Τα όσα προβλέπονται για το νέο κρατικό μόρφωμα είναι πραγματικά εξωφρενικά. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως το υπουργικό συμβούλιο για να πάρει απόφαση θα πρέπει να συμφωνεί έστω ένας Τουρκοκύπριος υπουργός. Τούτο προφανώς σημαίνει πλήρη εξάρτηση της κυβέρνησης από την Τουρκία.
Αλλά το χειρότερο είναι το ζήτημα της λειτουργικότητας αυτού του κυβερνητικού οργάνου. Σε περίπτωση διαφωνίας μέσα στο υπουργικό συμβούλιο- πράγμα που προφανώς θα συνιστά κανονικότητα και όχι εξαίρεση-το ζήτημα θα παραπέμπεται σε μια τετραμελή επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν οι δύο πρόεδροι – Έλληνας και Τούρκος- και δύο υπουργοί. Δηλαδή η τουρκοκυπριακή κοινότητα του 20% θα εξισούται με την ελληνοκυπριακή του 80%. Σε περίπτωση ισοψηφίας θα ακολουθεί κλήρωση! Και η απόφαση θα βγαίνει 2 προς 1. Συνάγεται λοιπόν ότι ενδέχεται, μέσα από αυτό το πρωτοφανές κυβερνητικό όργανο, να έχουμε απόφαση κυβερνητική την οποία η μειοψηφία θα επιβάλει την θέση της στην πλειοψηφία!
Ένα τέτοιο κρατικό μόρφωμα σύντομα θα καταστεί υποχείριο της Τουρκίας και θα συνοδευθεί από φυγή του κυπριακού ελληνισμού από το νησί, με προφανή εξέλιξη την τουρκοποίησή του. Αυτό το πραγματικό έκτρωμα προωθεί με αδιαφανείς διαδικασίες ο κ. Αναστασιάδης, σε συνεργασία με το ΑΚΕΛ. Χωρίς μάλιστα να δέχεται και την ελληνική παρέμβαση στο ζήτημα, καθώς, όπως φαίνεται, η Ελλάδα δεν συμφωνεί με την παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί και το καθεστώς των εγγυήσεων.
Ο κ. Αναστασιάδης έχει υποχωρήσει σε όλα τα ζωτικής σημασίας ζητήματα και κυρίως δέχθηκε την πενταμερή σύσκεψη, στην οποία συμμετέχουν οι εγγυήτριες δυνάμεις και οι δύο κοινότητες. Η Κυπριακή Δημοκρατία όχι! Ουσιαστικά δηλαδή ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας καταργεί την κρατική οντότητα που εκπροσωπεί, πριν καν υπάρξει λύση και πριν αποφανθεί ο κυπριακός λαός για το αν αποδέχεται την συμφωνία αυτή!
Όλα αυτά τα εξόχως επικίνδυνα για το μέλλον όχι μόνον της Κύπρου, αλλά και του ελληνισμού συνολικά, συζητήθηκαν μπροστά σε ένα μεγάλο ακροατήριο, το οποίο συμμετείχε ενεργά. Ο Χρ. Γιαλουρίδης επεσήμανε την παγίδα της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, στην οποία έπεσε από τη δεκαετία του 50 η Ελλάδα, με αποτέλεσμα να καταλήξουμε σήμερα στον κίνδυνο της εκούσιας παράδοσης του νησιού στην αγκαλιά του Ερντογάν. Ο Γ.Καραμπελιάς τόνισε τον άμεσο κίνδυνο ιστορικής εξαφάνισης του ελληνισμού, με απαρχή την παράδοση της Κύπρου, ενώ ο Ρούντι Ρινάλντι σχολίασε την αμφίσημη στάση που κρατά η αριστερά απέναντι στα εθνικά θέματα, καθώς χαρακτηρίζει κάθε πατριωτική στάση ως εθνικισμό και τόνισε πως απαιτείται άμεση κινητοποίηση, διότι οι εξελίξεις στο κυπριακό θα είναι γρήγορες.
Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ σχολίασε αρνητικά τις δηλώσεις Αναστασιάδη για «Έλληνες επισκέπτες στην Κύπρο», που πουλάνε πατριωτισμό κατά τον κ. Αναστασιάδη. Ο κ. Σιζόπουλος είπε πως η δήλωση αυτή δείχνει τον έντονο εκνευρισμό του προέδρου, διότι βλέπει ότι οι χειρισμοί του βρίσκουν όλο και μεγαλύτερη αντίσταση στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Ο κ. Σιζόπουλος είπε χαρακτηριστικά: «Ποιος είναι ο κ. Αναστασιάδης που αμφισβητεί το δικαίωμα της Ελλάδας να έχει λόγο στο κυπριακό; Ενοχλείται από τους Έλληνες επισκέπτες, όπως τους αποκαλεί. Αυτοί τον ενοχλούν; Οι Έλληνες; Και δεν τον ενοχλούν οι Τούρκοι επισκέπτες, οι έποικοι, που τους έχει νομιμοποιήσει»;
Όπως δείχνουν τα πράγματα, έρχονται εξελίξεις και σοβαρές πολιτικές συγκρούσεις για το
κυπριακό, τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε πως η Κύπρος δεν είναι το προκεχωρημένο φυλάκιο του ελληνισμού. Είναι το τελευταίο φυλάκιο. Εάν πέσει η Κύπρος στα χέρια της Τουρκίας, τότε η Ελλάδα θα έχει υποστεί τεράστια εθνική καταστροφή.
Για τον πρόεδρο του Αρδην, Γιώργο Καραμπελιά δεν υπάρχει άλλη λύση από την απόρριψη του τουρκικής εμπνεύσεως σχεδίου που καταλύει την κυπριακή δημοκρατία και παραδίδει στην Τουρκία τον κυπριακό ελληνισμό. Αυτό που πρέπει να κάνει ο ελληνισμός είναι να αγωνιστεί με πάθος, σε Κύπρο και Ελλάδα, για την απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων και την αποκατάσταση της νομιμότητας στην Κύπρο