Το φαινόμενο που παρατηρήθηκε πάνω από τον Αττικό ουρανό προκαλείται από την κυκλοφορία του αέρα στη βάση της καταιγίδας – 7.000 κεραυνοί στην ελληνική επικράτεια την Πέμπτη – Από τη νύχτα το νέο κύμα της κακοκαιρίας
Το φαινόμενο που αποκαλείται shelf cloud παρατηρήθηκε πάνω από τον ουρανό της Αττικής λίγο πριν ξεσπάσει η σφοδρή καταιγίδα. Οι εικόνες που αποτυπώνουν το φαινόμενο και την απότομη αλλαγή του καιρού είναι εντυπωσιακές: Ένα τεράστιο σύννεφο, κατέγραψαν πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τη στιγμή που «καταπίνει» την Αττική, προτού ξεκινήσει η μεγάλη καταιγίδα στο λεκανοπέδιο.
Μάλιστα, οι εικόνες που δημοσίευσε το Forecast Weather Greece στο Facebook από το πέρασμα της καταιγίδας πάνω από την Αττική είναι εκπληκτικές, με τα σύννεφα να φαίνονται απειλητικά, σαν να θέλουν να «ρουφήξουν» τον νομό.
Πρόκειται για ένα shelf cloud –χαμηλό νέφος- γκριζωπής απόχρωσης τμήματα του οποίου δίνουν την αίσθηση της «πτώσης» προς το έδαφος. Όπως είπε στο protothema.gr ο μετεωρολόγος- διευθυντής ερευνών στο Αστεροσκοπείο της Αθήνας, Κώστας Λαγουβάρδος «πρόκειται για νέφος στη βάση της καταιγίδας που προκαλείται από την κυκλοφορία του αέρα στην καταιγίδα. Είναι γνωστό φαινόμενο που συνδέεται με τις καταιγίδες- δεν το συναντάμε, δηλαδή για παράγειγμα στις «ποτιστικές βροχές» και πολλές φορές έχει καταγραφεί στην Ελλάδα». Οπως λέει, έχει σημασία σε ποια πλευρά του νέφους θα βρεθεί κανείς για να μπορέσει να καταγράφει εντυπωσιακές εικόνες, όπως συνέβη σήμερα. Σύμφωνα με τον κ.Λαγουβάρδο η κακοκαιρία για σήμερα αποτελεί παρελθόν, ωστόσο νέο κύμα αναμένεται από τη νύχτα και αύριο. Θα ακολουθήσει ανάπαυλα το σαββατοκύριακο και από τη Δευτέρα αναμένονται βροχές.
Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ, το shelf cloud είναι ένα σύννεφο σφηνοειδούς σχήματος, που σχηματίζεται σε χαμηλό ύψος κατάτη διάρκεια μιας καταιγίδας και συνοδεύεται από ισχυρή βροχόπτωση ισχυρούς ανέμους.
Το shelf cloud φαίνεται εντυπωσιακό, ίσως ακόμη και τρομακτικό και πολλοί το μπερδεύουν με ανεμοστρόβιλο καθώς εμφανίζεται σχετικά γρήγορα στον ορίζοντα.
Στην πραγματικότητα, όμως, είναι ακίνδυνο, και -εκτός εξαιρέσεων- έπειτα από λίγη ώρα εξαφανίζεται.
Η απογευματινή καταιγίδα στην Αθήνα από τον μετεωρόλογο της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά:
H απογευματινή καταιγίδα στην Αθήνα της 3ης Οκτωβρίου 2019 pic.twitter.com/jEeQbrEzhe
— KolydasΤ (@KolydasT) October 3, 2019
7.000 κεραυνοί στην ελληνική επικράτεια την Πέμπτη
Ισχυρή καταιγίδα έπληξε την Αττική το μεσημέρι της Πέμπτης, αν και τα πρωινά προγνωστικά στοιχεία, δεν έδιναν την πιθανότητα εκδήλωσης καταιγίδας στη συγκεκριμένη περιοχή.
Παράλληλα, ισχυρές βροχές και καταιγίδες έπληξαν κυρίως τη Δυτική Ελλάδα και δευτερευόντως τη Μακεδονία και τα υπόλοιπα της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου.
Το σύστημα «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, κατέγραψε περί τους 7.000 κεραυνούς πάνω από την ελληνική επικράτεια, με 2.300 από αυτούς να εντοπίζονται πάνω από την ξηρά.
Στην εικόνα που ακολουθεί παρουσιάζεται η γεωγραφική τους κατανομή
Ο καιρός την Παρασκευή – Ποιες περιοχές θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία
Μετά τη μεταβολή που παρουσίασε ο καιρός τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, από τις νυκτερινές ώρες (απόψε) ένα νέο μέτωπο κακοκαιρίας αναμένεται να «σαρώσει» τη χώρα από τα βορειοδυτικά, κινούμενο αργά κατά διάρκεια της Παρασκευής προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Βροχές και καταιγίδες αναμένονται αύριο, Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα, που σε ορισμένες περιπτώσεις θα συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις. Μετά τη διέλευση του μετώπου η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Στις περιοχές που θα επηρεαστούν από έντονα φαινόμενα συμπεριλαμβάνονται ο νομός και η πόλη της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς Παρασκευή, καθώς επίσης ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας κατά τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής.
Εξαίρεση αποτελούν η Κρήτη και τα νοτιότερα τμήματα των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, όπου τα όποια φαινόμενα εκδηλωθούν θα είναι πολύ περιορισμένα. Βαθμιαία, από τα βορειοδυτικά ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση, με τα φαινόμενα να κινούνται νοτιότερα και ανατολικότερα, ενώ και μέχρι το βράδυ της Παρασκευής οι καταιγίδες θα περιοριστούν στο Ανατολικό Αιγαίο και τη Θράκη.
Αναλυτικά, αύριο η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 9 έως 17 βαθμούς, στη Βόρεια Ελλάδα από 12 έως 22, στην Κεντρική Ελλάδα από 16 έως 26 βαθμούς, στην Ήπειρο από 15 έως 25, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 17 έως 26 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 15 έως 28, στα νησιά του Ιονίου από 17 έως 25 και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου από 17 έως 27 βαθμούς, αλλά στη Βόρεια Κρήτη οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν στους 32 με 35 βαθμούς Κελσίου.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί 5 με 6 μποφόρ, ενισχυόμενοι βαθμιαία σε πολλές περιοχές σε σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ και πιθανώς πρόσκαιρα τοπικά θυελλώδεις 8 μποφόρ. Εξαίρεση αποτελούν τα βορειοδυτικά πελάγη, όπου θα επικρατήσουν βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 7 μποφόρ. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, πάντως, οι άνεμοι στα περισσότερα τμήματα του Αιγαίου θα στραφούν σε δυτικών διευθύνσεων και θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση. Βορειοδυτικό ρεύμα εντάσεων 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ θα επικρατήσει στο Ιόνιο.
Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με λίγες βροχές τις πρωινές ώρες, αλλά στη συνέχεια ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση και θα εκδηλωθούν παροδικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα ενδέχεται πρόσκαιρα να είναι τοπικά έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες έως νοτιοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ, ενώ το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς και παρουσιάσουν εξασθένηση στα χερσαία τμήματα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην πόλη της Αθήνας από 22 έως 27 βαθμούς.
Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται βροχές ή καταιγίδες κατά περιόδους, με τοπικά έντονα φαινόμενα. Από τις απογευματινές ώρες ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί, 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 17 έως 20 βαθμούς Κελσίου.