλο το νησί δεν υπάρχει καμία φιλοξενία ασυνόδευτων παιδιών, ούτε ακόμη και στα Ανώγεια όπου λειτουργούσε η Εστία του Ιδρύματος Νεότητας. Όπως ανέφερε μάλιστα ο δήμαρχος Ανωγείων, Σωκράτης Κεφαλογιάννης, «η δομή στα Ανώγεια, η οποία ξεκίνησε το 2000 και αποτελούσε πρότυπο λειτουργίας για ασυνόδευτα και απροστάτευτα παιδιά, όχι μόνο για την Κρήτη, αλλά για όλη την Ελλάδα, και μάλιστα είχε πολύ καλές περγαμηνές από πλευράς της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Ελλάδα, ενώ παρείχε όλες τις υπηρεσίες, εδώ και κάποια χρόνια άρχισε να μην έχει παιδιά. Κάθε παιδί που ενηλικιώνονταν έφευγε και δεν ερχόταν νέο παιδί, με αποτέλεσμα σήμερα να μην υπάρχει κανένα άτομο προς φιλοξενία». Όπως ανέφερε, ο δήμος είναι σε συνεννόηση με τον νέο πρόεδρο του ιδρύματος, και την ερχόμενη Δευτέρα θα υπάρξει και επαφή με το ειδικό κλιμάκιο για να διορθωθούν και να ελεγχθούν όλες οι εκκρεμότητες που υπάρχουν με την Εστία στα Ανώγεια. «Θέλουμε πολύ σύντομα η μονάδα να λειτουργήσει και να υπάρχουν οι απαραίτητες συνθήκες διαβίωσης για να φιλοξενήσει 25 παιδιά, όπως τα τελευταία χρόνια, δεδομένου ότι αντιλαμβάνονται όλοι στα Ανώγεια πως πρέπει να συμμετέχουμε στην κοινή προσπάθεια όλων να προστατευθούν αυτά τα παιδιά» διαβεβαίωσε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Η Δ. Μιχαηλίδου είπε επίσης, πως η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για την επίλυση του προβλήματος των απροστάτευτων παιδιών και την προστασία τους. Για όσες δε, κοινωνίες αντιδράσουν, «επειδή ως κυβέρνηση δεν είμαστε υπέρ στο να υπάρχουν πιέσεις, αλλά επιθυμούμε την αλληλεγγύη, θέλουμε να μιλάμε για συνεργασία, να μιλάμε για ενημέρωση και είμαι σίγουρη ότι θα βρεθεί λύση».

Όπως μάλιστα ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πάντα οι τοπικές κοινωνίες σε κάθε πρόβλημα, ιδίως τέτοιας φύσης, βοηθούσαν στην εξεύρεση των λύσεων και δεν έμειναν αμέτοχες». Η υφυπουργός τέλος τόνισε, ότι από πλευράς του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη υπάρχει η βούληση ώστε να κατανεμηθούν σε όλη την επικράτεια 30.000 πρόσφυγες.

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου, μιλώντας για το ζήτημα, έκανε λόγο για «κατανόηση του προβλήματος» τονίζοντας ότι «όλοι οι δήμαρχοι καταλαβαίνουμε ότι είναι ένα θέμα η φιλοξενία και προστασία των ανηλίκων προσφύγων και μεταναστών που πρέπει να διαχειριστούμε, καθώς αυτά τα παιδιά πρέπει να βρουν μία στοργή από πλευράς ελληνικής πολιτείας». Οι δήμαρχοι Ρεθύμνου όμως παράλληλα, εξέθεσαν τα διάφορα ζητήματα που υπάρχουν στις τοπικές κοινωνίες, θέματα και προβλήματα ακόμη και νομικού πλαισίου, και σύμφωνα με τον δήμαρχο κ. Μαρινάκη, «στο Ρέθυμνο ο οργανισμός ο οποίος μπορεί να βοηθήσει και να διεκπεραιώσει αυτή τη λειτουργία φιλοξενίας, είναι μόνο ο ΑΚΟΜΜ Ψηλορείτης. Όλοι μαζί, Περιφέρεια και δήμοι, θα βοηθήσουμε ώστε αυτός ο μικρός αριθμός των παιδιών να διασπαρθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε και τις ανάγκες που υπάρχουν να εξυπηρετήσουμε, και να μη δημιουργηθούν προβλήματα σε κανένα σημείο του νομού Ρεθύμνου».

Αξίζει να σημειωθεί, πως τις επόμενες εβδομάδες, οι δήμαρχοι θα έχουν διαμορφώσει μία συγκεκριμένη πρόταση, δεδομένου ότι ήδη από δήμαρχο του νομού έχει αναφερθεί πως υπάρχει ενδιαφέρον από μικρό-ξενοδόχους που είναι διατεθειμένοι να φιλοξενήσουν παιδιά, μιας και τα χρήματα τα οποία διατίθενται για την ενίσχυση φιλοξενίας είναι αρκετά. Οι δήμαρχοι, όπως επισημάνθηκε, έχουν αγωνία να υπάρχει «ροή επίλυσης του προβλήματος», να μην υπάρξουν ζητήματα που να ανασχέσουν τη ροή αυτή, και φυσικά να ενισχυθεί από πλευράς πολιτείας το ενδιαφέρον ιδιωτών, πέρα από τους δήμους, για να συνδράμουν στη φιλοξενία των ασυνόδευτων απροστάτευτων παιδιών.

Στο μεταξύ, συνάντηση με την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, θα έχει αύριο στις 13.00, στο γραφείο του, ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης. Θα ακολουθήσει η συνάντηση εργασίας με το σύνολο των δημάρχων του νομού, με θέμα την ενεργότερη συμμετοχή των δήμων και των εποπτευόμενων φορέων τους, στη δημιουργία δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ