Κυβερνητικές πηγές: Οι θεσμοί θα εγκρίνουν τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός
– Αλλαγή κλίματος υπερ της Ελλάδας στις Βρυξέλλες
– Ρεπορτάζ βόμβα του MNI: Δεν γνώριζε το Eurogroup τα όσα ανακοίνωσε χθες ο Ντάισελμπλουμ για το πάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος
– Χάσμα πλέον ανάμεσα σε Κομισιόν και Eurogroup – «Εμείς θα εγκρίναμε τα μέτρα Τσίπρα», λέει αξιωματούχος της
– Συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής
Νέες διαστάσεις παίρνει το ελληνικό ζήτημα μετά την δημοσίευση από το MNI ενός ρεπορτάζ – βόμβα το οποίο δείχνει πλέον ότι υπάρχει ρήξη ανάμεσα στην Κομισιόν και στο Eurogroup. Επι της ουσίας, το MNI το οποίο επικαλείται ανώνυμη πηγή από την Κομισιόν, αναφέρει ότι το Eurogroup ΔΕΝ είχε ενημερωθεί για την απόφαση του Γερούν Ντάισελμπλουμ να «παγώσουν» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.
Επι της ουσίας περιγράφει ένα είδος «πραξικοπήματος» εκ μέρους του Γερούν Ντάισελμπλουμ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αφού η ίδια πηγή αναφέρει ότι ότι υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στην Κομισιόν και το Eurogroup για τα όσα εξήγγειλε ο έλληνας πρωθυπουργός και μάλιστα επισημαίνει ότι «Η Κομισιόν θα ενέκρινε τις κοινωνικές δαπάνες της Ελλάδας εφόσον είχε κληθεί να γνωμοδοτήσει επί αυτών».
Αυτό δείχνει μια αλλαγή κλίματος στις Βρυξέλλες και σε αυτό φαίνεται να βασίζεται η αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι θα έχουμε λύση στο θέμα έως τα Χριστούγεννα.
Κυβερνητικές πηγές δήλωσαν ότι εντός των προσεχών ημερών, και πάντως πριν τα Χριστούγεννα, οι εκπρόσωποι των θεσμών θα αποφανθούν ότι τα πρόσφατα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, είναι συμβατά προς όσα έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με τους δανειστές της.
Κατόπιν αυτού, οι ίδιες πηγές πιστεύουν, ότι όσοι αντιδρούν, με πρώτη τη Γερμανία, θα άρουν τις αντιρρήσεις τους, σε σχέση με την εφαρμογή από το 2017 των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Πιο λεπτομερώς, μόνο η Γερμανία ζήτησε να δει την έκθεση των θεσμών, για το αν τα μέτρα κοινωνικής στήριξης είναι συμβατά με τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015, την ώρα που όλες οι άλλες χώρες ήταν υπέρ. Μόλις οι θεσμοί αποφανθούν θετικά, όπως αναμένει η Αθήνα, τότε ξεπαγώνει η διαδικασία, γνωστοποίησε επίσης η ίδια κυβερνητική πηγή. Ερωτηθείς για τις ανακοινώσεις Ντάισελμπλουμ, η ίδια πηγή ανέφερε, πως ο εκπρόσωπός του δεν έκανε τίποτε άλλο από το να επαναλάβει το ερώτημα της γερμανικής πλευράς.
Οι ίδιες πηγές σημείωναν, ότι ακόμη και αν χρειαστεί να υπάρξει στο πλαίσιο αυτής της απόφασης των θεσμών, μια αναφορά σχετική με την υποχρέωση της Ελλάδας να ενημερώνει τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών πριν την ανακοίνωση ανάλογων μέτρων, αυτό είναι ελάσσονος σημασίας και δεν δημιουργεί κάποιο πρόβλημα στην Αθήνα. Ταυτοχρόνως, η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερά αντίθετη στην εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων λιτότητας.
Όσον αφορά τη Σύνοδο των Ευρωσοσιαλιστών, η κυβερνητική πηγή σημείωνε, πως πήγε «πολύ καλά», με απόλυτη στήριξη των ελληνικών θέσεων, υπογραμμίζοντας την τοποθέτηση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά, επίσης υπέρ των ελληνικών θέσεων, ενώ έκανε και αναφορά (η κ. Γεννηματά) στον «εκβιασμό Σόιμπλε». Αντίστοιχες θέσεις είχαν πάρει και οι κκ Μοσκοβισί, Σουλτς και Πιτέλα.
Στη συνάντηση, τέλος, με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε, ο Αλέξης Τσίπρας τον ενημέρωσε για το προσφυγικό και το οικονομικό ζήτημα, ειδικότερα δε, τη συμβατότητα των μέτρων.
Υπερψηφίστηκαν τα «δώρα Τσίπρα» στους συνταξιούχους
Ειδήσεις | Βουλή: Σε ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή – «Ναι» στην επίμαχη τροπολογία ψήφισαν η κυβερνητική πλειοψηφία, ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες, καθώς και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή – «Παρών» δήλωσαν οι βουλευτές της ΝΔ, ενώ αποχή επέλεξαν Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων – Απίστευτοι διάλογοι, προσωπικοί χαρακτηρισμοί και αντιπαράθεση μεταξύ Άδωνι Γεωργιάδη και Παύλου Πολάκη.
Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η χορήγηση του εφάπαξ βοηθήματος στους συνταξιούχους, ύστερα από αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Υπέρ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ, Ανεξάρτητοι Έλληνες και Χρυσή Αυγή, «παρών» δήλωσε η ΝΔ, ενώ απείχαν από την ψηφοφορία το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων.
Στην ψηφοφορία έλαβαν μέρος 257 βουλευτές. «Ναι ψήφισαν» 196 βουλευτές.
Απουσίασαν 14 βουλευτές από τη ΝΔ, ο Χρήστος Μιχαηλίδης από τον ΣΥΡΙΖΑ (ασθενής), η Φώφη Γεννηματά από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (απουσιάζει στις Βρυξέλλες), πέντε βουλευτές από τη Χρυσή Αυγή, τρεις από το ΚΚΕ, οκτώ από το Ποτάμι, οκτώ από την Ένωση Κεντρώων και τέσσερις ανεξάρτητοι βουλευτές.