Όταν οι Αρχές αποκαλούν ρατσιστικά «σκουπιδιάρηδες» τους εργαζόμενους στην καθαριότητα

0
1474

Στους δήμους, όπως είναι γνωστό υπάρχει συγκεκριμένη ειδικότητα εργαζομένων που αφορά στην καθαριότητα, με τον κωδικό «ΥΕ 16 Εργάτες Καθαριότητας». Είναι οι συνάδελφοί μας που απασχολούνται καθημερινά στην αποκομιδή των απορριμμάτων, μια δύσκολη δουλειά, ανθυγιεινή και επικίνδυνη. Μαζεύουν, ακόμα και σε αντίξοες συνθήκες, ό,τι εμείς δημιουργούμε και πετάμε αλόγιστα, καθαρίζουν τις πόλεις, συμβάλλοντας έτσι με τη δουλειά τους στην προστασία της δημόσιας υγείας. Βγάζουν το ψωμί τους, τόσο των ιδίων όσο και της οικογένειάς τους, με «καθαρά χέρια», μαζεύοντας τα απορρίμματα που δημιουργούμε όλοι εμείς.

Το λιγότερο, λοιπόν, που οφείλουμε όλοι εμείς απέναντι σε αυτούς τους εργαζομένους είναι σεβασμός και αλληλεγγύη σε κάθε αγώνα που δίνουν: για το δικαίωμά τους για μόνιμη και σταθερή εργασία και για τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας, καθώς πολλοί εξ αυτών είναι εργασιακά όμηροι από όλες τις κυβερνήσεις και δημοτικές Αρχές, μέσα από ελαστικές εργασιακές σχέσεις και προγράμματα του ΟΑΕΔ, χωρίς, πολλές φορές, την παροχή των Μέτρων Ατομικής Προστασίας, όταν μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχουμε σημαντική άνοδο του αριθμού των εργατικών ατυχημάτων, πολλά εκ των οποίων θανατηφόρα, λόγω εντατικοποίησης και ελαστικοποίησης της εργασίας, απαρχαιωμένου μηχανολογικού εξοπλισμού, ελλιπούς συντήρησής του και χωρίς την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων.

Και για του λόγου του αληθές δείτε παρακάτω τα έντυπα ανάληψης εργασίας του ΟΑΕΔ.

 

Κι όμως, κάποιοι φροντίζουν να τους υποτιμούν με την πρώτη ευκαιρία, όπως, το ίδιο το κράτος και οι Αρχές του. Στην κατοχή του ergasianet.gr, ήρθαν έγγραφα από καταγγελία της σύμβασης εργάτριας καθαριότητας, όπου ρατσιστικά ο ΟΑΕΔ την αποκαλεί, την εντάσσει σε μια ειδικότητα που δεν υπάρχει, σε αυτήν των «σκουπιδιάρηδων» (αντί της ειδικότητας, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, «ΥΕ 16 Εργάτες Καθαριότητας»). Η εργάτρια καθαριότητας δούλευε σε δήμο της ΝΑ Πελοποννήσου, και στη ρατσιστική αυτή καταγραφή καθίσταται υπεύθυνη και η ίδια η Δημοτική Αρχή, όπου δούλευε η συνάδελφος, διότι δέχθηκε τον όρο αυτό.

Κάποιοι θεωρούν ότι οι εργάτες καθαριότητας, οι καθαρίστριες και οι καθαριστές είναι οι «παρίες της Εργατικής Τάξης». Άλλοι, όπως ο σημερινός πρωθυπουργός και η ΝΔ, τους θέλουν «επιχειρηματίες» και σε καμία περίπτωση δημόσιους υπαλλήλους, παρά το ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες μιας υπηρεσίας (ο καθαρισμός των πόλεων, των υπηρεσιών, των κτηρίων, των σχολείων είναι πάγια και διαρκή ανάγκη, και είναι ξεκάθαρο αυτό). Άλλοι, με πρώτους και καλύτερους τους αιρετούς, τους θέλουν επισφαλώς εργαζομένους, για να τους έχουν σε διαρκή ομηρία και να χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο των πελατειακών σχέσεων ως ψηφοφόροι. Τώρα, ήρθε να προστεθεί μέσω ΟΑΕΔ και ο ρατσιστικός -αλλά καταδικαστέος από το ergasianet.gr και το ΜΕΤΑ– όρος «σκουπιδιάρηδες».

Πηγή: ergasianet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ