Την χρήση δημοσίων υπαλλήλων για τις εφορευτικές επιτροπές των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών σχεδιάζει το υπουργείο Εσωτερικών, αξιοποιώντας τις σχετικές δυνατότητες που του δίνει η κείμενη νομοθεσία.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης στα μέλη της διακομματικής επιτροπής για τις εκλογές, οι δικηγόροι δεν επαρκούν για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών λόγω των πολλαπλών αναμετρήσεων (ευρωεκλογές, περιφερειακές, δημοτικές, κοινοτικές) γι’ αυτό και σχεδιάζεται η ενεργοποίηση κρατικών υπαλλήλων. Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΣ, οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα αξιοποιηθούν «θα είναι εκπαιδευτικής βαθμίδας Π.Ε με προτεραιότητα στους κατόχους πτυχίων νομικής».
Η συγκεκριμένη δυνατότητα προβλέπεται από το ισχύον καθεστώς, ωστόσο ο κ. Χαρίτσης προσανατολίζεται να φέρει ρύθμιση προκειμένου να χρησιμοποιηθούν δημόσιοι υπάλληλοι που ειναι και νομικοί. Εκτος αυτού ο υπουργός Εσωτερικών ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής οτι δεν θα προχωρήσει σε διπλασιασμό των εκλογικών κέντρων αλλά σε τεμαχισμό των υπαρχόντων. Στη βάσει αυτή θα δημιουργηθούν 40.000 εκλογικά τμήματα, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΣ. Έτσι το καθε εκλογικό κέντρο θα λειτουργεί με δύο αίθουσες όπου η κάθε μία θα έχει δύο κάλπες.
Ο καταμερισμός των καλπών δεν έχει διευκρινιστεί, αν δηλαδή στην μία αίθουσα οι πολίτες θα ψηφίζουν για ευρωεκλογές και περιφερειακές και στην άλλη για δημοτικές και κοινοτικές. Ωστόσο με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα μπορει να εξυπηρετηθεί το σενάριο της παράλληλης διεξαγωγής εθνικών εκλογών.
Τέλος, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία για την άρση του ασυμβίβαστου μεταξύ βουλευτικής ιδιότητας και υποψηφίου ευρωεκλογών. Όμως θα επισημαίνεται οτι εάν ο υποψήφιος εκλεγεί θα πρέπει εως τις 15 Ιουνίου να αποφασίσει ποια ιδιότητα θα κρατήσει.
aftodioikisi.gr