«Βόμβα» – Ο ΣΥΡΙΖΑ καταργεί τις Πανελλήνιες Εξετάσεις

0
856

Πανελλήνιες 2017

: Νέες αλλαγές στις Πανελλήνιες αλλά και στα ΑΕΙ και ΤΕΙ έχει στα «σκαριά» ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου – Όλοι οι υποψήφιοι θα διαγωνίζονται σε Νέα Ελληνικά, Ιστορία, Μαθηματικά, Αγγλικά.

«Η διαμόρφωση του Ενιαίου Χώρου στην Ανώτατη Εκπαίδευση είναι ίσως, μαζί με την αλλαγή του Λυκείου και την κατάργηση των Πανελληνίων Εξετάσεων, μία από τις αλλαγές εκείνες που θα αναμορφώσουν το σύνολο του εκπαιδευτικού τοπίου», τονίζει σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο υπουργός Παιδείας,Κώστας Γαβρόγλου. Μιλώντας για τα μαθήματα στα οποία διαγώνιζονται οι υποψήφιοι για την εισαγωγή στα ΑΕΙ σημειώνει ότι «είναι απαραίτητο να αλλάξει όλο το σύστημα πρόσβασης και μαζί τα μαθήματα στα οποία θα εξετάζονται οι μαθητές» και εξηγεί: «Γιατί ένας υποψήφιος φοιτητής Νομικής να μην γνωρίζει Μαθηματικά ή ένας ναυπηγός, Ιστορία; Γιατί και οι δύο να μην γνωρίζουν καλά Ελληνικά, αλλά και Αγγλικά; Δεν είναι βασικά μαθήματα για όλους αυτά; Φυσικά, αυτή είναι η προσωπική μου άποψη».

Ο υπουργός Παιδείας δηλώνει ότι από την επόμενη σχολική χρονιά το ολοήμερο σχολείο θα επεκταθεί σε άλλα 750 μονοθέσια, διθέσια και τριθέσια σχολεία, στα οποία δεν υπήρχε και υπογραμμίζει ότι: «το μεγάλο στοίχημα εδώ, είναι να κερδηθεί η κοινωνία, οι γονείς, και να πάψει να θεωρείται το ολοήμερο «προαιρετικό» ή αναγκαία λύση για τη φύλαξη των παιδιών όσο οι γονείς είναι στις δουλειές τους». «Η εξάπλωση και γενίκευση του ολοήμερου σχολείου το πιθανότερο είναι να δημιουργήσει νέες ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό και ιδανικά προσλήψεις», εκτιμά ο κ. Γαβρόγλου. Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του Κώστα Ζουράρι σημειώνει ότι «ο καθένας σε ένα δημοκρατικό πλαίσιο έχει το δικαίωμα να δοκιμάζει τα όρια ανοχής και αντοχής των άλλων».

Γαβρόγλου: Δίνουμε «μάχη» με τους θεσμούς

«Οι Θεσμοί θέτουν θέματα και τα παίρνουν πίσω», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, με αφορμή τη συζήτηση με τους Θεσμούς για το νόμο για την ιδιωτική εκπαίδευση.

«Είχαμε έντονη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς, νομίζω ότι έχουμε έρθει σε συνεννόηση την όποια αποδέχονται και τα καλά ιδιωτικά σχολεία». Οι θεσμοί, δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό ο υπουργός Παιδείας, «επικοινωνούν με κακές επιχειρήσεις και κακά σχολεία».

«Θέλουμε κανονικοποίηση σχέσεων εργασίας στα καλά σχολεία. Το Σύνταγμα λέει ότι οι εκπαιδευτικοί επιτελούν κοινωνικό λειτούργημα και πρέπει να έχουν κάποια ανεξαρτησία», σημείωσε ο κ. Γαβρόγλου.

«Αν ο σχολάρχης θέλει να απολύσει εκπαιδευτικό πρέπει να είναι αιτιολογημένη απόφαση. Εμείς θέλουμε ανεξάρτητη επιτροπή τριών δικαστών που θα αποφανθούν αν η απόλυση του εκπαιδευτικού είναι αιτιολογημένη ή όχι», διευκρίνισε.

Για τις αλλαγές στην εκπαίδευση, που θα γίνουν σε βάθος τριετίας, ο υπουργός αποσαφήνισε ότι βασικοί στόχοι είναι η ενίσχυση των δυο τελευταίων τάξεων του λυκείου, η ενίσχυση του κύρους του εθνικού απολυτηρίου, οι αλλαγές στις εξετάσεις με κατευθείαν εγγραφή στο πανεπιστήμιο με το εθνικό απολυτήριο και ευελιξία στις σπουδές στο πρώτο έτος του πανεπιστημίου.

«Δεν μπορεί καν να τεθεί θέμα ιδιωτικών πανεπιστημίων», ξεκαθάρισε ακόμη, διατυπώνοντας την αντίθεσή του.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ